"Războiul" Chivu vs. MAI" a luat sfârşit, după aproape patru ani. Ieri, judecătorii Curţii de Apel (CA) Braşov i-au dat dreptate fostului şef
al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Brăila, cms. şef Cătălin Chivu. Instanţa a respins recursul declarat de Ministerul Afacerilor Interne împotriva sentinţei pronunţate acum câteva luni, de Tribunalul Braşov. Mai concret, Cătălin Chivu, ofiţerul care se luptă cu MAI din 2011 şi care a cerut în instanţă anularea actului administrativ de sancţionare cu trecerea într-o funcţie inferioară, a ieşit învingător. În septembrie 2014, Tribunalul Braşov a dat soluţia în favoarea fostului şef al Poliţiei brăilene şi a dispus repunerea pe funcţie şi plata drepturilor salariale restante, aferente funcţiei, însă MAI a declarat recurs în cauză. Acum însă soluţia dată de Curtea de Apel Braşov este irevocabilă. "Menţine hotărârea atacată. Respinge ca neîntemeiat recursul declarat de recurentul pârât Ministerul Afacerilor Interne, împotriva sentinţei civile nr. 2149/19.09.2014, pronunţată de Tribunalul Braşov, pe care o menţine. Irevocabilă", este soluţia pronunţată de CA Braşov la data de 25 februarie, după cum se arată pe site-ul instanţei. Mai departe însă, toate deciziile privind revenirea pe funcţie, după cum a dispus instanţa, se vor lua la nivel de Minister.
Dosarul în care fostul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, Cătălin Chivu, cerea anularea actului administrativ de sancţionare cu trecerea într-o funcţie inferioară, s-a tot plimbat de la o instanţă la alta. În octombrie 2013, Curtea de Apel (CA) Braşov, unde ajunsese dosarul, a dispus trimiterea acestuia la Tribunalul Braşov. Asta după ce, în februarie 2013, Înalta Curte a retrimis dosarul spre judecare la instanţa de la care a plecat, respectiv CA Braşov. În martie 2012, Curtea de Apel Braşov a respins cererea de anulare a actului administrativ, formulată de fostul şef al IPJ Brăila, însă acesta a declarat recurs la Înalta Curte, aceeaşi instanţă care, în noiembrie 2011, a admis recursul MAI împotriva suspendării actului de sancţionare, ceea ce a dus la înlăturarea lui Chivu din funcţia de conducere.
Chivu, câştigător şi în primă instanţă
La data de 19 septembrie 2014, judecătorii Tribunalului Braşov au dispus reintegrarea reclamantului Chivu, în funcţia deţinută anterior, adică aceea de inspector şef al instituţiei, el urmând să îşi primescă şi salariul aferent funcţiei pierdute. "Admite excepţia de nelegalitate invocată de reclamantul C.C. în contradictoriu cu pârâtul Ministerul Afacerior Interne. Anulează Ordinul MAI şi dispune reintegrarea reclamantului în funcţia deţinută anterior emiterii ordinului, aceea de Şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Brăila. Obligă pârâtul să plătească reclamantului drepturile salariale aferente acestei funcţii, actualizate în raport cu rata inflaţiei, începând cu data de 21.04.2011 şi până la data reintegrării efective în funcţie. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare", este soluţia pronunţată în şedinţa publică din data de 19 septembrie 2014.
"Lupta" dintre MAI şi cms. şef Cătălin Chivu a început în aprilie 2011, el fiind eliberat din funcţia de inspector şef prin Ordin al ministrului Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, ca urmare a unui control tematic desfăşurat la sfârşitul anului 2010. Până la sfârşitul lui noiembrie 2011, când ministerul a ieşit învingător la Înalta Curte, Chivu nu a putut fi înlăturat de la conducerea IPJ Brăila. Începând cu 7 decembrie 2011, Chivu a fost desemnat să-şi desfăşoare activitatea la Biroul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase. În septembrie 2014, Tribunalul Braşov a dat soluţia în favoarea fostului şef al Poliţiei brăilene şi a dispus repunerea pe funcţie şi plata drepturilor salariale restante, aferente funcţiei, însă MAI a declarat recurs în cauză. Acum însă soluţia dată de Curtea de Apel Braşov este irevocabilă.