Mergi la conţinutul principal
Se moare mult și bine, locuri de veci puține

Cimitir nou la Brăila

• potrivit conducerii Serviciului de Utilitate Publică de Administrare a Fondului Locativ și a Cimitirelor (SUPAFLC) din cadrul Primăriei Municipiului Brăila, din pricina celor doi ani de pandemie și a atribuirii gratuite a locurilor de veci, gropile din cimitire sunt insuficiente • municipalitatea a inițiat discuții cu reprezentanți ai MApN și MAI, precum și cu persoane fizice, pentru construirea unui cimitir nou la Brăila • concomitent, se va extinde Cimitirul Municipal din cartierul Nedelcu P. Chercea • tot SUPAFLC Brăila îi înmormântează și pe „morții nimănui”, adică pe cei fără familii sau rămași neidentificați • deși nu mai sunt locuri de veci disponibile, sute de brăileni au primit somații de încetare a dreptului de concesiune, pentru că nu-și plătesc taxele la cimitir

 

Din pricina celor doi ani de pandemie, când, potrivit surselor oficiale, la Brăila numărul deceselor a crescut considerabil, și a atribuirii de locuri de veci cu titlu gratuit copiilor persoanelor persecutate politic, cele aproape 70.000 de locuri de veci aflate în cimitirele administrate de Serviciul de Utilitate Publică de Administrare a Fondului Locativ și a Cimitirelor (SUPAFLC) din cadrul Primăriei Municipiului Brăila au devenit insuficiente. De aceea, municipalitatea intenționează să construiască un cimitir nou la Brăila, pe un teren preluat fie de la Ministerul Apărării Naționale (MapN), fie de la Ministerului Afacerilor Interne (MAI), fie aflat acum în proprietarea unor persoane fizice, în vecinătatea orașului, desigur.

„Întrucât în cei doi ani de pandemie numărul deceselor a crescut considerabil - fapt ce a dus, implicit, și la creșterea atribuirii unui număr mai mare a locurilor de veci - precum și extinderea făcută de legiuitor, în sensul acordării de locuri de veci cu titlu gratuit copiilor persoanelor persecutate din motive politice, conform art. 5 din Decretul-lege nr. 118/1990, locurile de veci au devenit insuficiente. În vederea construirii unui nou cimitir, conducerea Primăriei Municipiului Brăila a luat în discuție acest subiect cu reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale și ai Ministerului Afacerilor Interne, cât și cu persoane fizice care dețin terenuri limitrofe cimitirelor existente”, ne-au declarat surse din cadrul conducerii Serviciului de Utilitate Publică de Administrare a Fondului Locativ și a Cimitirelor (SUPAFLC) Brăila.  

Mai mult, au fost efectuate demersuri în vederea extinderii Cimitirului Municipal (Chercea), prin identificarea unui teren ce aparține Inspectoratului Județean de Poliție Brăila, procedură ce se află în derulare.

Potrivit SUPAFLC Brăila, în perioada de vârf a pandemiei, mai precis în octombrie anul trecut, aproape jumătate din morții înhumați la Cimitirul „Sf. Constantin” au fost răpuși de SARS CoV-2. ”În ziua de Sfântul Dumitru (26 octombrie), în „marțea neagră”, toți cei zece brăileni înmormântați la „Sf. Constantin” fuseseră uciși de virus, dovadă actele medicale și certificatele de deces prezentate de familii. „Nu ne-am mai confruntat niciodată cu o astfel de situație”, preciza, la acea dată, conducerea SUPAFLC Brăila.

Concret, în perioada ianuarie-octombrie 2021, numai în cimitirele administrate de municipalitate, șapte la număr (Cimitirul „Sf. Constantin”, Cimitirul „Sf. Maria”, Cimitirul Radu Negru, Cimitirul „Sf. Mina”, Cimitirul Municipal, Cimitirul Brăilița I și Cimitirul Brăilița II) au fost înmormântați, aproape 2.000 de brăileni, 330 dintre aceștia fiind confirmați cu SARS CoV-2. La aceștia, se adaugă morții din celelalte cimitire brăilene (cimitirele organizațiilor de cult sau parohiale și cimitirele etniilor brăilene), precum și cei înhumați în satele, comunele și orașele județului. Nu este de mirare, deci, că Primăria vrea să construiască un cimitir nou la Brăila și să-l extindă pe cel Municipal, numit, cândva, și „cimitirul săracilor”.

 

SUPAFLC Brăila îi înmormântează și pe „morții nimănui”

Și pentru că veni vorba de nevoiași, trebuie precizat faptul că SUPAFLC Brăila mai are în obiectul său de activitate și punerea la dispoziție a locurilor de veci pentru înhumarea persoanelor fără aparținători, adică fără rude. Numai anul trecut, serviciul a asigurat înhumarea a 18 persoane lipsite de posibilități financiare sau cadavre neidentificate, asigurându-se, totodată, fiecăruia, un loc de veci.

Reamintim că SUPAFLC Brăila are ca principal obiect de activitate administrarea cimitirelor și concesionarea locurilor de veci, cu excepția celor aflate în administrarea altor organizații de cult. Serviciul are în prezent în administrare un număr total de 68.538 de locuri de veci.

Cimitirele aflate în administrarea SUPAFLC Brăila funcționează astfel ca solicitările populației, în cazul decesului unei persoane, să poată fi satisfăcute cu maximă operativitate și în condiții corespunzătoare. Totodată, concesionarea locurilor de veci se face doar respectând dispozițiile HCLM nr. 99/2011, precum și dispozițiile Legii 102/2014. Mai nou, cereri de concesionare a locurilor de veci sau plăți pot fi făcute și prin intermediul site-ului instituției.

„Pentru rezolvarea operativă a doleanțelor cetățenilor și pentru a se evita deplasarea acestora la sediul instituției, prin intermediul site-ului instituției, cetățenii sunt îndrumați a trimite prin e-mail sau alte mijloace de comunicare la distanță petiții, cereri, efectuarea de plăți (taxe de întreținere, concesiune etc.)”, ne-a precizat Emilena Huiu, directorul SUPAFLC Brăila. 

Nici curățenia din cimitire nu este lăsată la voia întâmplării. Potrivit sursei citate, de la începutul anului și până în prezent, s-au efectuat ample lucrări de curățenie în cele șapte cimitire amintite mai sus, în limita disponibilităților financiare și a resursei umane (doar cu un număr de 2-3 gropari la un cimitir). Aceste lucrări au constat în cosirea, defrișarea și erbicidarea vegetației crescute haotic, precum și tăierea și toaletarea arborilor. A fost curățat terenul de copaci, cioate și iarbă, atât la locurile de veci abandonate, care aveau un impact negativ asupra imaginii din cimitire, cât și pe aleile de acces ale cimitirelor. Au fost luate măsuri și în ceea ce privește combaterea ambroziei, prin erbicidarea intensă în perioada apariției acesteia, SUPAFLC Brăila angajând prin contract o firmă autorizată care să se ocupe de combaterea acestei plante deosebit de periculoase pentru sănătatea brăilenilor. Nu în ultimul rând, au fost trimise somații rău-platnicilor.  

„Personalul din administrația cimitirelor a întreprins activități de verificare a informațiilor scriptice cu cele faptice, pentru clarificarea situației juridice a locurilor de veci părăsite, precum și de identificare a concesionarilor care nu își îndeplinesc obligațiile de plată a taxelor de întreținere, emițând numai pe parcursul anului trecut un număr de 450 de somații și notificări de încetare a dreptului de concesiune”, a mai precizat directorul SUPAFLC Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro