Mergi la conţinutul principal

Chiriac, la raport

* președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Chiriac, a dorit să facă un bilanț al anului 2021 în ultima ședință ordinară pe care a condus-o anul trecut * social-democratul a catalogat 2021 drept un an greu, dar în care instituția pe care o conduce a reușit să bifeze mai multe realizări * Chiriac a vorbit despre drumurile județene puse la punct, despre modul în care a fost gestionată activitatea spitalului în contextul pandemiei, despre proiecte pe fonduri externe, dar și despre câteva dintre planurile începute și care ar trebui să se concretizeze în 2022

 

Șeful Consiliului Județean Brăila, social-democratul Francisk Chiriac, s-a declarat mulțumit de realizările bifate în 2021. În cadrul ultimei ședințe ordinare a CJ Brăila din anul ce tocmai s-a încheiat, Chiriac a ținut să le transmită colegilor consilieri câteva concluzii legate de proiectele pe care le-a demarat, dar și pe care dorește să le ducă la un nou nivel în 2022. Acesta a ținut un discurs preț de câteva minute în care a dorit să prezinte stadiul lucrărilor la drumurile județene, o radiografie a modului cum spitalul și-a desfășurat activitatea în pandemie, câteva planuri despre clădirile ce vor intra în reabilitare în curând sau proiecte ce abia acum se conturează, precum cel legat de realizarea unei săli polivalente noi între Brăila și Galați.

Francisk Chiriac a catalogat anul 2021 drept unul greu, însă s-a arătat mulțumit de realizările înregristrate de instituția în fruntea căreia se află.

”Aș face un bilanț al acestui an greu pentru noi toți. Eu sunt mulțumit de lucrurile petrecute în județ. Faptul că și anul acesta am reabilitat 50 km de drum județean din fondurile proprii ale Consiliului Județean. Faptul că ne-am mișcat foarte bine pe fondurile europene și că suntem aproape gata cu un proiect european de peste 20 milioane euro. O să ajungem undeva la 24 milioane euro cu prețul materialelor pentru drumul care leagă Gulianca, Raciu, Racovița, Gradiștea, Șuțești, Ianca, Bordei Verde, Viziru - un drum de 60 km. Faptul că am semnat contractele - și nu am dat ordinul de începere de acum, dar se va începe din primăvară pe celălalt tronson care leagă Gropeni, Unirea și Silistraru. Va începe. Am vorbit cu constructorul și în anul 2022 va fi și el realizat. Faptul că am reușit și avem depuse și pe fonduri europene, și pe Programul «Anghel Saligny», și pe PNRR. Practic, nu a mai rămas niciun drum nebifat. Toate drumurile pietruite ale Consiliului Județean sunt depuse în momentul de față pe aceste axe de finanțare sau programe. Este un lucru îmbucurător și o să demarăm achizițiile, astfel încât să putem fura puțin startul, până la semnarea contractelor cu clauze suspensive”, a declarat Chiriac.

Mergând pe aceeași linie, președintele CJ a reamintit faptul că DJ212 din Insula Mare este finalizat. De asemenea, a amintit faptul că Drumul Comunal 59 din Blasova, este realizat în proporție de 60%, cu mențiunea că în această vară ar trebui să fie gata.

Sursa citată a dorit să puncteze, tot la capitolul succese, faptul că în 2022 va începe reabilitarea Corpului A al Spitalului Județean de Urgență Brăila. Șeful județului a mai adăugat că încearcă să găsească o variantă prin care să poată reabilita și Corpul B al spitalului (fostul Spital 3) imediat ce se va termina Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenții (DALI).

”Faptul că ne-am continuat activitățile pe toate instituțiile de cultură subordonate. Este chiar îmbucurător. Am intrat într-o normalitate și nu ne poate de acum înainte sta gândul decât la dezvoltare”, a continuat acesta.

 

Chiriac, mulțumit de Delia Râșnoveanu

Președintele CJ Brăila a dorit să prezinte și un sumar al felului cum s-au derulat lucrurile la Spitalul Județean de Urgență în pandemie. Acesta și-a manifestat speranța că județul Brăila va face față valului 5. Chiriac s-a arătat mulțumit de felul în care Delia Râșnoveanu, managerul SJU Brăila, a coordonat activitatea unității în ultimul an.

”Vreau să vă urez cu această ocazie sănătate multă acasă! Să dea Dumnezeu să avem un an mai bun! Să ne ferească Dumnezeu de valul 5. Doar Delia știe prin ce am trecut. (...) Reamintesc faptul că am fost cu un pas înaintea valului 4. Că s-au tras mai multe prize de oxigen la corpul de boli infecțioase. Că am făcut toate diligențele să aducem un nou stocator de oxigen. De fapt, am dublat capacitatea de oxigen. Faptul că s-a făcut igienizare și în secția de boli infecțioase, dar și în mult discutatul Pavilion E. A fost un lucru bun. Și eu sper că pe lângă faptul că unii dintre concetățenii noștri și-au pierdut viața din cauza acestei pandemii, eu zic că pe mulți i-am salvat și asta este foarte important!”, a afirmat Chiriac.

 

Cofinanțarea proiectelor primarilor din județ continuă și în 2022, în funcție de buget

Șeful Consiliului Județean Brăila a vorbit și despre cofinanțarea proiectelor pe care le-au propus primarii din județul nostru, amintind cu această ocazie și despre sprijinul financiar oferit de instituție Primăriei Municipiului Brăila pentru proiectul privind modernizarea străzilor din cartierul Lacu Dulce. Chiriac a explicat că astfel de gesturi ar putea continua și în 2022, însă doar în funcție de banii disponibili la nivelul bugetului județului.

”Sunt lucruri foarte importante. Că am ajutat și toate comunele în proiectele de cofinanțare. Să sperăm, după calculele pe care le vom face pe buget, să găsim iarăși sume și pentru la anul să îi ajutăm pe proiecte de cofinanțare. Unii dintre colegii noștri primari s-au mișcat foarte bine, alții nu au avut sume. Dar una peste alta, sunt lucruri foarte importante și proiecte foarte importante pe care le-au dezvoltat în comunitățile lor. A fost dorința fiecărei comunități legat de ce au vrut să dezvolte acolo. Centre civice, așezăminte sociale, grădinițe, școli, reabilitări, schimbat acoperișuri la grădinițe, la școli, la primării, dotări și așa mai departe, drumuri comunale. Chiar s-a investit foarte mult și vom continua, în limita bugetului pe care îl vom avea. Să nu uităm că am investit și în Municipiul Brăila în străzile din Lacu Dulce. Și noi am contribuit pe proiectul de cofinanțare cu 3 milioane lei. Este un merit al nostru, al tuturor, că ne-am dat acordul și pe acest proiect”, a adăugat Chiriac.

 

Clădiri pe care Consiliul Județean vrea să le reabiliteze în 2022

Francisk Chiriac nu a uitat nici planurile sale demarate în 2021 și pe care susține că are de gând să le continue în acest an, despre reabilitarea unor clădiri administrative din Brăila și chiar construirea unora noi. Acesta a amintit despre proiectul de reabilitare a Palatului Administrativ, despre punerea la punct a Secției de Științe ale Naturii a Muzeului Brăilei ”Carol I”, dar și despre reabilitarea clădirii Facultății de Inginerie.

”Va intra în reabilitare - și am semnat contractul, este acum în partea de proiectare -, întregul Palat Administrativ. Această clădire unde își desfășoară activitatea trei instituții importante ale județului: Prefectura, Primăria și Consiliul Județean Brăila. Am făcut și un plan de mutare, relocare. Sper că ne vom înțelege și că o să iasă un lucru foarte bun. Avem în vedere și Facultatea de Inginerie pentru la anul. Și o să vă propunem pentru reabilitare și modificare, că trebuie actualizat DALI-ul cu noile prețuri pe materiale de construcții. Avem în vedere și muzeul cu o nouă secție a știițelor Naturii. Pentru Parcul Monument trebuie să devină mai dinamic. Vom încerca, tot la Muzeu, că tot am vorbit cu colegii noștri care au fost implicați în proiectele de anii trecuți. Mă refer la proiectele culturale, pe care nu o să le lăsăm”, a declarat Chiriac.

 

Planuri mari și pentru sport: se conturează o nouă Sală Polivalentă

Sursa citată a mai precizat că și sportul brăilean va continua să se numere printre priorități în 2022. Chiriac a spus și că și-ar dori ca mai multe discipline sportive să primească sprijin financiar de la Consiliul Județean. De asemenea, acesta a amintit și despre planurile sale privind construirea unei Săli Polivalente noi între Brăila și Galați.

”Nu vom uita nici sportul. Să vedem acum cum ne vom implica mai mult și pe partea de sport, să sperăm că sumele vor fi mai consistente, să putem să ajutăm. Sau poate, cine știe, împreună să găsim o soluție strategică, astfel încât să nu mai existe diferențe. De asemenea, s-a tot discutat și vă spun foarte sincer... am primit de la Primăria Brăila terenul de pe șoseaua Dig - Centură, de lângă APAN, cum îl stim cu toții. Vom depune proiect la CNI (n.r. - Compania Națională de Investiții) pentru o nouă Sală Polivalentă de peste 4.000 locuri. Că ne trebuie și o astfel de sală. Sperăm ca Primăria Municipiului Brăila să termine proiectul cu reabilitarea Stadionului Progresul și să depunem apoi un proiect, tot pe CNI, pentru reabilitarea Stadionului Municipal”, a continuat Chiriac veștile bune.

 

Gânduri împăciuitoare la final de an

La finalul discursului, șeful CJ și-a rugat colegii să trateze cu înțelepciune toate proiectele investiționale pe care instituția le are în plan. Chiriac a afirmat că, din punctul său de vedere, primul an din noul mandat a fost unul care s-a derulat într-un mod normal, fără derapaje.

”Rugămintea mea este să avem destulă înțelepciune. Cum am avut și până acum. Să votăm aceste proiecte, că sunt în interesul nostru, al tuturor, și al municipiului, și al județului. Lucrurile au intrat într-o normalitate și pentru acest fapt eu vreau să vă mulțumesc tuturor. (...) Sunt lucruri foarte importante. Poate că nu le promovăm foarte mult. și asta este păcat. Că lumea trebuie să știe. Cu toții ne-am adus aportul la aceste proiecte prin votul nostru. La final de an. Sănătate acasă, famililiilor tuturor brăilenilor! Cu speranța că anul 2022 va fi unul mai bun și că vom duce mult mai multe proiecte la sfârșit, astfel încât să ne bucurăm cu toții de ele. Să ne uităm la sfârșit de mandat în ochii fiecăruia. Și dacă nu o să mai fim pe funcțiile acestea, să ne salutăm respectuos pe stradă!”, a conchis președintele CJ Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro