• olimpiada a fost găzduită de judeţul nostru, în perioada 1-6 aprilie • elevii brăileni au încheiat competiţia cu rezultate excelente, câştigând un premiu I, o menţiune şi trei premii speciale • iar performanţele nu se opresc aici, elevul de clasa a X-a Alexandru Chivu fiind primul calificat în lotul României pentru Balcaniada de Geografie • rezultatele lotului judeţean au plasat Brăila pe locul 3 în clasamentul naţional
Olimpiada Naţională de Geografie, găzduită anul acesta de Brăila, s-a încheiat cu un succes răsunător pentru elevii noştri. Toţi cei cinci membri ai lotului judeţean au obţinut rezultate foarte bune şi s-au numărat printre laureaţii ediţiei. Iar cu un premiu I, o menţiune şi trei premii speciale, cu note peste 8 obţinute de toţi cei cinci elevi, Brăila s-a clasat pe locul 3 în ierarhia judeţelor.
Cea mai mare performanţă a realizat-o Alexandru Chivu, elev în clasa a X-a la “Bălcescu”, care a câştigat premiul I cu un punctaj aproape perfect – 97,99 puncte. Mai mult, tânărul pregătit de prof. Mariana Coman a avut cea mai mare notă dintre toţi cei 221 de participanţi la olimpiadă. “Am fost foarte bucuros când am aflat rezultatul. Secretul succesului stă în pasiune şi în muncă. Trebuie să lucrezi foarte mult, să studiezi, să îţi pui întrebări şi să cauţi răspunsuri. Premiul acesta înseamnă o încununare a muncii pe care am depus-o şi o posibilă oportunitate pentru a învăţa în străintate. Îi mulţumesc doamnei profesoare Mariana Coman pentru sprijin, părinţilor şi tuturor profesorilor care m-au susţinut”, ne-a declarat campionul olimpiadei.
Un rezultat foarte bun a obţinut şi Alexandru Constantin, elev în clasa a X-a la “Murgoci”, coordonat de prof. Gabriel Pascu. Acesta a câştigat o menţiune şi a intrat şi la probele de baraj pentru internaţională unde s-a clasat pe locul 17 din 44 de participanţi. “Premiul ăsta înseamnă o nouă experienţă, o nouă performanţă şi pot să zic că lucrul acesta mă ambiţionează să particip şi la alte olimpiade şi să continui să studiez şi să evoluez. Mulţumesc domnului profesor de geografie care m-a ajutat să înţeleg materia, părinţilor şi tuturor profesorilor şi colegilor de clasă. De asemenea, felicit organizatorii olimpiadei, programul a fost foarte bine structurat, am avut activităţi de dimineaţa până seara, activităţi în urma cărora am descoperit lucruri noi despre judeţ”, ne-a spus Alexandru.
În urma acestei olimpiade, Sabina Susanu, elevă în clasa a XI-a la “Bălcescu”, prof. coord. Mariana Cîineanu, a câştigat un premiu special şi o nouă viziune asupra oraşului Brăila. “A fost foarte frumos. Chiar dacă a fost la Brăila şi mă aşteptam să fie ceva monoton, pentru că noi deja cunoaştem oraşul, am fost suprinsă să aflu lucurui noi despre Brăila. De exemplu, platanii de pe strada Ana Aslan sunt atât de frumoşi. Eu când treceam pe lângă ei nu le dădeam atenţie. Chiar mi s-a părut interesant şi m-am simţit şi eu la fel de turist ca ceilalţi colegi din ţară. Acum, după olimpiadă, văd oraşul cu alţi ochi, Centrul vechi, Dunărea, faleza, pe toate le văd altfel. Felicit Inspectoratul Şcolar pentru organizare şi mulţumesc părinţilor şi prietenilor pentru susţinere, doamnei profesoare de geografie şi tuturor profesorilor. Cu siguranţă voi merge şi anul viitor”, ne-a mărturisit Sabina.
Tot un premiu special a câştigat şi Dodu Neagoe, elev în clasa a IX-a la “Bălcescu”, prof. coord. Mariana Cîineanu, el concurând pentru prima dată la o olimpiadă naţională. “Mi-a plăcut foarte mult şi cred că în clasa a X-a am să particip din nou. E o experienţă frumoasă în care îţi faci prieteni noi. Mulţumiri părinţilor, doamnei profesoare de geografie şi tuturor profesorilor de la clasă”, ne-a spus acesta.
Cel de-al treilea premiu special a fost obţinut de Teodora Andreea Trifan, elevă în clasa a VIII-a la “I. Creangă”, pregătită de prof. Simona Subţirică. Aceasta ne-a povestit că i-a plăcut foarte mult olimpiada, mai ales că a aflat lucruri noi despre oraş. “Mi-a plăcut foarte mult. Am aflat foarte multe lucruri despre oraşul meu. Avem un oraş foarte bogat în istorie, în care fiecare casă din Centrul Vechi are o povestioară. Mi s-a părut mie interesant, şi dacă eu sunt de aici, mă gândesc că şi ceilalţi elevi din alte oraşe au rămas cu amintiri plăcute. Mulţumesc tuturor pentru susţinere şi felicit organizatorii!”, ne-a povestit Teodora.
Într-adevăr, olimpicii veniţi din toată ţara au plecat cu o impresie plăcută despre oraşul Brăila, unii spunând chiar că vor reveni. Asta a aflat prof. Ana-Cristina Bichescu, inspector de geografie în cadrul IŞJ Brăila, în urma chestinarelor de feed-back pe care participanţii le-au primit la finalul olimpiadei.
Alexandru Chivu, primul elev brăilean calificat la Balcaniada de Geografie
Elevul de clasa a X-a de la “Bălcescu” scrie istorie, fiind primul brăilean care se califică la această competiţie. Imediat după afişarea rezultatelor de la naţională, cei mai buni elevi au intrat la barajul pentru internaţionale şi au avut de susţinut două probe: una orală (în limba engleză) şi o probă scrisă. Alexandru s-a descurcat excelent la baraj, el fiind primul în clasamentul pentru Balcaniadă.
“Am fost surprins când am văzut rezultatul şi nu pot spune că mă surprind multe lucruri. Imediat după mine a fost un olimpic internaţional care anul trecut a luat cea mai mare notă la Olimpiada Internaţională de Geografie, şi eu am fost înaintea lui la proba scrisă. Mă bucur foarte mult, m-am pregătit în mod special pentru internaţională. Voi reprezenta Brăila şi România şi vreau să obţin locul I şi la Balcaniadă”, ne-a spus Alexandru.
În ceea ce priveşte planurile de viitor, acesta ne-a spus că vrea să continue cu geografie şi la facultate, visul lui fiind să meargă în Anglia, la Oxford, sau Cambridge. Anul acesta, Balcaniada de Geografie se va desfăşura în luna iunie în România, mai exact la Iaşi.
Premii consistente pentru olimpici
Anul acesta, din sponsorizări, Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Brăila a reuşit să ofere premii tuturor participanţilor, iar câştigătorii au fost recompensaţi cu premii consistente în bani, oferite de Ministerul Educaţiei, Societatea de Geografie din România, Primăria Municipiului Brăila şi alţi sponsori.
Olimpiada Naţională de Geografie s-a desfăşurat în perioada 1-6 aprilie şi au participat 221 de elevi şi 44 de profesori însoţitori. Din comisia centrală au făcut parte prof. dr. Steluţa Dan, inspectorul general din cadrul Ministerului Educaţiei, brăileancă la origine, preşedintele comisiei fiind conf. univ. dr. prof. Marian Ene – Facultatea de Geografie, Universitatea din Bucureşti.
Competiţia a fost organizată de Ministerul Educaţiei Naţionale şi IŞJ Brăila, alături de partenerii CJ Brăila, Primăria Municipiului Brăila, Colegiul Naţional “Gh. M. Murgoci”, Muzeul Brăilei “Carol I”, Teatrul “Maria Filotti”, Biblioteca Judeţeană, SC “Braicar”, SC “Unita Turism”, Asociaţia de Părinţi a Elevilor din Colegiul Naţional “Gh. M. Murgoci”, Liceul de Arte “H. Darclee”, Şcoala Gimnazială Movila Miresii, la care se adaugă alte şcoli din municipiu şi judeţ.
Sponsorii olimpiadei au fost Societatea de Geografie din România, SC Agricost SA, Carrefour Brăila, Selgros, BCR, SC Chimagri SRL, Editura CD Press – Revista de Ştiinţe Terra, editura Corint, SC Eleny SRL, Cofetăriile Caramelo, Poem Caffe, Toporaş, SC Mimbu SRL, SC Labrador SRL, patiseria Doi Pitici, SC Crivalex SRL, SC Timo Serv SRL şi SC Piccolo Angelo SRL.
Felicitări elevilor şi profesorilor îndrumători!