Mergi la conţinutul principal

Chiriac: S-a înţeles greşit dorinţa şefei SJU de a primi o leafă mai mare

• preşedintele PSD Brăila, Ion Rotaru, nu a dorit să comenteze în ce măsură Delia Râşnoveanu, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila, merită sau nu o indemnizaţie mărită, însă a explicat că este o chestiune de normalitate să se facă o echilibrare a salariilor în funcţie de poziţia ocupată • de cealaltă parte, preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a afirmat că s-a înţeles greşit dorinţa managerului spitalului de a avea o indemnizaţie mai mare, deoarece aceasta nu s-a plâns niciodată de actualul salariu, ci doar a subliniat că ar primi o leafă mai mare din postura de medic, cu mai puţine responsabilităţi

 

Liderii social-democraţi brăileni susţin că Delia Râşnoveanu, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila este cât se poate de îndreptăţită să ceară o indemnizaţie mai mare. Preşedintele organizaţiei judeţene a PSD, Ion Rotaru, a evitat să comenteze dacă realizările de până acum ale managerului spitalului sunt îndeajuns de mulţumitoare pentru a veni cu o asemenea solicitare, însă a ţinut să puncteze că modul în care se dau salarii în România trebuia armonizat, în special în zona Sănătate. Rotaru a mai precizat că nu meritele sunt cele care contează în astfel de situaţii, ci o echilibrare corectă, în funcţie de importanţa poziţiei ocupate.

“Nu. Eu nu vreau să vorbesc despre Delia Râşnoveanu. Vreau să vorbesc în general în ceea ce priveşte salarizarea personalului din zona de sănătate. Cred că este o scăpare aici. Repet, nu mă duc în plan personal, la Delia. Avem ordonanţa 91, a trecut de Senat, e adevărat cu nişte amendamente, se duce la Cameră şi probabil că mai sunt câteva lucruri care trebuie armonizate şi rezolvate. Pentru că este o neconcordanţă destul de mare între salarizarea medicilor şi a managerilor şi nu este foarte în regulă. Adică managerul să aibă un sfert sau 60% din salariul celor pe care îi coordonează?! E de discutat aici care va fi soluţia. E de văzut. Pentru că mai sunt nişte scăpări şi cu farmaciştii şi cu biologii. Sigur, legea a rezolvat în linii generale această echilibrare pentru că aveam situaţii aberante în care - apropo de Sănătate -, consilierul ministrului avea 127 milioane lei vechi salariul şi ministrul avea 47 - 50 de milioane lei vechi. Deci cei care au avut salarii foarte mari, procentul ăla de 1% - 2% cât o fi, sunt necăjiţi - şi au dreptate să fie, că nimănui nu-i place să i se ia din bani -, dar un echilibru era necesar de a se face. Iar în cazul medicilor, pentru că se aplică grila din 2022 de acum, se vede foarte mult acest ecart. E o diferenţă între salarizarea managerului spitalului şi a celorlalţi din sistem. Eu sper să se rezolve această problemă pe un echilibru necesar. Nu neapărat pe merite sau pe competenţe deosebite pe care le are un manager. Că are responsabilitate destul de mare, trebuie să recunoaştem acest lucru”, a declarat Rotaru.

 

Şeful CJ Brăila, alături de Delia Râşnoveanu

Preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a dorit de asemenea să sublinieze că din punctul său de vedere s-a înţeles greşit dorinţa managerului Spitalului Judeţean de a-i fi mărită indemnizaţia lunară. Potrivit acestuia, Delia Râşnoveanu nu a dorit să precizeze decât următorul aspect: ar avea un salariu mai mare dacă s-ar întoarce la fotoliul de medic, cu mai puţine responsabilităţi.

“Poate nu aţi înţeles dumneavoastră foarte bine ce a vrut să spună doamna manager. A spus în felul următor: în momentul în care grila de salarizare ca şi manager rămânea la 6.500 lei, ei i-ar fi convenit mult mai mult să se ducă medic, pentru că avea salariu de 10.000 lei. Comparând ce are ea de făcut ca şi manager şi care este fişa postului, cu toate problemele de rezolvat, faţă de salariul pe care îl avea ca şi medic, să se ducă pe funcţia de medic. Eu cred că i-ar fi convenit mult mai mult - medic. Asta a spus. Dar este un lucru nefiresc ca un manager care îşi asumă atâtea responsabilităţi să aibă un salariu mai mic decât un medic. De aceea i-am spus: ok, vedem ce se poate rezolva. Aici a fost discuţia. Nu că e un salariu mic, bun... Şi acelaşi lucru este şi la şefii de secţie. Şi nu este valabil numai pentru judeţul Brăila, pentru Spitalul Judeţean, ci pentru toate spitalele din România. Eu vă spun că unui profesor universitar care în momentul de faţă este manager al unui spital clinic nu o să îi convină să stea cu 6.500 lei pe lună, ci se va duce profesor universitar unde îşi poate vedea de treaba lui”, a mai afirmat Chiriac.

Reamintim că, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila, Delia Râşnoveanu a afirmat, recent, că nu este mulţumită de actualul salariu. Aceasta a susţinut o conferinţă de presă la spital, alături de şeful CJ Brăila, Francisk Chiriac, unde a abordat şi tema salariilor mici ale comitetului director al instituţiei. Râşnoveanu a afirmat că în prezent câştigă un salariu de aproximativ 6.500 lei net, ceea ce, în opinia sa, înseamnă extrem de puţin, mai ales că de la 1 martie se preconizează că la acest nivel salarial vor ajunge şi medicii primari. Managerul a punctat chiar că ia în calcul foarte serios să renunţe la fotoliu dacă nu se va regla situaţia veniturilor, considerând că responsabilităţile sunt uriaşe în comparaţie cu indemnizaţia încasată.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro