Mergi la conţinutul principal

Chiriac anunţă încă un pas în proiectul Podul peste Dunăre

• acesta susţine că în ciuda comentariilor privind întârzierile la solicitarea finanţării de la Uniunea Europeană, deja se fac paşi în acest sens, documentaţia fiind urcată treptat în aplicaţia MySMIS, pentru ca ulterior să se semneze contractul • proaspăt întors de la o întâlnire la Guvern pe tema podului, preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, dă asigurări că investiţia este în grafic • PSD-istul a punctat că primele lucrări vor fi demarate în decembrie aşa cum s-a anunţat, cu bani de la bugetul de stat, urmând să se deconteze de la Uniunea Europeană ulterior

 

Preşedintele Consiliului Judeţean Brăila Francisk Chiriac a anunţat, ieri, că mega-proiectul investiţional Podul peste Dunăre evoluează fără probleme, în viitorul apropiat urmând să aibă loc şi cererea de finanţare de la Uniunea Europeană. Acesta a participat, recent, la o întâlnire cu factorii decizionali la nivelul Guvernului României şi a dorit să precizeze că proiectul este în grafic şi că lucrările vor demara în decembrie, aşa cum s-a anunţat cu alte ocazii.

“Unul dintre subiectele cele mai arzătoare şi îmbucurătoare pentru noi este cel legat de cea mai mare investiţie din România, Podul suspendat peste Dunăre. Marţi am fost la o şedinţă de lucru la Guvern. Deci e foarte important acest aspect, da? La Guvern! Pot să vă spun că podul, acest obiectiv foarte important pentru ţară şi pentru noi ca zonă Brăila - Tulcea, este în grafic. S-a luat hotărârea pentru un deadline împreună cu toate autorităţile implicate. Administraţia publică locală - Brăila-Tulcea, dar şi celelalte ministere care avizează sau au în portofoliu anumite documente, trebuie să urnească mai repede acest proiect. Unele chiar sunt înainte ca procedură. Se pare că toate documentele sunt în regulă pentru semnarea autorizaţiei de construcţie în luna decembrie. E un lucru foarte important! Odată semnată autorizaţia de construcţie, atunci constructorul se poate organiza astfel încât să demareze primele lucrări. Pentru că toată lumea spune că nu crede că acest obiectiv se va efectua până când nu va vedea buldozerele acolo. Vă anunţ că vor fi şi buldozerele acolo”, a declarat Chiriac, precizând totodată că şi cei din Tulcea se apropie de final în ceea ce priveşte descărcarea arheologică a zonei, lucru pe care judeţul Brăila l-a făcut deja.

 

Chiriac susţine că lucrarea va începe cu bani de la buget şi va fi decontată ulterior de UE

În ceea ce priveşte steguleţele roşii ridicate de comisarul european Corina Creţu privind întârzierile la cererile de finanţare de la Uniunea Europeană pentru această investiţie, Chiriac a dorit să puncteze că deja au început procedurile. Potrivit şefului CJ Brăila, a demarat urcarea mai multor documente în aplicaţia MySMIS, iar odată încheiat acest pas, va urma solicitarea finanţării.

“S-a discutat despre încărcarea pe aplicaţia MySMIS a documentaţiei pentru semnarea contractului de finanţare cu Uniunea Europeană. Cu alte cuvinte acum sunt urcate anumite documente. Mai urmează o perioadă în care vor fi urcate şi alte documente. Ele vor fi analizate de Comisia Europeană şi în momentul în care se va da «Ok-ul», atunci va fi semnat şi contractul de finanţare. Asta însemnând primăvara anului viitor, ca termen lung, dar se poate întâmpla şi mai repede. Ca să înţelegeţi mai bine, toate proiectele europene se urcă pe acest portal: MySMIS. Apropo era o problemă cu un studiu de trafic făcut de Jaspers (n.r. - un parteneriat de asistenţă tehnică între Comisia Europeană, BEI şi BERD), se pare că au ajuns la un numitor comun. Este vorba despre studiul de trafic care se referă la toată partea de Moldova şi tot ce se va descărca pe pod, cu ieşire spre Tulcea şi Constanţa. Lucrurile sunt în regulă şi aici. Revenind, până în momentul de faţă părţile implicate nu reuşiseră să aibă documentele necesare ca să le urce în această aplicaţie. Acum sunt documentele. Vor fi urcate treptat, pe etape. Ele sunt transmise la Bruxelles. Se va da pentru fiecare etapă OK-ul Bruxellesului şi când va fi toată aplicaţia încărcată, atunci se va semna şi contractul de finanţare”, a explicat Chiriac.

Mergând pe aceeaşi linie, şeful Consiliului Judeţean a precizat că lucrările la pod vor începe în luna decembrie, aşa cum s-a promis, că vor fi plătite de la bugetul de stat, urmând ca apoi să fie decontate de Uniunea Europeană.

“La această întâlnire de la nivelul Guvernului României au participat reprezentanţi CNAIR, Ministerului Mediului, Ministerulului Apelor şi Pădurilor, Ministerului Transporturilor, deci ministerele de forţă, cei care se ocupă efectiv cu lucrurile acestea. Noi, cei din administraţia publică locală am venit ca suport pentru implementarea acestui proiect. Nu vreau să merg exact pe date pentru începerea lucrărilor. Să spun acum că va fi pe 9 sau 10 decembrie. Dar în mare pot spune că va fi în luna decembrie. Că o fi 15, că o fi 20... Oricum, e vorba de zile. Prima etapă de construcţie va fi, efectiv, podul peste Dunăre. Apoi, în a doua etapă vor fi segmentele de drumuri care leagă podul de drumurile naţionale. Acolo va fi o problemă şi a fost discutată cu ministerele de forţă. Au scos la licitaţie partea de relocare utilităţi. Se pare că va fi un expert. Ministerul Transporturilor prin CNAIR au scos aceste relocări de utilităţi, dar au fost subevaluate. Deci avem nevoie de un expert care să ne spună care este suma. Până acum, la licitaţie nu s-a prezentat nimeni pentru că sumele erau subevaluate. După aceea, urmează să se poată semna şi aceste contracte. Dar cât se construieşte podul peste Dunăre, utilităţile se pot reloca astfel încât constructorul să aibă tronsonul liber în etapa a doua, să îşi poată face lucrarea efectiv”, a conchis sursa citată.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro