• a doua procedură de achiziții publice demarată pentru redeschiderea șantierului și finalizarea lucrărilor la obiectivul de investiții din Brăila are un ofertant • firma se numește MAGNUM CONSTRUCT PROIECT SRL, înființată în 2018, cu 13 angajați, și doi asociați, doar că procedura încă nu este încheiată • declararea antreprenorului câștigător se face numai după încheierea perioadei de depunere a contestațiilor • dacă nu vor fi obiecții, constructorul va avea la dispoziție, de la data emiterii ordinului de începere, 8 luni pentru a duce lucrările la bun sfârșit și peste 8 milioane de lei, conform anunțului publicat în SICAP • celălalt constructor, care a făcut treabă bună în proporție de 95%, a cerut intrarea în faliment, iar statul îi cere penalități uriașe, deși nu și-a respectat termenii contractuali în privința actualizării prețurilor
După ani de zile de amânări, întârzieri și vești proaste, se limpezesc apele și la Brăila. A apărut o primă firmă în tribună pentru finalizarea lucrărilor restului de executat la Bazinul olimpic de înot din municipiu. Este vorba despre MAGNUM CONSTRUCT PROIECT SRL, primul și singurul ofertant din acest an, al procedurilor de achiziții publice demarate de Compania Națională de Investiții (CNI) pentru continuarea obiectivului de investiții de la Brăila. O construcție adusă într-un stadiu foarte avansat de execuție, care a fost blocată de ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, în vara anului trecut. În urma unei vizite pe șantier, oficialul s-a arătat nemulțumit de ritmul de lucru al constructorului și a anunțat astfel demararea procedurii de reziliere a contractului privind construirea bazinului. Ceea ce a și făcut. Asta se întâmpla pe 16 august 2021, iar la scurt timp șantierul a fost închis. Iată, după mai bine de un an s-a reușit doar expertizarea întregii construcții. În rest, proceduri de achiziții publice fără rezultat până în această toamnă, când s-a înscris un singur ofertant. Dacă va fi declarat câștigător, noul antreprenor va trebui să ducă investiția la bun sfârșit, adică să execute fix 5% din lucrările neefectuate. Și, atenție, nu oricum! Miza are șapte cifre, valoarea estimată a lucrărilor, conform anunțului publicat în SICAP, fiind de 8.340.008 de lei. ”Referitor la solicitarea dumneavoastră transmisă către Compania Națională de Investiții, cu privire la obiectivul de investiții Bazin olimpic de înot municipiul Brăila, județ Brăila, vă transmitem faptul că procedura de achiziție publică pentru finalizarea lucrărilor restului de executat, prin publicarea în SICAP a anunțului din 16.06.2022, a fost anulată ca urmare a faptului că nu s-a înscris niciun ofertant. Ca urmare, CNI SA a demarat o nouă procedură de achiziție publică, aflată la momentul actual în evaluare. Precizăm că pentru această procedură de achiziție publică s-a înscris un singur ofertant, respectiv MAGNUM CONSTRUCT PROIECT SRL. Finalizarea procedurii de achiziție publică pentru obiectivul menționat și respectiv declararea antreprenorului câștigător se face numai după încheierea perioadei de depunere a contestațiilor, iar ulterior acestei etape, se va emite ordinul de începere a lucrărilor de execuție”, se arată în răspunsul scris, transmis de biroul de presă al CNI, redactorilor ”Obiectiv”. Așadar, dacă în următoarele zile oferta constructorului va primi aviz favorabil, luna aceasta ar trebui, teoretic, să vedem muncitori pe șantier. Durata de execuție este de 8 luni de la data emiterii ordinului de începere, conform aceleiași surse. Deci vom vorbi de inaugurare abia de anul viitor.
Partea bună este că actuala construcție corespunde din punct de vedere tehnic, nefiind necesare lucrări suplimentare de intervenție, precum consolidări sau reparații la structura de rezistență, după cum ne-au dat asigurări reprezentanții CNI, după contractarea serviciilor de expertiză tehnică, din luna februarie a acestui an. Firma care a câștigat acest contract a fost Specialist Consulting SRL, adică aceeași firmă care a întocmit și proiectul general. Valoarea contractului a fost de 119.000 de lei, iar expertiza tehnică a clădirii a durat 3 luni de zile, timp în care specialiștii au avut de evaluat integral construcția cât și proiectul inițial. La final au emis un raport pozitiv, se pare, datorită calității lucrărilor, motiv pentru care obiectivul de investiții a primit undă verde pentru reluarea lucrărilor, un contract ofertat acum de către MAGNUM CONSTRUCT PROIECT SRL. Totuși, rămâne de văzut dacă acesta va rămâne constructorul final. Cert este că societatea care va câștiga acest contract va avea de executat categorii de lucrări la finisajele interioare, placări bazine, montat uși, montat tavan fals, dotarea cu aparate electrice și obiecte sanitare, precum și efectuarea de reparații la exterioarele degradate. Pentru restul de 95% din lucrări, stadiu la care a fost reziliat acest contract, primul constructor, Middane Invest Grup, a încasat de la stat 32.057.896,46 lei fără TVA, facturile fiind astfel achitate integral. Firma are acum mai multe procese în instanță cu CNI, ultimul fiind pentru nerespectarea termenului contractual de către constructor. La mijloc sunt penalități de ordinul a zeci de milioane de lei. Mai exact, 69.726.470,26 lei, adică de două ori valoarea contractului. Între timp, Middane Invest Grup a solicitat intrarea în insolvență pentru a scăpa de plata acestor penalități, doar că procesul este încă pe rol. Pe de altă parte însă nici statul nu și-a respectat termenii contractuali în privința actualizării prețurilor, constructorul fiind nevoit să lucreze ani de zile, cu bani de acasă, acesta fiind și unul dintre motivele întârzierii acestui proiect.
Cât despre noul ofertant, MAGNUM CONSTRUCT PROIECT SRL, acesta își are sediul social în județul Ilfov, localitatea Măgurele și are o experiență de patru ani pe piața construcțiilor, firma fiind deschisă în 2018. Și, chiar dacă este pionieră în acest sector, societatea a fost deja premiată în 4 topuri pentru Întreprinderi cu capital românesc, printre care și Locul I în Top Afaceri România 2022 și Locul I în Top Profit România 2022.
În 2021, societatea a declarat o cifră de afaceri de 18. 767. 343 de lei, un profit net de 1. 646. 818 de lei, dar și datorii de 1. 833. 297 de lei, declarând un număr mediu de 13 angajați. Firma are doi asociați ca persoane fizice, domiciliați în județele Vrancea și Teleorman, unul dintre aceștia având și calitatea de administrator.