"Există zvonuri că s-ar putea ca Dumitru Popa să fie schimbat din funcţie. Nu ştiu nimic despre acest lucru. Pot să spun însă că schimbarea unui prefect sau subprefect se face după o analiză a activităţii lui de către Ministerul Administraţiei şi Internelor, iar eu nu i-am analizat atât de amănunţit activitatea ca să ştiu dacă s-ar putea face acest lucru sau nu. Tot ce pot să spun e că, personal, m-a nemulţumit angajarea Danielei Văsioiu acolo. Mi s-a părut o alegere nefericită, iar această reacţie au avut-o toţi cei care cunosc cât ne-au tras în jos acţiunile doamnei în cauză, campaniile ei electorale, candidatura soţului ei din partea unui alt partid, faptul că ne-a lăsat fără sediu... (...) Am fost neplăcut surprinsă de alegerea făcută de prefect şi mi s-a părut cel puţin ciudată motivaţia găsită de el, că a găsit un specialist în probleme juridice într-un economist şi că ea era cea mai bună în domeniul ăsta", este declaraţia care a aprins fitilul acestei săptămâni politice, aparţinându-i liderului PDL Brăila, Giana Pătraşcu. Şirul declaraţiilor pătraşciene nu s-a oprit însă aici. În ediţia de luni a ziarului "Obiectiv-Vocea Brăilei", şeful democrat-liberalilor, s-a hotărât să-şi despoaie toga ultra-pacifistă ce-o caracterizează pe scena politicii brăilene şi, în timpul unei conferinţe de presă, a taxat şarjele calomniatoare (eticheta de "oligofren" şi "infractor de drept comun" pusă lui Gheorghe Chiru) din ultima vreme ale superiorului ei din CJ la adresa PDL, preşedintele instituţiei, Gheorghe Bunea Stancu: "Deşi campania electorală s-a încheiat, unii politicieni sunt mereu în campanie electorală. Poziţia mea a fost dintotdeauna că fiecare e responsabil pentru acţiunile şi declaraţiile sale, dar nu pot să nu fiu deranjată de unele expresii şi calificative aruncate în presă la adresa unor competitori politici. Nu mi se pare firesc ca un preşedinte de partid, cum e Gheorghe Bunea Stancu, să facă referiri la membrii noştri, Gheorghe Chiru şi Ionel Enuţă, folosind expresii care nu sunt la locul lor. E un lucru nepermis. Sper ca electoratul să sancţioneze, aşa cum e normal să o facă, la momentul alegerilor".
Răzgândirile unui liberal confuz
Marţi a fost ziua deciziilor cu iz de anafor. După ce a anunţat că va intra în cursa pentru şefia PNL Brăila, senatorul Constantin Cibu, liderul liberalilor brăileni, s-a răzgândit subit, dându-şi demisia din funcţia de preşedinte al partidului. Motivul demisiei, după cum ne-a declarat însuşi capul PNL-iştilor, a fost reprezentat de faptul că plenul Consiliului Naţional Executiv (CNEx) i-a respins cu majoritate de voturi propunerea de modificare a componenţei Biroului Politic Teritorial Brăila. Şi pentru ca decizia lui să fie amorsată şi de o picătură de dramatism, în cadrul şedinţei de luni, prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, l-a abordat frontal pe Cibu, spunându-i vehement că nu este de acord cu modificarea solicitată, fapt ce a adus la agravarea tensiunilor dintre cei doi, existente deja de ceva vreme. Dar aceasta nu a fost singura solicitare trimisă de senatorul brăilean către CNEx. A mai existat şi cererea de revocare a deciziei prin care liderul organizaţiei municipale brăilene, Cătălin Boboc, a fost numit secretar zonal. Şi această cerere i-a fost respinsă de către plenul CNEx.
"Mi-am dat demisia din funcţia de preşedinte al PNL Brăila pentru că am considerat că dacă un preşedinte nu are autoritatea în faţa unui for de conducere, atunci nu mai are de ce să fie preşedinte. Dacă mi s-a refuzat propunerea de schimbare a componenţei BPT, atunci am considerat că nu mai am ce căuta în funcţia de preşedinte. Am considerat că dacă ei vor să rămână cu membrii, atunci pleacă preşedintele", a declarat Cibu, precizând că decizia lui nu are nicio legătură cu viitoarele alegeri din PNL Brăila şi că, în mod sigur, nu se va răzgândi şi de această dată, aşa cum a făcut cu alte ocazii.
Numai că decizia lui Cibu a fost la fel de efemeră ca un balon de săpun. Miercuri, demisia senatorului liberal s-a preschimbat subit - prin actul magic şi capitalist al răzgândirii - în hotărârea de a continua la cârma organizaţiei politice brăilene, cel puţin până după congresul naţional din martie. Ce anume a dus la această răsturnare de situaţie? Acelaşi for pe care Cibu îl acuza că nu-i respectă autoritatea. "Referitor la decizia dumneavoastră de a demisiona din funcţia de preşedinte interimar al filialei PNL Brăila, vă comunicăm faptul că este necesar să vă continuaţi activitatea ca preşedinte interimar al filialei, în componenţa actuală a Biroului Teritorial Interimar, urmând ca, după congres, să fie reanalizată situaţia de la Brăila", se arată în decizia trimisă lui Cibu de la centru.
Iată care a fost pulsul politic al senatorului liberal Constantin Cibu după primirea deciziei: "Este vorba de multe principii despre care eu nu sunt de acord să fie încălcate. Acum am primit această hârtie de la centru, în care sunt anunţat că este necesar să mai rămân preşedinte interimar. Eu o să rămân, iar dacă situaţia se schimbă după alegerile din martie, atunci cred că este posibil să candidez la preşedinţia PNL Brăila, deşi iniţial, după ce mi-am dat demisia, nu am mai vrut".