Mergi la conţinutul principal

Cine şi de ce sufocă Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean

• deputatul PNL Brăila Antoneta Ioniţă, fostă şefă a UPU Brăila, a dat cărţile pe faţă şi a explicat, zilele trecute, de ce este atât de aglomerată secţia UPU a Spitalului Judeţean • pe lângă faptul că medicii urgentişti sunt din ce în ce mai puţini, Ioniţă a susţinut că 80% din cazurile care se prezintă la UPU sunt nonurgenţe, iar dintre urgenţele reale, cele mai multe îi vizează pe consumatorii de alcool • în plus, limita de 20 de pacienţi/zi în cabinetele medicilor de familie este una din cauzele pentru care brăilenii vin la UPU şi “pentru o banală durere de cap”

 

Deputatul PNL Brăila Antoneta Ioniţă susţine că problema aglomeraţiei şi întârzierilor preluării pacienţilor la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean ar putea fi rezolvată dacă s-ar ţine cont de câteva elemente importante. Aceasta a făcut o scurtă comparaţie între modul în care arăta UPU Brăila pe vremea când era şefă acolo, şi cum se prezintă acum, recunoscând că nu există foarte multe diferenţe în ceea ce priveşte aspectul unităţii. Ioniţă le-a luat totuşi apărarea medicilor, precizând că au rămas foarte puţini şi abia dacă mai fac faţă, iar pacienţii în general se prezintă la UPU şi dacă au probleme minore, precum o banală durere de cap.

“Ştiu, UPU arată jalnic. Cu acea uşă de la intrare, de exemplu, erau probleme încă de când eram eu şefă acolo. Din păcate, aici a ţinut de cel care a construit Unitatea de Primiri Urgenţe. Uşa aceea se defecta mai tot timpul şi, implicit, acel hol unde toată lumea stă şi aşteaptă era tot timpul cu probleme. Vara era foarte cald, iar iarna foarte frig. Şi aşa este şi acum. Din ce ştiu, acum se alocă fonduri de la Guvern pentru investiţii în Unitatea de Primiri Urgenţe. Au promis că anul acesta se va reface secţia. Să vedem! Din punct de vedere al personalului, medicii sunt din ce în ce mai puţini. Acesta este motivul pentru care se aşteaptă mult la UPU, asistenţii medicali sunt aceiaşi ca număr şi acum. Dar nu asistentul medical poate să ia o decizie după ce au fost triaţi pacienţii. Poate spune doar că este un cod de urgenţă şi acel pacient să fie preluat. Medicii sunt foarte puţini şi populaţia, din păcate, sufocă Unitatea de Primiri Urgenţe. În toată ţara este la fel. Este aceeaşi situaţie peste tot. Pacienţii totuşi exagerează, ar trebui să se ducă în primul şi în primul rând la medicul de familie. Şi aici este o problemă. Medicul de familie are o listă, îşi face programări, dar în calitate de medic de familie pot să vă spun că sunt primite şi urgenţele. Cel puţin gravidele, copiii au prioritate şi nu numai. Cum a fost perioada aceasta cu viroze şi gripă, pacienţii au fost preluaţi imediat”, a declarat Ioniţă.

Aceasta a dorit să precizeze că a consultat în luna ianuarie chiar şi 50 de pacienţi pe zi, în ciuda faptului că de la nivelul Casei de Asigurări de Sănătate este impusă o limită de 20 de pacienţi pe zi. De asemenea, a punctat că atunci când a descoperit cazuri care constituiau o urgenţă a solicitat chiar şi o Ambulanţă la cabinet, pentru ca aceştia să fie transportaţi la UPU.

Ioniţă a mai explicat că din punctul său de vedere, 80% din cazurile care se prezintă la UPU sunt nonurgenţe, iar cele mai multe dintre urgenţe îi vizează în special pe cei care consumă prea mult alcool, se prăbuşesc pe stradă şi se rănesc. Cazuri care vin în detrimentul pacienţilor cu probleme mult mai serioase.

 

Necesitatea înfiinţării centrelor de permanenţă în Brăila

Deputatul liberal a continuat prin a preciza că la dezbaterile privind proiectul bugetului naţional pe 2019 a venit cu o serie de amendamente, printre care şi unul legat de realizarea de centre medicale de permanenţă. Din păcate însă, amendamentul a fost respins la pachet cu celelalte.

“Am atras atenţia în Comisia de sănătate de la Camera Deputaţilor, când a venit doamna ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea, despre faptul că în judeţul Brăila avem un singur centru de permanenţă, iar în Municipiul Brăila nu avem deloc astfel de centre. Cu toţii ştim care sunt beneficiile existenţei acestor centre medicale. Pacienţii cu afecţiuni uşoare şi chiar pentru o banală injecţie ar putea beneficia pe perioada nopţii şi în zilele de weekend de servicii în aceste centre medicale. Amendamentul nostru a fost respins, cu toate că doamna Sorina Pintea a recunoscut faptul că există o distribuţie inechitabilă în România a acestor centre. Şi chiar mi-a răspuns într-o interpelare pe care am adresat-o anul trecut, referitor la situaţia punctuală de la noi din municipiu, despre faptul că această cerere, pe care a depus-o inclusiv directorul Direcţiei de Sănătate Publică Brăila, va fi analizată şi ulterior soluţionată. Voi continua să fac demersuri la Ministerul Sănătăţii pentru deschiderea acestor centre medicale de permanenţă, iar colegii mei din Consiliul Local Municipal Brăila vor susţine în continuare înfiinţarea acestor centre care sunt foarte necesare”, a conchis Ioniţă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro