Mulţi dintre cei care ne vizitează oraşul, fie ei turişti români sau străini, sunt uimiţi de frumuseţea clădirilor din centrul vechi, în special a celor înşiruite pe Str. Mihai Eminescu (fosta Regală). Dar, pe cât de mult le place arhitectura acestor imobile, pe atât de mult îi impresionează negativ aspectul lor neîngrijit şi chiar dărăpănat, în multe dintre cazuri. Gunoaiele de pe străzi şi comportamentul unora dintre locatarii caselor în cauză strică, de asemenea, impresia turiştilor despre oraşul nostru. În acest context, prinde tot mai mult ideea scoaterii actualilor chiriaşi din clădirile Centrului Vechi, în vederea reabilitării corespunzătoare a acestora.
Primarul Aurel Simionescu a declarat că nu toţi chiriaşii din imobilele respective provoacă probleme. "Sunt şi persoane onorabile, care stau acolo de 30 - 50 de ani, dar sunt şi persoane de o altă categorie. Noi vom încerca, în perioada următoare, să relocăm anumite persoane din Centrul Vechi spre alte zone. Asta nu înseamnă că le ducem neapărat la periferie, dar vom folosi spaţiile pe care le avem la dispoziţie în alte părţi ale oraşului. De altfel, noi am început de vreo doi ani de zile această perioadă de tranziţie, în care încercăm ca aceşti chiriaşi să fie atraşi spre alte spaţii, care corespund standardelor de acum, în sensul că au baie, bucătărie şi alte asemenea facilităţi", a spus primarul, adăugând că, pe parcursul acestui an, este posibil să fie construite încă trei noi blocuri în cartierul ANL Lacu Dulce, unde ar putea fi mutaţi chiriaşii din zona centrală.
Mai întâi eliberate de chiriaşi şi apoi reabilitate
Simionescu spune că, odată eliberate imobilele în cauză, ele ar putea fi reabilitate, astfel încât să poată fi folosite ca sedii pentru diverse instituţii, sau chiar ca locuinţe pentru persoane cu standard de civilizaţie mai ridicat. Pentru asta, însă, ar fi nevoie de investiţii pe măsură. "Clădirile din Centrul Vechi răspundeau anumitor standarde în 1900, când au fost construite, iar în prezent există alte standarde. Noi trebuie să facem în aşa fel încât să le eliberăm de actualii chiriaşi, pentru a le putea aduce la standardele actuale, adică baie, dimensiunea camerelor, parchetul - care acum nu prea mai este, uşile - care acum nu prea se mai închid etc", a declarat primarul Simionescu.
Acesta a precizat însă, că reabilitarea imobilelor din Centrul Vechi este dificilă nu doar prin prisma costurilor pe care le implică ci şi datorită faptului că, în urma retrocedărilor făcute în ultima perioadă, municipalitatea nu mai deţine decât etajele superioare, în timp ce parterul aparţine unor persoane private, sau viceversa.
În Centrul Vechi, pe străzile Mihai Eminescu, Mihail Sebastian, Petru Maior şi Goleşti mai locuiesc cu chirie în imobile deţinute de Primărie 138 de familii, adică mai puţin de jumătate faţă de câte erau în urmă cu 6-7 ani. Asta deoarece multe clădiri au fost retrocedate, iar chiriaşii au fost evacuaţi de noii proprietari.
Emilena Huiu, directorul Serviciului de Utilitate Publică, Administrare Fond Locativ şi Cimitire (SUPAFLC) din cadrul Primăriei Brăila, ne-a declarat că, din cele 138 de familii existente, doar 25 provoacă probleme. "Nu avem printre ei rău-platnici care să nu îşi plătească chiria, însă sunt unii care aruncă gunoiul unde nu trebuie sau au un comportament inadecvat. Astfel de chiriaşi avem în imobilele de pe Str. Petru Maior sau pe Str. Mihai Eminescu, în imobilul de lângă fosta arenă de box", ne-a declarat directorul Huiu. În ceea ce priveşte chiriile plătite lunar către SUPAFLC, acestea se situează între 100 şi 250 lei.