Mergi la conţinutul principal

Cinci generaţii de Opel Corsa

La început a fost Opel Kadett, un automobil lansat în 1936, când şofatul unui autovehicul era încă un lux, şi conceput pentru a oferi mobilitate unui număr mai mare de oameni la un preţ accesibil.
Ulterior, în anii 60 şi la începutul anilor 70, marca Opel a intrat în era miracolului economic german cu modelele Kadett A şi B. Pe măsura creşterii nivelului de trai, clienţii au devenit tot mai exigenţi, astfel că versiunea Kadett s-a transformat dintr-o maşină de mici dimensiuni într-una mai mare şi mai puternică, deschizând calea unor noi modele.
Astfel, în 1982 a intrat în joc prima generaţie Opel Corsa, la momentul potrivit pentru a umple golul cu alt automobil de mărimi modeste. De-a lungul a patru generaţii, ce au acoperit o perioadă de 32 de ani, în Europa au fost cumpărate aproape 12 milioane de autoturisme Corsa, unul dintre cele mai rezistente modele din segmentul său, cu vânzări anuale medii de 370.000 de unităţi. Alături de Astra, Corsa se bucură de cea mai mare popularitate, reprezentând peste un sfert din vânzările anuale ale companiei. Disponibil în versiunile cu trei şi cinci uşi, Corsa a ocupat în 2014 poziţia a patra în topul celor mai bine comercializate autovehicule de mici dimensiuni în Europa de Vest.
A cincea generaţie Opel Corsa a fost prezentată în premieră mondială la Salonul auto de la Paris (octombrie 2014), iar livrările au început la sfârşitul anului 2014 - începutul anului 2015, în funcţie de ţară.

Un motor rafinat şi puternic

La finalul anului 2014, noul Opel Corsa a fost desemnat Maşina Anului 2015 în România, modelul fiind apreciat pentru noutăţile aduse de a 5-a generaţie, performanţa la condus, sistemele de asistenţă şi infotainment şi preţurile redutabile pentru piaţa românească.
Rafinat, puternic şi silenţios, noul motor este produs cu un arbore de echilibrare care asigură un nivel extrem de scăzut de zgomot şi vibraţii, precum şi confort deosebit în timpul conducerii. Motorul turbo compact 1.0 ECOTEC este fabricat integral din aluminiu, îndeplineşte cerinţele standardului de emisii Euro 6 şi este disponibil şi într-o variantă de putere de 90 CP. În varianta 115 CP, motorul se remarcă printr-un timp de reacţie excelent şi un cuplu puternic în gama de turaţii reduse, generând 170 Nm de la doar 1.800 rpm. Motorul Opel cu trei cilindri şi cilindree mică este prevăzut cu tehnologia Start/Stop în dotarea standard.
Motorul turbo 1.0 ECOTEC cu sistem de injecţie directă este combinat cu o nouă transmisie manuală, cu 6 trepte de viteză. Schimbarea treptelor de viteză la bordul noului Corsa este comodă şi uniformă, rapidă şi precisă. Consumul mediu s-a situat la 5-5,5 litri/100 km, în afara oraşului.

Confort şi precizie

Inginerii Opel s-au axat pe asigurarea unei experienţe de conducere comparabilă în materie de confort şi precizie cu cea oferită de automobilele mai mari şi mai scumpe. Stabilitatea la deplasarea în linie dreaptă şi în viraje este îmbunătăţită datorită unui centru de greutate mai coborât cu 5 milimetri şi a unei noi geometrii a suspensiei. De asemenea, noile amortizoare oferă modelului Corsa de generaţia a cincea o filtrare îmbunătăţită a perturbărilor provocate de gropi şi suprafeţe de drum denivelate, asigurând un confort exemplar la bordul unui autovehicul de mici dimensiuni.
Sistemul de servodirecţie sensibilă la viteză a fost îmbunătăţit, asigurând un răspuns mai precis şi sporind atât plăcerea de a conduce, cât şi confortul. Toate modelele Corsa dispun de o nouă dotare standard care permite reducerea efortului la efectuarea manevrelor de direcţie la viteze reduse, modul City, activat prin simpla apăsare a unui buton.

Eficienţă în gestionărea spaţiului

Automobilul de clasă mică are dimensiuni de 4.021 mm x 1.944 mm x 1.481 mm(lungime / lăţime cu oglinzile exterioare / înălţime model cu cinci uşi), iar unul din ingredientele pentru longevitatea şi succesul modelului, de-a lungul anilor, a fost eficienţa remarcabilă în gestionărea spaţiului. Corsa oferă un spaţiu suficient pentru până la 5 persoane, cel puţin în versiunea de familie, cea cu cinci uşi.
Silueta Corsa este inconfundabilă, chiar dacă designul exterior aduce unele noutăţi. Faţa este caracterizată de farurile sub formă de aripă ce încorporează semnătura Opel şi lumini diurne cu tehnologie LED, o grilă proeminentă trapezoidală coborâtă, iar în partea din spate stopurile dau impresia de lăţime a maşinii şi îi asigură o postură superioară.

Eleganţa sceptrului faraonic

Afişajul de bord este încastrat într-o carcasă cu o formă de urechi de pisică, care te duce cu gândul la un personaj popular de film - Cat Woman, prin care constructorul a vrut probabil să sugereze că Opel Corsa este foarte potrivit domnişoarelor şi doamnelor, pe un segment de vârstă între 18 şi 40 de ani. Volanul din piele gri fum foarte fină şi plăcută la atingere încorporează comenzi manuale pentru display-ul central, volumul radioului, telefonul mobil.
Opel Corsa vine în dotare cu un ecran tactil de 7 inci, încadrat pe bord de un suport a cărui linie şi formă amintesc de eleganţa sceptrului faraonic din Egiptul antic. Dacă priveşti ansamblul bordului în întregul lui vezi istoria, iar dacă priveşti doar diplay-ul vezi particularitatea noului Corsa - designul lui futurist. Comenzile manuale de pe panoul central includ butoanele ECO - pentru condus economic, comanda de reglare a mobilităţii volanului pe modul City, Cruise şi scaune încălzite. Volanul este reglabil pe înălţime, iar indiferent de poziţie nu obturează în nici un fel ceasurile de bord, lăsând şoferului vizibilitate totală.
Combinaţia piele/textil a scaunelor conferă interiorului o eleganţă aparte. Ergonomia spătarului face şederea confortabilă la volan. Forma scaunului în zona lombară menţine coloana dreaptă şi elimină senzaţia de oboseală la condus pe distanţe lungi.
Opel Corsa concurează în principal cu Volkswagen Polo, Ford Fiesta, Renault Clio, Peugeot 208, Kia Rio, Toyota Yaris, iar, potrivit producătorului, publicul ţintă este reprezentat de familiile tinere, persoanele necăsătorite, şoferii cu suflet tânăr, tinerele mame.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro