Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, l-a propus pe Daniel Constantin Horodniceanu pentru funcția de procuror șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (D.I.I.C.O.T.). Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Justiţiei, în alegerea lui Horodniceanu s-a ţinut cont de faptul că are o vechime de 16 ani în funcţia de procuror, iar şase ani a ocupat funcţii de conducere.
Funcţia de procuror-şef al DIICOT a rămas vacantă după ce Alina Bica a fost arestată în dosarul de corupţie privind retrocedarea ilegală a unui teren supraevaluat cu peste 60 de milioane de euro.
Horodniceanu, care în acest an va împlini 41 de ani, și-a început activitatea profesională în anul 1998, pe postul de consilier juridic la Consiliul Județean Iași, unde a stat din august până în decembrie, din luna ianuarie a anului următor intrând pe postul de procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni. Acesta a stat aproape un an și jumătate la Fălticeni, trecând apoi prin posturi similare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pașcani și la Iași.
În noiembrie 2005, a devenit procuror al DIICOT - Biroul Teritorial Iași, fiind numit șef al acestei instituţii în 2006, pentru trei ani, până în 2009. Atunci, a revenit timp de trei ani pe postul de procuror al Serviciului Teritorial Iași al DIICOT, iar din 2012 conduce din nou acest serviciu ca procuror-șef.
Procurorul Daniel Horodniceanu este formator în cadrul Institutului Național al Magistraturii în probleme de etică și deontologie profesională a magistratului, formator în domeniul ascultării copilului în cadrul procedurilor judiciare, precum și în domeniul protecției victimelor infracțiunilor de violență și trafic de persoane.
Daniel Horodniceanu este cel care i-a cerut lui Dan Șova, pe atunci ministru al Transporturilor, să vireze în contul DIICOT garanția de zece milioane de euro depusă de firma lui Gruia Stoica, GFR, atunci când a încercat să cumpere CFR Marfă.
Sub conducerea lui Horodniceanu, DIICOT Iaşi s-a remarcat prin numărul foarte mare de arestări și percheziții care au dus la destructurarea unor rețele de contrabandă de tutun de la granița României cu Republica Moldova.
Procurorul-șef al DIICOT este numit de președinte, la propunerea ministrului Justiției, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, „dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcția de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată", se arată într-un comunicat al Ministerului Justiției.