Chiriac vs. Boboc, confruntare faţă-n faţă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Chiriac vs. Boboc, confruntare faţă-n faţă

  • după o serie de replici pe facebook, preşedintele CJ, Francisk Chiriac, l-a invitat pe prefectul Boboc într-o conferinţă de presă

  •  

Alexandru NECULA

 

Despre agravarea situaţiei pandemiei de coronavirus şi problemele de la Spitalul Judeţean cauzate de acest lucru s-a vorbit ieri şi în cadrul unei conferinţe comune a preşedintelui Consiliului Judeţean Brăila, Francisk Chiriac şi prefectului Cătălin Boboc. După o serie de contre pe reţelele de socializare pe tema gestionării problemei pandemiei de coronavirus, cei doi au dus ”războiul” la un nou nivel: o înfruntare faţă în faţă, în care şi-au adus acuzaţii unul altuia şi fiecare a încercat să ridice o serie de probleme care şi-ar avea rezolvarea în tabăra opusă. Pe scurt, Boboc a profitat de moment pentru a atrage atenţia că lucrurile sunt foarte tensionate la spital, că pacienţii sunt din ce în ce mai mulţi, medicii nu mai au unde să îi interneze, este nevoie de spaţii externe, iar liderii administraţiei brăilene ridică din umeri. Chiriac a recunoscut că într-adevăr sunt puţine spaţii la spital, dar consideră că lucrurile sunt sub control, că nu poate caza brăilenii în locuri improprii, însă din punctul său de vedere problema cea mai mare o reprezintă lipsa medicilor şi a personalului medical.

Trebuie punctat că invitaţia pentru această conferinţă comună a venit din partea lui Chiriac, după ce prefectul a acuzat pe Facebook că preşedintele CJ Brăila nu se implică în gestionarea problemei pacienţilor care vin în număr tot mai mare la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean şi cer să fie testaţi pentru COVID-19, cauzând astfel o supraîncărcare a spaţiilor unităţii, deoarece ei trebuie să stea în izolare până când primesc rezultatele. Pe scurt, Boboc ar dori ca CJ Brăila să identifice şi să pună la dispoziţie spaţii pentru cazarea şi ţinerea în izolare a pacienţilor asimptomatici şi a celor care aşteaptă rezultatele testelor, însă Chiriac susţine că nu deţine astfel de spaţii, singurele disponibile fiind într-o stare improprie pentru aşa ceva, însă speră că Primăria Brăila ar putea ajuta.

Primul care a vorbit a fost Chiriac, făcând un scurt rezumat al investiţiilor realizate la Spitalul Judeţean de când a început pandemia (fără să uite de cele două aparate de testare real time PCR, dintre care unul a fost donat de ”Agricost”), cu precizarea că din punctul său de vedere treaba sa este aceea de a se asigura că unitatea are bani pentru tot ceea ce îi este necesar, lucru pe care l-a făcut. Cât despre deciziile tehnice, Chiriac a precizat că nu este medic şi că preferă să îi lase pe specialişti să decidă ceea ce trebuie făcut în gestionarea crizei. Interesant este că după prima intervenţie a lui Chiriac, în care a punctat că ”anumite instituţii” nu ar fi avut la cunoştinţă demersurile întreprinse de CJ Brăila pentru a ajuta spitalul şi brăilenii să treacă cu bine peste pandemia de coronavirus, prefectul Cătălin Boboc a dorit să ia cuvântul, însă şeful Consiliului nu i-a permis, promiţând că vor lua cuvântul pe rând. Chirac a vorbit câteva minute bune şi a fost urmat de întrebări din partea jurnaliştilor, astfel că rândul lui Boboc de a-şi spune punctul de vedere a venit cu greu, la insistenţele acestuia şi ameninţările că altfel se va retrage din conferinţă şi va convoca alta la rândul său.

În momentul de faţă, astăzi vorbind, spitalul este plin. Trebuie să găsim soluţii. Iar asta nu s-a întâmplat, dintr-o lipsă de comunicare. Dar nu ştiu din vina cui. Că nu ştiu dacă Consiliul Judeţean este coordonatorul acestei pandemii în judeţul Brăila. Anul acesta, CJ Brăila a alocat o sumă de 2,5 milioane euro pentru achiziţionarea de echipamente şi materiale sanitare, în primul rând pentru tratarea pacienţilor din SJU. Conducerea spitalului atât de mult blamată, dar lăudată de alte persoane, a făcut tot ce este posibil, astfel încât pacienţilor care sunt internaţi fie de COVID, fie de altceva, să nu le lipsească nimic. Singura problemă din spital în momentul de faţă este resursa umană. Vă readuc aminte că UPU este în subordinea Ministerului Sănătăţii. Ne dorim cu toţii să avem mai mulţi medici”, a transmis Chiriac, precizând că face un apel cu ajutorul prefectului Cătălin Boboc, la ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, să încerce să transfere medici, chiar şi rezidenţi la Brăila, care să îi mai degreveze pe cei de aici, extrem de epuizaţi după toată această perioadă.

Chiriac a mai precizat că toate planurile privind relocarea pacienţilor şi cazarea acestora sunt foarte importante, că trebuie foarte bine analizate, deoarece nu se poate juca nimeni cu viaţa oamenilor. A adăugat că au fost luate în calcul mai multe scenarii privind spaţiile şi că există soluţii pentru a gestiona criza.

 

Boboc susţine că situaţia este gravă

 

Prefectul Cătălin Boboc a profitat de moment pentru a-şi manifesta nemulţumirea vizavi de gestul preşedintelui CJ Brăila care l-a invitat în conferinţe de presă, în contextul în care la spital situaţia este una extrem de delicată, acuzându-l că îşi face astfel campanie electorală. Acesta şi-a început discursul prin a preciza că oamenii trebuie să înţeleagă faptul că virusul COVID-19 chiar există, iar criza este reală. Şi pentru a-şi întări declaraţia, l-a rugat pe Chiriac să îi transmită din partea sa multă sănătate senatorului PSD Ion Rotaru, care s-a infectat recent cu coronavirus, fără însă să uite să adauge o ”înţepătură politică”, subliniind că acesta se putea trata şi la Brăila cu încredere, deoarece medicii de aici sunt foarte buni. Nu era cazul să ironizeze pe această temă, mai ales că oricine poate deveni victima acestui coronavirus.

Noi avem de gestionat câteva chestiuni concrete. Degeaba vorbim de sume, bani, fonduri, degeaba facem nu ştiu ce investiţii dacă, de exemplu, săptămâna trecută Spitalul Judeţean ne-a adresat o solicitare să îi ajutăm cu 1.000 de combinezoane amărâte. Și noi vorbim aici de zeci de miliarde! Sigur, am comunicat mai departe la DSU şi le-am pus la dispoziţie, că aşa este normal. Cum s-a întâmplat şi la Pneumoftiziologie, şi la Psihiatrie. Dacă intrăm în fondul problemei, dacă înţelegem ce se întâmplă, o să ne dăm seama că nu despre bani e vorba în primul rând. Cadrele medicale, toate, sunt epuizate. Dar nu din cauză că pacienţii vin la spital în număr foarte mare, ci pentru că pur şi simplu nu au unde să îi mai bage în spital”, a declarat Boboc.

Acesta a punctat că a avut o discuţie pe această temă cu conducerea spitalului încă de acum o lună de zile, atenţionând că ar trebui să ia în calcul un posibil scenariu la care a ajuns Brăila şi să identifice spaţii unde pacienţii să poată fi cazaţi.

Boboc a dorit să atragă atenţia că a fost personal la spital luni şi că mai mulţi medici au izbucnit în lacrimi, nemaiputând suporta situaţia complicată de acolo, cu precizarea că trebuie găsită o soluţie cât mai rapid cu putinţă. Boboc i-a transmis şefului CJ că nu se pot juca cu declaraţii, deoarece la spital mor oameni.

Prefectul a punctat că la Brăila este nevoie doar de două lucruri în momentul de faţă: mai mult personal medical şi mai multe spaţii pentru cazarea pacienţilor. Boboc chiar a comparat relaţia sa instituţională cu şeful CJ vizavi de cea cu primarul Marian Dragomir, punctând că atunci când s-a gândit la un internat al municipalităţii, ce ar putea deservi pentru cazarea pacienţilor, l-a sunat pe primar, iar în 3 minute acesta şi-a arătat deschiderea totală şi a iniţiat demersurile. Din păcate, decizia finală se află la Ministerul Învăţământului, a mai subliniat Boboc.

Cum Chiriac afirma că la spitalele din Brăila sunt locuri suficiente, prefectul l-a rugat să le ia la rând şi să precizeze unde anume pot fi cazaţi pacienţii, avertizând din nou că lucrurile ar fi foarte complicate.

După alte câteva rânduri de acuzaţii legate de implicarea insuficientă în rezolvarea crizei sau ”statul mai mult prin birouri”, prefectul Cătălin Boboc a decis să se retragă, lansându-i invitaţia preşedintelui CJ Brăila de a merge împreună la spital.

Chiriac a afirmat că nu are nicio problemă să viziteze SJU, însă a mai rămas puţin la conferinţa de presă, moment în care a afirmat că Boboc este cel care îşi face campanie electorală, deoarece va candida cel mai probabil la funcţia de şef al Consiliului Judeţean.

Pe de altă parte, debandada este uriaşă la DSP, noi, angajaţii ziarului „Obiectiv”, confruntându-ne DIRECT cu o situaţie absolut incredibilă, în care lipsa anchetelor epidemiologice şi a evidenţei reale a bolnavilor de Covid - 19 a ieşit la iveală. Înfiorător!

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro