Chirii in bataie de joc pentru spatii ultracentrale | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Chirii in bataie de joc pentru spatii ultracentrale

Zilele trecute a mai iesit la iveala un fapt revoltator care ilustreaza modul in care a fost gestionat domeniul public, pe vremea administratiei Lungu. Este vorba despre chiriile de-a dreptul derizorii, pentru spatiile amplasate in statiile-nod de autobuz si tramvai. Astfel, clientela fostei administratii a orasului a platit, ani in sir, chirii care la un moment dat nu atingeau nici costul a doua pachete de tigari. Practic, terenurile - implicit vadul comercial - din 11 statii de autobuz si tramvai din Braila au fost date spre exploatare pe te miri ce si mai nimic. Abia in acest an preturile au fost actualizate, insa nici acum chiriile nu ating nivelul pietei, asa incit, revoltat, primarul Constantin Cibu a iesit la rampa si a reclamat contractele neeconomice incheiate pe cite 10, 15 ani de catre fosta administratie, evident in detrimentul bugetului local. Cibu sustine ca are de gind sa-i usuiasca pe administratorii care nu vor accepta negocieri in privinta majorarii chiriilor, mai ales ca, in conformitate cu intelegerile contractuale initiale, patronii ar fi trebuit sa investeasca in statiile adjudecate.

Contracte pe cite un deceniu la preturi mai mici decit pentru o taraba

Fosta administratie a Brailei, respectiv echipa condusa de fostul primar Anton Lungu, a inchiriat terenuri din domeniul public si spatii comerciale amplasate in zone cu vad comercial bun pe preturi de nimic: 84.000 de lei pe luna pentru un spatiu de citiva zeci de metri patrati sau 54.000 lei pe luna pentru un spatiu pe Calea Calarasilor. Chiar daca in contractele respective se stipula faptul ca agentii economici care au adjudecat spatiile respective sint obligati sa amenajeze zona, sa investeasca si sa infrumuseteze spatiul, pe cele 11 statii de tramvai si autobuz nu se observa amprenta vreunei investitii recente. In plus, contractele de inchiriere s-au incheiat pe cite 10, chiar 15 ani, asa incit, acum, oricit s-ar stradui noua administratie sa rotunjeasca veniturile Brailei din aceste surse, nu exista sorti de izbinda. In mare parte dintre aceste spatii functioneaza magazine, unele comercializeaza de la tigari si brichete, pina la piine, carne si preparate din carne. Iata citeva cifre care spun totul despre modul in care, in anii trecuti, s-a gestionat domeniul public:
1. Terenul din statia de pe Calea Calarasilor, Bl. B, a fost inchiriat, in 1996, de catre SC "Mundy Edy" SRL, pentru urmatorii 10 ani, cu suma de 279.600 lei vechi si abia in acest an, pretul a fost reactualizat la suma de 2.350.000 lei/luna/spatiu.
2. Spatiul de 20 mp din statia din Piata Concordiei, de la intersectia Strazii Mihai Bravu cu Calea Calarasilor, a fost inchiriat de SC Risk COM SRL, din 1994 pina in 2009, cu 216.000 lei/luna si abia la inceputul acestui an pretul a fost actualizat la 2.690.000 lei/luna, conform datelor furnizate de functionari ai Serviciului "Licitatii - Contracte" din cadrul Primariei Braila.
3. Terenul - 67 mp - de pe Calarasilor, din Viziru I, intersectia cu Str. Milcov, a fost, de asemenea, inchiriat de SC Risk COM SRL, pentru 15 ani, din 1996 pina in 2011, cu 109.800 lei/ luna, iar in ianuarie a.c. chiria s-a actualizat la 6.710.000 lei.
4. Pentru spatiul din cartierul Brailita, situat la intersectia Str. Negruzzi cu Cezar Petrescu, adjudecat pentru 15 ani, din 1998 pina in 2013, de firma "Olet COM", chiria initiala a fost de 273.554 lei/luna, iar in ianuarie a fost actualizata la 650.000 lei.
5. Spatiul de 9,15 mp din statia Soseaua Rm. Sarat cu Comuna din Paris a fost, de asemenea, inchiriat tot de "Risk", pe 15 ani, din 1998 pina in 2013, cu 104.731 lei/ luna, dupa care pretul a fost actualizat la 250.000 lei.
6. Cea mai mare suma de contract: spatiul de la intersectia Bd. Dorobantilor cu Calea Galati a fost inchiriat, tot pe 15 ani, din 1999 pina in 2014, de SC "Nokta Impex" SRL, cu 2.272.008 lei pe luna si a fost reactualizat la 3.970.000 lei.
7. In statia de pe Calea Calarasilor, in fata Bl. Tineretului, functioneaza "Dorna Comexim", care a incheiat cu Primaria, in 1996, un contract pentru 10 ani cu 279.000 lei/ spatiu/luna, pret care s-a actualizat la 2.420.000 lei.
8. Statia din intersectia Caii Calarasilor cu Str. Franceza a fost adjudecata, tot pentru 15 ani, din '99 pina in 2014, cu 54.000 lei/luna si abia in ianuarie pretul s-a ridicat la 1.100.000 lei.
9. Si spatiul din statia Bloc Turn din Calea Galati a fost adjudecat cu un pret mic: 83.880 lei/luna. Adjudecatarul, SC "Iuliely Prest" SRL a platit, din 1996, avind contract pe 11 ani, pina in ianuarie a.c. suma respectiva, iar din ianuarie cite 2.640.000 lei/ luna.
10. Pentru spatiul de 33 mp din Calea Calarasilor, Bl. 14, "Risk" a incheiat contract pentru 15 ani, din 1996, de asemenea cu suma de 83.880 lei /luna si abia din ianuarie pretul s-a actualizat la 2.690.000 lei/luna.
11. Terenul statiei din Bd. Dorobantilor cu Str. 1 Decembrie 1918, Bl. C a fost, de asemenea, cistigat in 1999, pentru 15 ani, tot de catre firma "Risk", cu o chirie lunara de 228.665 lei. Aici, "Risk" nu a construit nimic, desi, din ianuarie, plateste o chirie de 400.000 lei/ luna.
Aflat in fata acestei lungi liste, primarul Constantin Cibu a exclamat: "Nu plateau nici cit pentru doua pachete de tigari. Preturile sint extrem de mici, chiar si acelea reactualizate. Apoi, obligatia contractuala a acestora era sa amenajeze spatiile, sa infrumuseteze orasul. Nu-i posibil asa ceva! Isi bat joc de noi cu asemenea chirii! Unii nu platesc nici cit pentru o taraba!". Intr-adevar, pretul chiriei lunare pentru o taraba in piata ajunge la 1.200.000 lei vechi.

Cine-s firmele si ce "zic" ele?!

Mentionam ca locatiile enumerate mai sus reprezinta doar o parte dintre spatiile ocupate de agenti economici, respectiv statii de autobuz si de tramvai. "Campioana" chiriilor pe statiile de autobuz si tramvai este firma "Risk", firma implicata, tot din vremea primarului Lungu, si in Programul "Lapte-Corn", finantat din bani publici. Conform Registrului Comertului, la "Risk", care detine cinci spatii dintre cele 11 nominalizate, este unic asociat si administrator Stefan Radulescu. "Nu exista asa ceva, intr-o singura statie chiria este mai mica, aceea de la "Irmex", care are 6 sau 9 mp. Nu am asemenea chirii", ne-a declarat Stefan Radulescu. Initial, cind l-am contactat, acesta a sustinut ca ne va arata si chiar furniza copii ale contractelor pe care le-a incheiat cu Primaria, pentru a demonstra ca nu plateste chirii atit de mici. In aceeasi zi, Stefan Radulescu a trimis-o pe sotia sa la redactie pentru a ne arata doua chitante conform carora "Risk" ar fi platit, in ianuarie si februarie, creante bugetare, nu chirii, de 16 milioane de lei vechi. Apoi, fara a ne furniza vreo copie dupa vreun document, sotia administratorului "Risk", Daniela Radulescu - economist la aceeasi firma - ne-a aratat o lista proprie cu preturile actualizate ale chiriilor, acelea consemnate si in lista de la Primarie, dar considerate "tot mici" de catre primarul Cibu.
Conform Ministerului Finantelor, SC Risk COM SRL a inregistrat, in 2004 un profit net de 350.330.000 lei, la o cifra de afaceri de peste 100 de miliarde de lei, si a avut un numar mediu de 56 de salariati. Societatea inregistra, la finele anului 2005, datorii catre stat (bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale, somaj si sanatate) totalizind 640 milioane lei vechi, incepindu-se procedurile de executare silita.
Despre celelalte firme nu se poate spune ca sint la fel de active: la telefonul SC Mundy Edy SRL, unde asociat unic si administrator este un anume Fanel Iordache, ne-a raspuns secretara altei firme. Despre "Mundy Edy", Ministerul Finantelor consemneaza: in ultimii ani nu si-a declarat profitul sau pierderea, si avea, la 31.12.2005, o datorie catre bugetul de stat de 10.580.000 lei. La "Olet COM" SRL, administrator si unic asociat este Elena (Ghita) Ciocirlan. Societatea a avut in 2004 un profit net de 140 de milioane si nu are datorii la stat. Firma nu are telefon. Despre "Nokta Impex", Registrul Comertului consemneaza: detinator a 90% din actiuni, George Alin Ionita, care este si administrator. Firma are telefon, insa noua nu ne-a raspuns nimeni la numarul respectiv. Conform Ministerului Finantelor, in 2004, "Nokta" a inregistrat o pierdere neta de 42 de milioane de lei. Despre "Dorna Comexim", Registrul Comertului spune ca nu si-a depus bilanturi in ultimii ani. Aici, actionar majoritar, cu 62,5%, este Florica (Vasiloiu) Aldea, care, atunci cind am cautat-o, plecase din localitate. "Dorna Comexim" a inregistrat pierderi de 46 de milioane in 2004 si o datorie totala catre stat, la finele anului trecut, de 193 milioane lei vechi, fiind in executare silita. La "Ciucur", unde asociat unic si administrator este Florin Tinjala, Ministerul Finantelor evidentiaza, in 2004, o pierdere neta de 13 milioane, fara datorii la stat. Firma nu are telefon. Nici "Iuliely Prest" nu are telefon. La aceasta din urma, unde unic asociat si administrator este Constantin Raducanu, Ministerul Finantelor evidentiaza un profit net de 30 de milioane, pe anul 2004.
Indiferent de puterea financiara a firmelor respective, primarul Cibu este hotarit sa inceapa negocieri cu acestea si sa majoreze chiriile: "Trebuie, neaparat, sa rediscutam aceste contracte care sint total neeconomice pentru bugetul local. Nu inteleg de ce fosta administratie a incheiat asemenea contracte, poate a sperat ca firmele respective vor amenaja spatiile respective. Ii chem, saptamina asta, pe toti acestia patroni la negocieri, vrem sa majoram chiriile, la preturile pietei. Asa nu se mai poate, o sa-i chem in scurt timp, fiindca noi trebuie sa gasim resurse bugetare".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro