Mergi la conţinutul principal

Cinci inculpaţi din dosarul «Bogăţeanu» au scăpat de controlul judiciar. «Romică Caţali» şi Graur, nu

Decizii favorabile pentru inculpaţii din dosarul "Bogăţeanu", la ultimul termen de judecată al interlopilor acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane, trafic de minore, spălare de bani şi proxenetism.
Astfel, magistraţii Tribunalului Brăila au dispus, zilele acestea, revocarea măsurii preventive a controlului judiciar luată faţă de inculpaţii Nicolae Pătraşcu, Cătălin Pradaiş, G.L, Alina Serea şi Mihai Tănase. Instanţa de judecată nu s-a arătat la fel de blândă însă faţă de ceilalţi inculpaţi, dispunând menţinerea controlului judiciar asupra şefului grupării de la Vărsătura, Radu Bogăţeanu, alias "Romică Caţali", precum şi asupra lui Ionel Graur şi Sorin Alexandru Botea. De asemenea, rămân în arest la domiciliu Cornel Amza zis "Şoricel" şi Petruş Serea Panaghiotidis
Toţi cei aflaţi sub control judiciar sunt obligaţi să respecte mai multe obligaţii (în caz contrar măsura preventivă putând fi înlocuită cu arestul la domiciliu sau cu arestul prevenitv): să nu depăşească limita teritorială a României decât cu încuviinţarea instanţei, să nu se apropie de inculpaţii din dosar, de persoanele vătămate şi de martori şi să nu comunice cu aceştia şi, nu în ultimul rând, să comunice autorităţilor informaţii relevante despre mijloacele de existenţă.

Amza şi Panaghiotidis, arest la domiciliu

La acelaşi termen de judecată, judecătorii au dispus menţinerea arestului la domiciliu în cazul lui Cornel Amza zis "Şoricel". Amza are totuşi voie să părăsească domiciliul 6 ore pe zi, ca să se poată prezenta la locul de muncă. Amza este administrator de firmă şi are o afacere pe Şoseaua Buzăului. Potrivit unor surse judiciare, "Şoricel" solicitase instanţei înlocuirea arestului la domiciliu cu măsura preventivă mai permisivă, a controlului judiciar, însă magistraţii i-au respins solicitarea.
Nu în ultimul rând, instanţa a menţinut arestul la domiciliu luat faţă de Petruş Serea Panaghiotidis. "Sentinţa este executorie cu privire la măsurile preventive în ceea ce-i priveşte pe inculpaţii Radu Bogăţeanu, Ionel Graur, Sorin Alexandru Botea, Cornel Amza şi Petruş Serea Panaghiotidis", se precizează în încheierea de şedinţă a Tribunalului Brăila. Mai trebuie precizat faptul că, în timpul procesului, judecătorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor Radu Bogăţeanu
("Romică Caţali"), Ionel Graur, Cătălin Pradaiş, Cornel Amza ("Şoricel"), Nicolae Pătraşcu, Sorin Alexandru Botea şi Petruş Serea
Panaghiotidis ("Dumitrel"). De asemenea, au fost audiaţi mai mulţi martori sub identităţi protejate.
În dosarul penal al interlopilor de la "Vărsătura" au mai fost cercetaţi Constantin Bogăţeanu zis "Caţali", Adi Bălan şi Marius Ilie zis "Canaru", care între timp au decedat în condiţii tragice, faptele incriminate fiind comise în urmă cu mai bine de zece ani.

"Victimele proveneau din familii dezorganizate şi sărace"

Potrivit dosarului penal instrumentat de procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Brăila, victimele traficului de carne vie au fost racolate de proxeneţii brăileni prin minciună, constrângere şi ameninţări cu moartea, una dintre acestea fiind vândută, la un moment dat, cu suma de 2.000 de euro. Trei victime ale traficului de persoane au fost audiate de procurori sub identităţi schimbate, ca să fie protejate de răzbunarea interlopilor care le-au trimis "la produs".
Radu Bogăţeanu, zis "Romică Caţali", Cornel Amza zis "Şoricel", Nicolae Pătraşcu, L. G., Alina Serea, Cătălin Pradaiş, Mihai Tănase, Sorin Alexandru Botea, Ionel Graur şi Petruş Serea Panaghiotidis, zis "Dumitrel" au fost trimişi în judecată în ziua de 28 ianuarie 2015, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de minori, trafic de persoane, spălare de bani şi proxenetism, fapte comise în perioada
2002 - 2004. Potrivit procurorilor DIICOT, cei zece inculpaţi au dus "la produs", în total, 17 tinere, inclusiv minore, obţinând sume mari de bani, de ordinul sutelor de mii de dolari. Recordul îl deţine Petruş Serea Panaghiotidis, care a scos din exploatarea tinerelor racolate şi trimise în Spania aproape 250.000 dolari, peste 53.000 euro şi 16 milioane de lei vechi.
Şapte dintre inculpaţi au fost cercetaţi pe timpul urmăririi penale sub control judiciar. Totodată, Graur, Botea şi Panaghiotidis au fost trimişi în judecată în contumacie, pentru că nu li s-a putut prezenta materialul de urmărire penală. La sesizarea instanţei de judecată, procurorii DIICOT au solicitat confiscarea banilor trimişi din străinătate, prin Western Union, pe numele celor din gruparea "Caţali". Este vorba de aproape 470.000 dolari, peste 65.000 euro şi peste 16 milioane de lei. Lotul "Caţali" a fost al treilea mare grup de traficanţi de carne vie şi proxeneţi destructurat de procurorii DIICOT Brăila şi dat pe mâna judecătorilor în mai puţin de un an, după clanul fraţilor Medeleanu de la Făurei şi clanul ţiganilor de la Viziru (gruparea lui "Taxi").
"Victimele erau selectate cu grijă, dintre persoanele vulnerabile prin vârstă mică, lipsa experienţei de viaţă şi lipsa unei pregătiri şcolare, provenind din familii dezorganizate şi sărace. Victimelor li s-au luat, de regulă, paşapoartele, limitându-le, astfel, libertatea de mişcare şi au fost supravegheate îndeaproape, pentru a nu fugi din club, luându-li-se toţi banii", precizau reprezentanţii acuzării la trimiterea în judecată a inculpaţilor din dosarul "Bogăţeanu".
Totodată, precizează procurorii DIICOT, atunci când tinerele racolate refuzau să se prostitueze, proxeneţii deveneau violenţi, cu toate că, iniţial, le promiteau că vor împărţi câştigurile obţinute din practicarea prostituţiei sau că le vor cumpăra un apartament.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro