Mergi la conţinutul principal

Chiriile ANL, mult mai scumpe de la 1 mai

Este oficial! S-a aprobat majorarea chiriilor ANL. Astfel, de la 1 mai 2014, locatarii blocurilor ANL din Brăila vor fi nevoiţi să scoată din buzunare chirii chiar şi de 4 ori mai mari decât cele actuale. Vizaţi de aceste majorări sunt ocupanţii locuinţelor construite cu fonduri guvernamentale acordate prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe care au stat în regim de închiriere subvenţionată de stat mai bine de 5 ani şi care au împlinit vârsta de 35 de ani. Asta înseamnă că în loc de 50 sau 70 de ron/lună, cât plătesc în momentul de faţă, după reevaluarea cazurilor sociale ei vor achita între 125 şi 217 lei/lună.
Proiectul a trecut de votul consilierilor cu 13 voturi "pentru". De la acest proiect s-au abţinut de la vot independenta Simona Drăghincescu, consilierul PNŢCD Laurenţiu- Marian Chiru şi PNG-istul Ionel Alexandru, iar cinci consilieri din partea PP-DD şi PP-LC au votat "împotrivă".
Dacă vorbim despre recalcularea chiriilor la un apartament cu 2 camere, în funcţie de ansamblul ANL, preţul variază între 187-291lei/lună. Astfel, cele mai piperate chirii sunt cele din Ansamblul Brăiliţa II, unde cotizaţia lunară la un apartament cu o cameră va fi între 204 şi 217 lei, în timp ce la un apartament cu 2 camere preţul chiriei variază între 266 - 291 lei. Dar pentru că este cel mai nou cartier ANL, chiriaşii acestor locuinţe nu sunt vizaţi de scumpiri. Altfel spus, ocupanţii acestor apartamente vor plăti în continuare lunar între 50 şi 70 de lei, pentru că încă se încadrează în perioada contractuală de 5 ani. În rest, chiriaşii din Ansamblul Brăiliţa I vor plăti lunar între 137 şi 200 lei, cei din Baldovineşti vor avea de achitat între 125 - 187 lei/lună, chiriaşii din Apollo între 167 - 271 lei/lună, iar cei din Ansamblul Lacu Dulce vor plăti între 157 - 239 lei/lună.
Important de menţionat este că, iniţial, la sfârşitul lunii august, primarul municipiului Brăila, Aurel Simionescu, luase în calcul o majorare a chiriilor de şase ori mai mare faţă de valoarea actuală. În urma negocierilor, însă, s-a ajuns la sumele prezentate mai sus, lucru posibil după ce, la nivelul administraţiei locale s-a decis creşterea duratei de amortizare a clădirilor de locuit de la 30, la 50 de ani.
Reamintim că la ora actuală, în Brăila sunt 48 de blocuri ANL, cu 624 de locuinţe, din care 221 apartamente cu o cameră, 403 apartamente cu 2 camere şi alte 13 locuinţe sociale destinate persoanelor evacuate sau care urmează să fie evacuate din imobilele retrocedate.

PDL a boicotat şedinţa CLM

De remarcat că aleşii din partea grupului democrat liberal, respectiv consilierii Daniel Mitrofan şi Marian Fusea, au lipsit de la şedinţa de ieri a CLM "în semn de protest faţă de abuzurile USL". Concret, consilierii municipali ai PDL au transmis redacţiei un comunicat de presă, la scurt timp după încheierea şedinţei publice locale, că nu sunt de acord cu proiectul privind creşterea chiriilor la locuinţele ANL pentru toate persoanele peste 35 de ani.
Tot la partea de nemulţumiri, consilierii au declarat că "PDL Brăila nu susţine prelungirea contractului de concesiune cu «Luxten» în condiţii dezavantajoase pentru administraţia locală şi pentru brăileni". Mai exact, cei doi consilieri s-au referit la proiectul de hotărâre privind aprobarea procesului verbal de negociere în vederea prelungirii contractului de concesiune, ce se va derula între S.C. Luxten Lighting Company S.A. şi Consiliul Local Municipal. "Prin aceste două decizii administraţia primarului Simionescu dovedeşte, încă o dată, dispreţ pentru brăileni şi nepăsare faţă de problemele cu care se confruntă oraşul nostru", se arată în comunicatul de presă al PDL. Proiectul din urmă a fost aprobat cu 19 de voturi "pentru", o abţinere din partea consilierului PP-DD Cosmin Păvăloiu şi un vot împotrivă din partea independentei Simona Drăghincescu.
Interesant de subliniat că în timpul discuţiilor legate de Luxten, la o remarcă a Simonei Drăghincescu privind absenţa lui Marian Fusea, primarul a răspuns că acesta nu e prezent în sală "din motive personale". Vom reveni.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro