Cine îşi ascunde identitatea în faţa poliţiştilor riscă amendă de până la 1.500 lei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cine îşi ascunde identitatea în faţa poliţiştilor riscă amendă de până la 1.500 lei

potrivit noilor reglementări, prevăzute în Legea nr. 192 din 2019, sancţiunile pentru cei ce refuză legitimarea vor fi mai mari • poliţistul este îndreptăţit să legitimeze şi să stabilească identitatea persoanei în diferite situaţii, iar refuzul costă scump

 

Încerci să te ascunzi de poliţist şi refuzi să te legitimezi pentru a se stabili identitatea!? Nu vei avea sorţi de izbândă, mai ales că oamenii legii au dreptul, potrivit noilor modificări legislative, să te oblige să te legitimezi în anumite situaţii.

Potrivit noilor reglementări, prevăzute în Legea nr. 192 din 2019, sancţiunile pentru cei ce refuză legitimarea vor fi mai mari. Din data de 26 ianuarie 2020, poliţiştii sunt cu ochii în patru şi pot da amenzi usturătoare, ce ajung până la 1.500 lei, atunci când este cazul.

Astfel, după noile reglementări, poliţistul este îndreptăţit să legitimeze şi să stabilească identitatea persoanei în cazul în care aceasta încalcă dispoziţiile legale, ori există motive verosimile pentru a bănui că pregăteşte sau a comis o faptă ilegală. Se poate cere legitimarea şi dacă se bănuieşte că persoana în cauză a fost prezentă la locul săvârşirii unei fapte ilegale ori are cunoştinţă despre faptă, autor sau despre bunurile având legătură cu fapta. În plus, poliţistul este îndreptăţit să legitimeze persoana care solicită sprijinul sau intervenţia organelor de poliţie ori când, din cauza vârstei, stării de sănătate, dizabilităţii, consumului de alcool sau altor substanţe psihoactive, ori a altor asemenea circumstanţe, necesită sprijinul organelor abilitate.

Dacă descrierea unei persoane corespunde cu ale uneia căutate potrivit legii, deţine asupra sa bunuri sau se deplasează cu un vehicul, ambarcaţiune ori aeronavă care corespunde descrierii unor bunuri sau mijloace de transport căutate de oamenii legii, se poate cere legitimarea. Poliţistul poate acţiona pentru stabilirea identităţii persoanei şi atunci când cineva desfăşoară o activitate supusă, potrivit legii, unor autorizări, avize sau înregistrări, ori este implicată într-o procedură legală în faţa unei autorităţi sau instituţii publice. La fel se procedează şi dacă cineva încearcă să pătrundă sau se află într-un spaţiu în care accesul este controlat, sau cu ocazia unor controale sau razii.

În lege se mai arată că poliţistul este obligat să aducă la cunoştinţă persoanei, verbal, motivul legitimării. “Stabilirea identităţii unei persoane se face pe baza actelor de identitate. Atunci când persoana nu poate prezenta un act de identitate, stabilirea identităţii se realizează pe baza unui act prevăzut cu fotografie sau a declaraţiilor acesteia, precum şi a verificărilor poliţistului, realizate pe loc, în bazele electronice de date la care are acces potrivit legii. La solicitarea poliţistului, persoana are obligaţia de a înmâna acestuia actele de identitate şi de a comunica informaţiile necesare stabilirii sau, după caz, verificării identităţii sale. Refuzul unei persoane de a furniza date pentru stabilirea identităţii sale sau de a se prezenta la sediul poliţiei, la cererea ori la invitaţia justificată a organelor de urmărire penală sau a organelor de ordine publică aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu este sancţionat, din 26 ianuarie 2020, cu amendă de la 500 de lei la 1.500 de lei”, au transmis reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro