Mergi la conţinutul principal

Cine câștigă lupta OM – NATURĂ?

Ziarul „Obiectiv – Vocea Brăilei” a inițiat o nouă rubrică „Să iubim natura” cu articole scrise și documentate de Marius Vernescu. Membru al Societății Ornitologice Române (SOR) din 1997, Vernescu este coordonator al Sucursalei din Brăila din anul 2012 și până în prezent. Ca membru SOR, Marius Vernescu a luat parte la diverse proiecte de voluntariat, atât în județul Brăila cât și în țară. De asemenea în cadrul SOR a fost implicat în diverse proiecte ca expert ornitolog în decursul anilor. Totodată, Marius Vernescu a lucrat alături de profesorii de la Universitatea Ecologică din București la întocmirea Planului de Management al Luncii Buzăului, dar și în alte proiecte de monitorizare a păsărilor.

 

Atunci când scrii un articol de specialitate pe săptămână, imediat cum trimiți un material pentru a fi publicat, trebuie să te gândești ce vei scrie pentru săptămâna următoare. Sâmbătă primesc un mesaj pe o rețea de socializare în care mi se semnala o problemă destul de delicată.

Un cunoscut amic iubitor de natură, din alt județ, îmi trimite filmulețe și fotografii făcute din mașină, cu păsări prinse în plase, undeva, la o stupină.

Am ceva experiență în astfel de cazuri, așa că am început să pun întrebări. Sursa este una credibilă, dar dorea să își păstreze anonimatul din cauza faptului că bănuia cine este proprietarul stupinei și nu vroia să aibă probleme. Am căutat să văd ce se poate face. Era sâmbătă, pe la ora 17.00, un moment delicat să găsești pe cineva să acționeze. Am vrut să anunț poliția din localitatea cea mai apropiată de stupină, dar persoana care mi-a trimis fotografiile și filmulețele mi-a spus că ar fi bine să nu anunț poliția pentru că proprietarul stupinei nu va păți nimic.

Acum trebuie să vedem care este situația și cine este vinovat de cele întâmplate, omul sau prigoria, căci ea este „vinovata de serviciu”....

Prigoria (Merops apiaster) este o specie insectivoră, care încă din denumirea științifică ne anunță că apiaster, nume latin al specie, care etimologic provine din apis - albină (cea care așteaptă/pândește albinele). 

Habitate:  Este o specie de zone deschise, largi, însorite și cu precipitații mai reduse. Cuibărește în zone cu soluri nisipoase sau argiloase, cu rupturi sau alunecări de teren, unde solul este expus, relativ vertical, în care își poate săpa galerii. De asemenea, cuibărește în malurile înalte, lutoase, ale râurilor din zonele joase.

Hrană: Specie strict insectivoră, consumă mai ales specii din familia Hymenopterelor: bondari, viespi, albine. Insectele sunt prinse din aer, apoi se folosește de suportul pe care se așează pentru a îndepărta acul prin lovituri repetate. Suplimentar, consumă și alte specii de insecte pe care le prinde din aer: libelule, lăcuste, cicade, etc.

Este de înțeles faptul că proprietarii de stupine sunt uneori disperați de atacurile acestei păsări, dar se pot găsi soluții de a proteja stupina fără să produci un genocid în rândul prigoriilor.

Sunt articole de specialitate care prezintă soluții pentru astfel de situații.

Atunci când cineva dorește să își amplaseze stupina într-o anumită zonă, ar trebui să cerceteze un pic să nu fie colonii de prigorii în apropiere. 

Sunt studii ornitologice care au demonstrat că prigoriile își procură hrană survolând un areal de circa 12 kilometri. Nu atacă stupinele decât în cazuri excepționale, atunci când vremea este rece și ploioasă, iar albinele nu părăsesc stupii. Nu găsesc alte insectă cu care să se hrănească și, ca urmare, încearcă să găsească urgent hrană, iar cel mai ușor este să vină în apropierea stupilor.

Cei ce doresc să îți amplaseze stupina, întâi de toate să cerceteze zona, iar dacă există undeva o colonie de prigorii să încerce să amplaseze stupina la minim 10 kilometri de aceasta. Acum deținătorii de albine ar putea spune că ei nu cunosc unde cuibăresc prigoriile sau care sunt habitatele caracteristice ale acestora, aici putem interveni noi, ornitologii și să acordăm consultanță de specialitate.

O altă recomandare este aceea de a se închide stupii în perioadele reci și ploioase pentru a le proteja de prigoriile în căutare de hrană.

Stuparii care au amplasat stupii pe terenuri agricole să colaboreze cu agricultorii pentru ca pe solele din imediata apropiere a stupilor să nu se aplice tratamente cu substanțe insecticide, astfel încât păsările să aibă ce mânca și să nu fie nevoite să atace albinele din stupi.

Ar fi indicat să se reducă monoculturile, iar între sole să se păstreze fâșii cu vegetație spontană, care vor păstra insectele necesare hrănirii prigoriilor.

În momentul de față, apicultorii folosesc unele metode de combatere a atacurilor prigoriilor, iar eu am să vă enumăr câteva:

- Confecționează din diferite materiale păsări răpitoare și le prind din loc în loc în stupină pentru a proteja astfel albinele de atacul prigoriilor;

- Procură benzi de casete audio și video vechi pe care le strâng în mănunchi și le prind din loc în loc, iar atunci când adie vântul, zgomotul produs sperie păsările și nu se mai apropie; 

- Procură CD-uri vechi pe care le prind din loc în loc în stupină pentru a speria păsările, atunci când este soare și se reflectă în CD-uri;

- Există dispozitive care pocnesc la un anumit interval de timp, adică pot fi setate și astfel păsările se sperie și nu se apropie de stupină;

- Procurarea unor aparate cu ultrasunete este benefică pentru stupine, alungând astfel păsările, dar există riscul să aibă efecte și asupra albinelor;

- Confecționarea unor zmee care imită păsările răpitoare poate fi o metodă eficientă;

- Utilizarea unor plase în care să nu se prindă prigoriile, iar în același timp să protejeze albinele.

Sunt cazuri în care albinele zboară la distanță mică de sol sau atacă prigoriile pentru a se apăra. 

O mare parte dintre cei ce au stupine, atunci când sunt întrebați dacă aceste păsări sunt benefice pentru albine, vor spune imediat că nu, că ele produc pagube însemnate, dar puțini cunosc faptul că prigoriile consumă și insecte care parazitează stupii sau vânează albine melifere. Ca exemplu vă pot aminti de Vespa cabro, cea mai mare viespe din Europa.

Haideți să nu alegem cea mai cruntă metodă de protejare a stupilor, haideți să găsim soluții!!!

 https://agrointel.ro/188581/prigorii-metode-alungare-apicultura/#

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro