• cea mai slabă prezenţă s-a înregistrat la proba obligatorie a profilului adică matematică sau istorie • unul din patru candidaţi au spus “pas” acestui antrenament înaintea examenului final • “campioni” la absenţe sunt elevii de la seral şi cei de la frecvenţă redusă
Simularea naţională a examenului de bacalaureat reprezintă o oportunitate pentru elevii din ultimii ani de liceu de a-şi testa cunoştinţele acumulate până în prezent. Totodată, pe baza notelor obţinute la simulare, elevii află unde mai au de lucrat şi astfel îşi pot îmbunătăţi rezultatele la examenul din vară. Sute de elevii din Brăila au spus însă “pas” acestui antrenament şi au “chiulit” de la testările desfăşurate în această perioadă. Potrivit datelor transmise de Inspectoraul Şcolar Judeţean (IŞJ) Brăila, la simulare au fost aşteptaţi 4.484 de elevi, de la toate formele de învăţământ, după cum urmează: 1.841 elevi clasa a XI-a, 1.916 elevi clasa a XII-a, 281 elevi clasa a XII-a seral, 65 de elevi clasa a XII-a frecvenţă redusă, 307 elevi clasa a XIII-a seral şi 74 de elevi clasa a XIII-a frecvenţă redusă.
Astfel, la limba şi literatura română, desfăşurată pe 19 martie, au fost absenţi 1.015 de elevi din totalul celor 4.484 de candidaţi aşteptaţi la testare. Miercuri, 21 martie, la proba obligatorie a profilului şi specializării prezenţa a fost şi mai redusă. Fie că urmau să susţină examenul la matematică sau istorie, un număr 1.120 de candidaţi au lipsit la această probă. La ultima testare, proba la alegere a profilului şi specializării (22 martie), au participat doar liceenii de clasa a XII-a. Aici, din totalul celor 2.297 de elevi aşteptaţi la examen, 665 au fost absenţi.
Dacă la clasa a XI-a şi a XII-a, la zi, au absentat, în medie, cam 300 de elevi la fiecare probă, de departe campioni la “chiulit” sunt cei de la frecvenţă redusă şi seral. Din rândul celor 727 de elevi de la aceste forme de învăţământ, la română s-au prezentat doar 9 candidaţi, la matematică, la istorie 7 candidaţi, iar la proba la alegere 10 candidaţi.
Explicaţia pentru acest dezinteres al elevilor de la seral şi frecvenţă redusă ne-o oferă conducerea IŞJ Brăila: “În marea majoritate a cazurilor, cei de la seral şi frecvenţă redusă nu se prezintă la simulări deoarece ţinta lor nu este să promoveze bacalaureatul. Ei vor să termine liceul în primul rând. La clasele a XI-a şi a XII-a, la zi, prezenţa la simulare este una foarte bună”, ne-a declarat Daniela Turcu, inspector şcolar general adjunct.
Rezultatele la simulare se vor afişa pe 30 martie. Acestea vor fi analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral în vederea adoptării unor măsuri adecvate fiecărei situaţii în parte, scopul fiind îmbunătăţirea performanţelor şcolare. Notele obţinute nu se contestă şi nu se trec în catalog. Totuşi, în situaţiile excepţionale în care sunt elevi care doresc consemnarea notelor în catalog, aceştia vor depune o cerere scrisă în acest sens.