• preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a afirmat, recent, că imediat după ce termină analiza la nivelul municipiului privind suprafeţele declarate de clienţii de la case pentru calcularea corectă a facturilor la apa de ploaie, trebuie să fie “radiografiaţi” şi clienţii din judeţ • acesta susţine că este singura variantă legală pentru a încheia subiectul problemelor depistate la facturile pe apa pluvială • Chiriac vrea ca liberalul Alexandru Dănăilă să facă parte din comisia de consilieri care va face o supraanaliză a verificărilor operatorului, însă PNL-istul a refuzat categoric • Dănăilă consideră că acea comisie va avea rolul de a acoperi neregulile
Şeful Consiliului Judeţean Brăila, Francisk Chiriac, a susţinut, recent, că după ce reprezentanţii Companiei de Utilităţi Dunărea vor termina de verificat casele din municipiu pentru a clarifica situaţia facturilor la apa de ploaie, ar trebui să facă acelaşi lucru la nivelul clienţilor din judeţ. Acesta a precizat că a purtat o discuţie cu managerul CUP “Dunărea”, Silviu Mangiurea, şi i-a cerut ca toţi responsabilii pentru faptul că s-au folosit simultan două formule de calcul în cazul facturilor la apa de ploaie, să plătească.
“Va fi făcută analiza pentru toţi cei care au avut contracte. Să vedem care este suma finală. Sunt două modalităţi ca această problemă să fie rezolvată: ori să li se dea banii oamenilor înapoi, ori acea sumă să reprezinte plata în avans a unor servicii pe care le va presta CUP «Dunărea». Dacă s-a folosit acest calcul paralel o să vedem. Dacă a fost folosită până în decembrie 2017, până atunci va fi perioada de evaluare a tuturor contractelor şi a sumelor care trebuie date înapoi cetăţenilor. Dacă au fost făcute lucruri ilegale, cei care le-au făcut vor plăti. Este foarte simplu!”, a comentat Chiriac.
De asemenea, acesta a insistat pe ideea că imediat ce se va încheia analiza reprezentanţilor CUP “Dunărea” la casele din municipiu, să verifice situaţia şi în judeţ.
“Bineînţeles că o vor face. În judeţ este mult mai simplu. Păi CUP «Dunărea» reprezintă şi judeţul Brăila, da? În toate UAT-urile este mult mai simplu de verificat, pentru că sunt foarte multe case şi se poate desfăşura această acţiune într-un timp mult mai rapid decât la municipiu. (...) Verificările trebuie făcute la toţi abonaţii CUP «Dunărea». Dacă vor termina pe municipiu, trebuie neapărat să meargă şi în judeţ, să facă la toţi abonaţii. Dacă tot facem o treabă să o facem serioasă. Nu să ne jucăm! Dacă termină în municipiu, eu o să propun să continue în judeţ. Ca să încheiem acest subiect cu suprafeţele. Să se pună la punct tot ce înseamnă cei din conducerea CUP cu suprafeţele, cu declaraţiile proprietarilor pe cele două suprafeţe S1 (suprafaţă construită) şi S2 (suprafaţă neconstruită), vor fi şi coeficienţii micşoraţi, iar fiecare va vedea cât are de plătit”, a declarat preşedintele CJ.
Chiriac îl vrea pe Dănăilă în comisia de supracontrol, liberalul spune “pas”
Asemenea primarului Marian Dragomir, şeful CJ Brăila a vorbit despre necesitatea înfiinţării unei comisii formată din consilieri judeţeni şi municipali care să verifice toată această situaţie, dar şi analiza internă a CUP “Dunărea”. Interesant este că Francisk Chiriac l-a nominalizat deja pe consilierul judeţean Alexandru Dănăilă pentru a face parte din comisie.
“Pentru o mai mare transparenţă în ceea ce priveşte noile contracte, suprafeţele, noile moduri de abordare în ceea ce priveşte această taxă, am vorbit şi cu domnul Mangiurea şi cu domnul primar, să înfiinţăm o comisie formată din consilieri municipali şi judeţeni. Şi de la putere şi din opoziţie. Iar din partea CJ îl propun pe domnul consilier Dănăilă să facă parte din acestă comisie. Să verifice toate aceste dosare în ceea ce priveşte suprafeţele, taxele şi modul de calcul al CUP «Dunărea», dar şi ce va face Compania dacă a încasat nejustificat sume de bani, odată cu stabilitrea modului în care vor fi daţi banii înapoi cetăţenilor”, a declarat Chiriac.
Preşedintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, a comentat recent acest subiect şi a refuzat din start propunerea lui Chiriac. Acesta a precizat că în niciun caz nu este de acord cu înfiinţarea unei astfel de comisii şi că niciun consilier municipal sau judeţean PNL nu va participa la jocurile PSD. Liberalul susţine că toate comisiile înfiinţate de social-democraţi în Brăila au rolul de a “îngropa problemele”, lucru pe care PNL-iştii nu vor să îl facă, din contră, vor să se găsească rezolvări.
Reamintim că, primarul Marian Dragomir a susţinut, recent, o conferinţă de presă în care a specificat măsurile întreprinse de CUP “Dunărea”, după ce brăileanul Mihail Stafidă a câştigat în două instanţe procesul cu operatorul de apă, pe motiv că factura la apa de ploaie în ultimii 3 ani i-a venit cu costuri suplimentare nejustificate. Edilul şef a luat decizia de a propune modificarea coeficienţilor de calcul astfel încât taxa pentru apa de ploaie să scadă la jumătate faţă de cât este în prezent. Acesta a mai precizat că timp de 3 ani de zile au existat situaţii în care cei de la CUP “Dunărea” au folosit incorect şi formula veche de calcul (care viza suprafaţa totală a proprietăţilor), deoarece mulţi dintre clienţii de la case nu şi-au declarat suprafaţa construită şi cea neconstruită, iar operatorul nu a făcut eforturi pentru a-şi pune la punct baza de date. Primarul a anunţat că în prezent reprezentanţii Companiei merg din casă în casă în municipiu pentru a verifica aceste informaţii, astfel că au descoperit deja mai multe cazuri similare cu cel al brăileanului Stafidă. Dragomir susţine că în urma analizei se vor recalcula facturile cu probleme şi banii vor fi restituiţi cetăţenilor, însă situaţiile sunt valabile doar pentru cei care stau la case, nu şi în cazul clienţilor de la bloc unde suprafeţele sunt clare.
De altfel, la cea mai recentă şedinţă CJ Brăila, reprezentanţii în Consiliul Director al CUP Dunărea au recunoscut că în judeţ nu s-a facturat apa de ploaie decât pentru utilizatorii care locuiesc la blocuri şi acolo unde există canalizare.