Mergi la conţinutul principal

Ciini si oameni

De fiecare data cind se aduce in discutie problema ciinilor comunitari, se gasesc o gramada de iubitori de animale, care sar in apararea acestora. Inainte de toate, "ciini comunitari" mi se pare un termen prea pretentios. In realitate, vorbim nu despre animale ce apartin unei comunitatii, ci despre ciini maidanezi, vagabonzi, ai nimanui. Sa fim seriosi, doar pentru ca exista cineva care le arunca mincare de la balcon, nu inseamna automat ca acei ciini sint ai comunitatii respective. Comunitatea, in ansamblul sau, se vede de fapt obligata sa-i accepte. Sint ciini care pur si simplu ni s-au aruncat in curte si pe care sintem nevoiti sa-i suportam. Si asta nu din cauza adevaratilor sau asa-zisilor iubitori de animale (care, sa fim sinceri, nu reprezinta nici macar majoritatea), ci doar pentru ca autoritatile - care reprezinta, de fapt, comunitatea - ni i-au bagat pe git prin lipsa de reactie pe care au dovedit-o nu de azi, de ieri, ci de vreo 20 de ani incoace. Acum au o scuza: exista o lege de protectie a animalelor, care interzice eutanasierea ciinilor vagabonzi. Nu vreau sa comentez prea mult caracterul acestei legi, dar e clar ca s-a pus caruta inaintea boilor sau ciinele inaintea custii. O astfel de lege ar fi fost binevenita daca se reusea intii rezolvarea problemei sutelor de mii de ciini vagabonzi din Romania. E chiar normal ca intr-o tara fara maidanezi sa fie interzisa eutanasierea ciinilor, pentru ca orice ciine gasit pe strada ar fi apartinut, automat, unui stapin, care l-a pierdut.
Dar trecind peste asta, sa nu uitam ca aceasta lege a aparut doar de citeva luni. Ce au facut insa autoritatile brailene pina in momentul aparitiei legii? ABSOLUT NIMIC! I-au lasat pur si simplu sa se inmulteasca pe strazi, avind mereu scuze si explicatii penibile. Nu s-a respectat legea nici macar atunci cind au existat cazuri de turbare. Nici acum nu e timpul pierdut sa se faca ceva, daca intr-adevar se doreste. Dar atit Primaria, cit si asociatiile de protectie a animalelor par mai mult preocupate de cine se roaga de cine sa faca ceva concret si se tot invita unii pe altii sa treaca la actiune. Nu zice nimeni ca maidanezii sa fie omoriti, dar oricit de multi iubitori de animale ar exista, chiar i se pare normal cuiva ca in anul 2008, un oras parte din Uniunea Europeana sa fie pur si simplu invadat de ciini vagabonzi? Si ii intreb mai ales pe cei care au fost, macar o data, intr-o tara cu adevarat civilizata. Si, in afara de asta, mai exista un lucru anormal: n-ar fi fost firesc oare ca, inainte de a exista o lege de protectie a ciinilor vagabonzi, sa existe si o lege pentru protectia oamenilor muscati de ciinii vagabonzi?

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro