Chiriile pentru blocurile ANL ar putea să scadă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Chiriile pentru blocurile ANL ar putea să scadă

• Ministerul Dezvoltării Regionale a pus în dezbatere publică un proiect de lege care vizează diminuarea chiriilor celor care locuiesc în blocuri ANL • potrivit Emilenei Huiu, directorul SUPAFLC Brăila, iniţiativa este mai mult decât benefică, în contextul în care chiriile în prezent sunt foarte mari • potrivit unui proiect de hotărâre adoptat la finele anului trecut de CLM Brăila, cei care stau la ANL-uri scot lunar din buzunar între 224 lei şi 400 lei, în funcţie de venituri şi de vârstă • consilierii au stabilit recent şi lista cu cei care au prioritate la închirierea acestor apartamente în 2017

 

Veste bună pentru cei care locuiesc cu chirie în blocurile realizate de Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL). Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE) a pus, recent, în dezbatere publică un proiect de lege care vizează diminuarea chiriei la aceste construcţii. În prezent, potrivit informaţiilor anunţate de minister, în următoarele 10 zile sunt aşteptate observaţii şi propuneri privind acest proiect de act normativ.

Contactată telefonic, ieri, de redactorii Obiectiv - Vocea Brăilei, Emilena Huiu, şefa Serviciului de Utilitate Publică, Administrare Fond Locativ şi Cimitire (SUPAFLC) a apreciat iniţiativa ca fiind mai mult decât necesară, în contextul în care chiriile ANL sunt destul de mari şi fără niciun fel de distincţie între nivelul de trai diferit al oraşelor din România.

Trebuie subliniat că în cadrul şedinţei ordinare din luna noiembrie a anului trecut, membrii CLM Brăila au aprobat noile chirii pentru locuinţele ANL. După cum ne-a explicat şi şefa SUPAFLC, acestea variază, în funcţie de vârsta şi veniturile chiriaşilor, între 224 lei pe lună şi 400 lei.

“Chiriile lunare actuale la garsoniere/apartamente cu o cameră se prezintă în felul umător: la cei care au vârsta sub 35 ani, acestea sunt între 224 lei şi 250 lei. Cei mai mari de 35 de ani au minim 232 lei şi maxim 260 lei. În cazul celor care locuiesc în apartamente cu două camere, chiria variază între 320 lei şi 360 lei, pentru cei care au sub 35 de ani, respectiv între 315 lei şi 370 lei, pentru cei care depăşesc această vârstă. Avem şi câţiva chiriaşi care dau în jur de 400 lei  pe lună, dar sunt puţini. Au venitul pe membru de familie dublu faţă de cel mediu pe economie. Însă toţi aceştia au peste 35 ani. Chiriile sunt calculate în funcţie de suprafaţa locuinţei, de anul construcţiei şi de veniturile pe membru de familie. Dar trebuie precizat că, din toate aceste sume, 75% este virat către ANL Bucureşti. Banii nu rămân la Primăria Brăila”, a declarat Huiu.

Potrivit sursei citate, dacă noul proiect propus de Ministerul Dezvoltării Regionale va fi aprobat, chiriile ar putea scădea cu 110 lei - 120 lei.

“De exemplu, după calculele noastre, cei care aveau 360 lei pe lună, în această situaţie ar putea avea 250 lei. Deci este foarte bine dacă va trece un astfel de proiect de lege care să scadă chiriile, pentru că ele sunt unitare pentru toată ţara. Avem acelaşi mod de calcul indiferent dacă locuinţa este la Brăila, Bucureşti, Timişoara, Cluj sau la Ianca. Or, nu se compară veniturile pe care le obţin oamenii. Noi ne-am bucura dacă ar scădea, pentru că într-adevăr e greu pentru oameni să aibă chiriile astea atât de mari. Bine, ei au înţeles şi au plătit, iar cei care nu au putut, au predat... asta e”, a conchis Huiu.

 

S-au aprobat şi listele cu cei care au prioritate la ANL în 2017

 Mergând pe aceeaşi linie, trebuie precizat şi faptul că, în cadrul celei mai recente şedinţe a CLM Brăila, a fost aprobată şi lista cu solicitanţii care au prioritate la locuinţe pentru tineri destinate închirierii, construite din fondurile ANL. Potrivit raportului proiectului, a fost luată în considerare lista cu cereri depusă încă din 2016, când s-a făcut prima repartizare. Astfel, din cele 83 de familii care au depus solicitări în 2016, s-au emis deja 55 de repartiţii, prin redistribuirea locuinţelor rămase libere. În total, pe 2017 au fost aprobate 71 de solicitări. De asemenea, 37 de cereri au fost deja respinse. Este cazul celor care au depăşit limita de vârstă prevăzută de lege, care deţin sau au deţinut în proprietate o locuinţă şi care nu şi-au actualizat dosarul până în decembrie 2016. Precizăm că în cazul celor care au fost acceptaţi, prioritizarea repartizărilor s-a făcut conform punctajelor obţinute. Între cei 71 vizaţi, punctajul variază de la 70 la 33.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro