Mergi la conţinutul principal

Cind si gindurile iti sint cenzurate

George Orwell ne prezinta in "1984" o viziune sumbra, distopica, pe care o intrevede din 1948, a viitorului pe care il va avea o societate de tip totalitar. Personajul principal al cartii, Winston Smith, este un cetatean oarecare al Oceaniei, una dintre cele trei mari puteri ale lumii (Oceania, Eurasia si Estasia) care se afla intr-un razboi fara cauza. Trecutul este intotdeauna modificat: daca pina ieri Oceania se afla in razboi cu Eurasia, astazi se pot afla in razboi cu Estasia - ea a fost dusmanul nostru din totdeauna si toate documentele sint modificate astfel incit "adevarul" nu poate fi contestat. In Oceania, Ministerul Pacii se ocupa cu problemele de razboi, Ministerul Adevarului cu modificarea trecutului si Ministerul Dragostei cu cei care nu se pot conforma sistemului si isi pastreaza memoria individuala, comitind astfel crima de gindire.
Winston comite crima de a gindi contra Partidului si se incapatineaza sa inteleaga de ce trebuie schimbat trecutul. In urma acestei crime, lui Winston ii este spalat creierul, insa nu i se umbla doar in minte, ci si in suflet. Ajunge sa-si iubeasca conducatorul suprem, Fratele cel Mare (Big Brother) si sa se supuna modului de gindire dictat de acesta.
Ceea ce pe mine m-a socat la acest roman este duritatea, dar in acelasi timp si simtul realului, de care Orwell a dat dovada cu citeva decenii inainte. Desi realitatea e usor exagerata, sistemul totalitar descris de Orwell seamana teribil de mult cu sistemele de tip comunist, inclusiv cu cel care a functionat la noi in tara pina in '89. Este interesant ca George Orwell, schimbind doar ultimele doua cifre din anul in care scrie romanul, descrie exact anul cel mai "prosper" si totodata mai grav al comunismului in lume.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro