După ce la finele anului trecut Casa de Pensii anunţa că punctajele anuale vor fi majorate de la 1 ianuarie 2016, pentru anumiţi pensionari care au desfăşurat activităţi la serviciu încadrate în grupa I şi a II-a de muncă, reprezentanţii instituţiei au revenit cu precizări clare: cine beneficiază şi cine nu de noua Lege nr. 192/2015.
Legea nr. 192/2015 se referă la creşterea punctajelor anuale realizate de "pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi de pensie au fost stabilite potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 ianuarie 2011", iar activităţile desfăşurate de aceştia la serviciu să fie încadrate la grupele I şi a II-a de muncă, conform legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001. Creşterea acelor punctaje anuale se face cu 50% pentru "perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupa I de muncă sau în locuri de muncă încadrate în condiţii speciale şi cu 25% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupa a II-a de muncă sau în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite", se arată în comunicatul emis de Casa Judeţeană de Pensii Brăila.
Această creştere se aplică doar persoanelor care au ieşit la pensie înainte de 1 ianuarie 2011 şi nu au beneficiat de majorarea punctajelor anuale "conform dispoziţiilor anterioare care au acordat astfel de majorări, respectiv: OUG nr. 100/2008, Legea nr. 218/2008, art. 78 din Legea nr. 19/2000, art. 169 din Legea nr. 263/2010, precum şi de majorarea punctajului pentru perioadele realizate în condiţii speciale după data de 1 aprilie 2001", au precizat reprezentanţii CJP Brăila.
Cine nu a beneficiat de majorarea punctajelor
Chiar dacă s-au încadrat la grupele I şi a II-a de muncă, nu li s-a aplicat majorarea pensionarilor cărora, "la determinarea punctajului mediu anual s-a utilizat vechimea în muncă necesară deschiderii dreptului la pensie prevăzută de acte normative cu caracter special. De asemenea, nici pensionarii în cazul cărora s-au utilizat stagii complete de cotizare mai mici decât cele prevăzute de legislaţia în vigoare la data ieşirii la pensie", se mai arată în comunicat.
Concret, nu beneficiază de majorare nevăzătorii şi persoanele cu handicap, persoanele pensionate conform HG nr. 407/1990 (care vizează reglementarea unor drepturi ce se acordă salariaţilor din unităţile de cercetare, explorare, exploatare şi prelucrare a materiilor prime nucleare), HG nr. 267/1990 (care face referire la acordarea unor drepturi personalului din industria minieră), HG nr. 478/1990 (privind locurile de muncă, activităţile şi categoriile profesionale din Întreprinderea "Acumulatorul" Bucureşti şi Întreprinderea de Produse Electrotehnice Bistriţa ce se încadrează în grupele I şi a II-a de muncă în vederea pensionării, precum şi condiţiile de pensionare), potrivit prevederilor Decretului - Lege nr. 114/1990 (vizează încadrarea unor categorii de salariaţi în grupele I şi II de muncă) şi HG nr. 266/1990 (privind acordarea unor drepturi personalului din industria extractivă, de petrol şi gaze).
Acestor categorii li se adaugă persoanele care au ieşit la pensie în perioada 1 aprilie 2001 - 1 ianuarie 2011 şi "în situaţia cărora la calculul punctajului mediu anual s-au utilizat stagii complete de cotizare mai mici decât cele prevăzute de legislaţia în vigoare la data deschiderii drepturilor de pensie", potrivit informării emise de CJP. Aici intră pensionarii care au muncit în unităţi miniere şi care şi-au desfăşurat activitatea subterană cel puţin 50% din timpul normal de muncă în luna respectivă, cei care au lucrat în aviaţia civilă (personalul navigant prevăzut în anexa nr. 1 la Legea 19/2000), cei care au desfăşurat activităţi artistice în profesiile prevăzute în anexa nr. 2 la Legea nr. 19/2000. Enumeraţia continuă cu pensionarii care au lucrat în cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I şi II de expunere la radiaţii, persoanele care au realizat stagiu de cotizare în condiţii de handicap, preexistent calităţii de asigurat (handicap accentuat/grav) şi pensionarii ale căror drepturi de pensie pentru limită de vârstă au fost stabilite sau recalculate conform prevederilor Legii nr. 226/2006.
Lista cu cei care nu beneficiază de creşterea punctajului cuprinde şi pensionarii urmaşi ale căror drepturi de urmaş au fost stabilite înainte de 1 ianuarie 2011 şi ai căror susţinători se încadrează în situaţiile precizate mai sus. Nici pensionarii de invaliditate care au primit pensie după legislaţia anterioară datei de 1 ianuarie 2011 şi care până la 31 decembrie 2015 nu au îndeplinit condiţiile de trecere la pensie pentru limită de vârstă şi nici nu au avut vreo schimbare de grad după data de 1 ianuarie 2011.
Recalcularea se va face din oficiu, în termen de 24 de luni calculate de la 1 ianuarie 2016. Beneficiarii nu trebuie să depună nicio cerere în acest sens. "Sumele cu titlu de pensie, rezultate în urma recalculării, se cuvin de la data de 1 ianuarie 2016", se încheie comunicatul CJP Brăila.