Contribuţia de excepţie a femeilor la schimbarea mentalităţii în masă a fost recunoscută încă din secolele trecute, ba mai mult, acestea au făcut descoperiri de excepţie în domenii tradiţional masculine. Un bun exemplu este Marie Curie, prima femeie care a primit premiul Nobel pentru descoperirile sale în domeniul fizicii şi chimiei, cu importante aplicaţii în medicină.
Josephine Cochran, inventatoarea maşinii de spălat vase
Soţie de politician, Josephine Cochran a demonstrat lumii întregi că rolul femeii nu este în bucătărie. Dezamăgită de ineficienţa servitorilor care-i ciobeau vasele de porţelan, Josephine a gândit un dispozitiv care să le cureţe cu ajutorul unui jet puternic de apă, astfel că, la jumătatea secolului XIX, a apărut pe piaţă prima maşină de spălat vase. Abia după moartea soţului său, doamna Cochran a reuşit să dezvolte afacerea, invenţia sa fiind folosită cu succes de marile hoteluri ale vremii. Ulterior, în anul 1940, compania sa a fost preluată de Corporaţia Whirlpool, iar maşina de spălat vase a ajuns, în zilele noastre, un obiect necesar în toate bucătăriile.
Ruth Handler şi păpuşa Barbie
Pentru că, în anii 50, oferta de jucării era limitată, Ruth Handler, cofondatoarea fabricii de jucării Mattel, a decis că este momentul să revoluţioneze lumea şi astfel a inventat păpuşa Barbie, numită astfel după fiica sa, Barbara. Drăgălaşă, colorată şi cu forme atrăgătoare, Barbie a fost creată iniţial pentru adulţi, însă a fost imediat îndrăgită de copii. Trebuie să amintim că, la vremea respectivă, criteriile de frumuseţe erau diametral opuse celor de astăzi, însă ne întrebăm, mai în glumă, mai în serios: să fie oare Ruth Handler „vinovată" pentru dorinţa adolescentelor din ziua de azi de a arăta precum păpuşile Barbie?
Mary Phelps Jacob a inventat sutienul
Încă din Antichitate, femeile au simţit nevoia să-şi acopere zonele intime suplimentar, nu doar cu ajutorul hainelor exterioare. La vremea respectivă, acestea îşi strângeau sânii cu bucăţi late de materiale pentru a-i ascunde. Ulterior, a apărut corsetul ca formă de susţinere a sânilor, iar în anii 1900, Mary Phelps Jacob a inventat primul sutien din istorie, ca necesitate personală. Tânăra îşi cumpărase o rochie diafană şi a realizat că aceasta nu se potriveşte cu niciun corset. Ca urmare, din două batiste şi o panglică, a realizat un obiect de susţinere a sânilor ce avea să se transforme imediat în brasieră şi, ulterior, în sutien.
Ştergătorul de parbriz a fost inventat de o femeie
Deşi automobilele au fost dintotdeauna considerate pasiuni masculine, iată că o femeie a fost cea care a adus îmbunătăţiri considerabile în acest domeniu. Este vorba de Mary Anderson, cea care a inventat ştergătorul de parbriz. Dacă, la început, acesta avea un braţ care era acţionat manual din interiorul automobilului, astăzi invenţia sa a evoluat şi ştergătoarele pornesc automat pe bază de senzori.
Doar o femeie putea inventa scutecul de unică folosinţă
Nimeni nu înţelege mai bine necesitatea unui scutec de unică folosinţă ca o mamă. Marion Donovan OBrien, născută în Indiana, a renunţat la meseria de asistent editor al revistei Vogue din New York pentru a se retrage la ţară alături de soţul său. Ideea invenţiei sale a avut la bază exasperarea de a spăla zilnic scutece şi astfel a improvizat până ce, în anul 1949, a lansat pe piaţă primul scutec de unică folosinţă, realizat dintr-un material absorbant şi impermeabil.
Ar fi păcat să nu amintim că tot femeile au fost cele care au inventat pasta corectoare, kevlarul, coşul de gunoi cu pedală, mixerul electric, rachetele de semnalizare, dar şi...fursecurile cu ciocolată. (www.tonica.ro)