Haosul de la nivelul CJ Brăila, al Primăriei şi instituţiilor subordonate, lipsa de implicare şi de asumare a deciziilor din partea celor aflaţi la cârmă, dar şi a subordonaţilor, ar putea deveni elemente ce ţin strict de domeniul trecutului. Cel puţin, dacă ne luăm după ultimele declaraţii publice ale şefului CJ Brăila, Francisk Iulian Chiriac, dar şi ale primarului Marian Dragomir, care au anunţat o serie de schimbări serioase. Mai exact, cei care vor evita să îşi asume responsabilitatea pentru proiectele importante, care vor îngreuna în vreun fel dezvoltarea unor investiţii trebuie să se gândească serios de acum înainte, pentru că riscă să îşi piardă poziţiile în cadrul Palatului Administrativ şi nu numai.
Sătul de lipsa de implicare a funcţionarilor şi de fuga de asumare a unor decizii pe problemele complexe şi stringente ale comunităţii, fenomen apărut în administraţia brăileană după episodul arestării lui Gheorghe Bunea Stancu, în vara lui 2013, când alături de acesta, au intrat în vizorul procurorilor mai mulţi funcţionari publici, Chiriac anunţă schimbări drastice. Oficialul a reiterat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, ideea că în prima săptămână de când a fost învestit a dorit să aibă întâlniri cu toţi directorii, funcţionarii şi şefii instituţiilor aflate în subordine. Chiriac a afirmat de această dată că a ajuns şi la o concluzie personală, aceea că: "Modalitatea de lucru, să spunem aşa, la nivelul CJ Brăila e undeva la 50%". Şeful CJ este hotărât să schimbe acest trend şi ameninţă cu demiteri, pentru cei care nu se conformează. "Încercăm să determinăm partea ce ţine de funcţionari, să demarăm şi să accelerăm puţin procesele de lucru în Consiliul Judeţean. Vreau să impun ritmul meu de lucru, mai alert, mai tineresc şi înspre binele cetăţenilor. Să nu mai blocăm anumite aspecte pe procedură şi aşa mai departe. Pentru că de pierdut avem noi toţi, în primul rând cetăţenii acestui judeţ. Şi, da. Dacă nu se vor plia pe tot ce înseamnă mersul bun al lucrurilor şi pe ritmul meu de lucru, cu părere de rău, o să le spun că nu pot să ţină ritmul şi decât să blocheze sau să îngreuneze ar fi mai bine să ne părăsească, pentru că nu avem de ce să cărăm în spate balast. Sunt mai multe compartimente care nu funcţionează cum mi-aş dori eu, la capacitate maximă, şi acolo o să luăm unele măsuri", a afirmat Chiriac. Sursa citată nu a negat faptul că până acum s-a invocat lipsa de personal de către vechea conducere, însă Chiriac s-a arătat convins că cel mai mult contează disponibilitatea şi profesionalismul celor din administraţie.
Şi Dragomir îşi "scanează" directorii
La rândul său, primarul Marian Dragomir a mers pe aceeaşi linie şi a anunţat că şi la Primărie a avut întâlniri cu directorii structurilor aflate în subordine. Acesta a susţinut că încă nu a luat vreo decizie în privinţa niciunuia dintre actualii directori şi că singurul care trebuie să se hotărască în 15 zile dacă rămâne pe funcţie sau alege fotoliul de consilier este PNL-istul Costel Bălan, de la Administraţia Pieţelor. "Le-am spus ce îmi doresc. Sunt oameni care cred că se vor integra în cerinţele noii echipe de la CLM şi Primăria Municipiului Brăila, dar şi oameni care nu se vor adapta şi atunci, aceştia îşi vor căuta singuri o nouă posibilitate de afirmare. Dar am observat în urma unei discuţii că lucrurile încep să se mişte. Nu ştiu dacă se mişcă din dorinţa oamenilor de a face sau din alte motive. Cert este că în perioada următoare o să ne facem o idee cu toţii. Vom face o analiză a fiecărui departament, fiecărei direcţii şi societăţi şi atunci vom vedea. Trebuie să avem un pic de răbdare să se instaleze şi noii consilieri în Adunarea Generală a Acţionarilor, pentru a avea o situaţie nouă în ceea ce priveşte eficientizarea şi rentabilitatea acelor societăţi", a declarat Dragomir.
Totul pentru Spitalul Judeţean
Unul dintre principalele proiecte investiţionale blocate, într-un fel sau altul şi din pricina fricii constante în rândul funcţionarilor publici este, fără îndoială, Spitalul Judeţean de Urgenţă, unde CJ-ul încă se "luptă" în instanţă cu cei care au realizat lucrările. Tot în cadrul conferinţei de la sediul PSD Brăila, noul şef al CJ, Francisk Chiriac a susţinut că în niciun caz Spitalul nu trebuie să mai zacă blocat pentru o împotmolire "pe procedură". "La fel ca şi în cazul drumurilor judeţene, aş vrea să închidem acele proiecte care sunt în derulare şi care nu sunt finalizate nici până astăzi la Spitalul Judeţean. Mă gândesc foarte serios în acest mandat de patru ani să facem şi un proiect de dezvoltare a spitalului, pentru că el a rămas mult în urmă. Şi din punct de vedere tehnologic, dar aici nu mă refer la aparatura de specialitate, pentru că avem RMN, CT, angiografe şi aşa mai departe. Mă gândesc şi la condiţiile din saloanele pacienţilor. Să putem să reabilităm spitalul din punct de vedere al condiţiilor. Ştiţi foarte bine că în ultima perioadă se pune foarte mult accent pe infecţiile nosocomiale. O să fiu foarte atent pe aspectul acesta. O să vedem, poate facem un program. Dar să vedem cum funcţionează sălile de operaţii", a declarat Chiriac. Sursa citată a amintit în acest context peretele care încă nu a fost spart la secţia ATI, care blochează total lucrurile. "E o construcţie nouă şi stăm într-un zid să dăm o gaură. Hai să fim serioşi! Cred că o să iau eu picamerul şi o să îi dau eu gaura aia. E o poziţie asumată, fără niciun fel de problemă", a declarat Chiriac. Interesant de precizat, afirmaţia sa nu a picat tocmai pe gustul fostului edil-şef, Aurel Simionescu, care, aflat lângă noul şef al CJ, a ţinut să facă o glumă uşor ironică. "Acum avem oameni mai tineri, poate daţi gaură mai repede!", a punctat Simionescu. Chiriac, a continuat totuşi nestingherit cu prezentarea planurilor sale pentru Spital. "Mai e secţia de pediatrie şi cardiologie unde cred că se poate găsi o soluţie rapidă, de a face legătura între spital şi acea secţie. Iată, o altă secţie nouă care, pur şi simplu stă degeaba din pricina neasumării unor aspecte! Tocmai de aceea vă spun că toţi directorii din Consiliul Judeţean şi din unităţile din subordinea Consiliului, trebuie să îşi asume responsabilităţile pentru a găsi rezolvarea problemelor. Dacă nu îşi asumă asta, înseamnă că nu sunt buni de a manageria acele unităţi şi că îngreunează acest proces pe care eu vreau să îl accelerăm de dezvoltare a judeţului împreună cu municipiul. Lucruri vizibile, astfel încât, noi toţi, cetăţenii acestui judeţ să avem numai de câştigat", a mai adăugat PSD-istul.
Bani pentru Fotbal şi Handbal
Un alt episod care a stârnit foarte mult scandal în mandatul precedent a făcut referire la finanţarea sportului brăilean, în special a echipei de fotbal "Dacia Unirea". Precizăm că în mai multe rânduri, fie Primăria, fie CJ Brăila au refuzat în ultimii trei ani să mai finanţeze echipa fanion a judeţului sau au preferat să dea bani cu ţârâita. De cele mai multe ori în spatele blocajului a stat frica celor din administraţie de a mai încerca tranşarea unui asemenea subiect. Atât primarul Marian Dragomir, cât şi Francisk Chiriac par să aibă opinii diferite faţă de predecesorii săi în ceea ce priveşte finanţarea sportului brăilean. Aceştia au anunţat la unison că vor sprijini echipele care fac performanţă, cum e cazul celei de fotbal şi de handbal. "Am primit deja o adresă de la cei de la fotbal prin care solicită suplimentarea bugetului faţă de anul în curs. O vom analiza împreună cu cei de la Consiliulul Judeţean. Dacă la un moment dat am spus că trebuie să acordăm maximă prioritate sportului de masă în defavoarea sportului de performanţă, în ultima perioadă, în urma discuţiilor cu foarte mulţi cetăţeni m-am lămurit că ambele trebuie tratate cu aceeaşi seriozitate, echilibru. O să am o discuţie împreună cu domnul Iulian Chiriac, noul preşedinte al CJ, şi cu cei care fac sport de performanţă în Brăila, pentru a-i susţine pe cei care au rezultate. Echipa de fotbal a avut rezultate, este clasată pe locul 3. Deci, vă spun că sunt de acord, în principiu, pentru o creştere de buget sub condiţia obligatorie a unor rezultate favorabile în perioada următoare. E valabil şi la handbal şi la baschet şi la toate celelalte sporturi", a declarat Dragomir. La rândul său, Francisk Chiriac a dat de înţeles că este de acord să finanţeze sportul brăilean, însă în baza unui plan comun cu Primăria. "O să analizăm toate aspectele, astfel încât să putem finanţa legal tot ce înseamnă partea de sport brăilean", a conchis Chiriac.