Chopin suferea de halucinaţii provocate de epilepsie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Chopin suferea de halucinaţii provocate de epilepsie

Ca mulţi membri ai familiei sale, Chopin, muzicianul romantic prin excelenţă, nu se bucura deloc de o stare bună de sănătate. Tuşea foarte mult, suferea de infecţii pulmonare, avea febră şi, spre sfârşitul vieţii sale, era chinuit de migrene. Suferea, de asemenea, de depresie.

Potrivit unui studiu al cercetătorilor polonezi - publicat, ieri, în Medical Humanities -, moartea sa nu a fost provocată de tuberculoză, cum se credea până de curând, ci de o fibroză chistică, o boală genetică ce afectează plămânii. Această ipoteză nu a putut fi verificată însă, deoarece guvernul polonez a refuzat solicitarea specialiştilor de a face un test ADN pe un fragment din inima muzicianului, conservată la Varşovia.

Frédéric Chopin suferea frecvent de halucinaţii. Doi medici spanioli, Manuel Vazquez Caruncho şi Francisco Brañas Fernandez, de la departamentele de radiologie şi neurologie ale Spitalului Lugo (Spania), au vrut să afle cauza acestor halucinaţii. Ei au început prin a analiza cărţile martorilor din epocă, documente ale apropiaţilor, precum cele ale lui George Sand, care i-a fost prietenă mult timp.

Într-o biografie a muzicianului - semnată de Bernard Gavoty şi datată 1985 - este prezentat un incident din timpul unui concert privat susţinut la Manchester, în august 1848. Chopin interpreta Sonata sa în si minor, însă s-a îndepărtat foarte grăbit de pian, imediat după scherzo. "Am văzut apărând din clape acele creaturi blestemate, ivite într-o noapte lugubră la o mănăstire din Mallorca", a povestit el într-o scrisoare adresată fiicei lui George Sand. În Mallorca, în timpul unei călătorii făcute cu zece ani mai înainte, George Sand povesteşte că mănăstirea i se părea lui Chopin "în mare parte plină de teroare şi de fantome". Altă dată, tot la Mallorca, pe când ploua tare, Chopin nu făcea diferenţa dintre vis şi realitate şi se vedea "înecat într-un lac", "convins că este mort", mai spune autorul biografiei.

Chopin a mai avut şi alte halucinaţii, în alte circumstanţe: fantome care îl chemau, moartea care bătea la uşa sa.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro