Mergi la conţinutul principal

"Chira Chiralina" - o ediţie a debuturilor

Festivalul de folk "Chira Chiralina" a ajuns la cea de-a V-a ediţie, în pofida crizei economice care a afectat multe festivaluri din ţară. Au participat 17 candidaţi din Craiova, Brăila, Bucureşti, Tulcea, Cluj, Bistriţa, Suceava, Buzău, Teleorman, Iaşi, Dorohoi. Tinerii s-au luptat pentru: Marele premiu de 2.500 lei, premiul I de 1.000 lei, premiul II de 750 lei, premiul III de 500 lei, premiul pentru cea mai bună creaţie de 400 lei şi premiul pentru virtuozitate instrumentală de 400 lei. Preşedintele juriului a fost Titus Andrei, de la Radio România, iar alături de el au mai apreciat evoluţia concurenţilor: Ştefan Stănescu de la TVR, Alex Revenco de la Jurnalul Naţional, Dorin Şipoş, inspector de specialitate şi cantautor, şi Bujor Macrin, actor al Teatrului "Maria Filotti". Prezentarea a fost realizată de actorii Valentin Terente şi Ramona Gângă.

Deschiderea oficială i-a aparţinut, ca de obicei, preşedintelui Consiliului Judeţean Brăila. Tot la început s-a ţinut şi un moment de reculegere în memoria poetului Adrian Păunescu.

Evoluţia concurenţilor la această ediţie, din păcate, nu s-a ridicat la nivelul anilor trecuţi, fapt remarcat şi de preşedintele juriului, Titus Andrei. "Adevărul e că au fost ediţii mai bune, dar au fost şi lucruri pozitive la această ediţie. Au fost foarte multe nume noi, a fost o ediţie a debuturilor. Asta înseamnă că s-a dus vestea că la Brăila este un festival serios, că se organizează excelent. În plus, Radio România are de câţiva ani nişte spectacole folk pentru liceeni. Se merge în licee cu vedete ale genului şi acolo sunt invitaţi să participe şi liceenii. Astfel, foarte mulţi tineri au urcat pe scenă. La această ediţie au fost mulţi studenţi în anul I. Înseamnă că unii dintre acei liceeni au venit acum la Brăila", a spus Titus Andrei, preşedintele juriului. Majoritatea concurenţilor nu numai că au debutat, dar au venit şi cu propriile creaţii, însă majoritatea melodiilor şi textelor nu s-au remarcat prin nimic, nota dominantă fiind o tristeţe fără margini. Preşedintele juriului crede că tinerii au vrut să-şi încerce forţele şi pentru cele două premii introduse din acest an, pentru măiestrie instrumentală şi pentru cel mai bun cântec. "E adevărat că altfel îl vezi pe un solist care vine cu versuri clasice, chiar dacă melodia e mai puţin reuşită, decât dacă avem versuri oarecare, melodie oarecare şi voci oarecare. E o stare generală în muzica românească actuală, nu numai în folk, se plânge. S-ar putea să fie faza actuala a României", crede reprezentantul Radio România, Titus Andrei.

Festivalul s-a remarcat în acest an şi prin recitalurile sale care au adunat sute de oameni în sala Casei Tineretului, pentru prima dată în acest an numărul de tineri fiind vizibil mai mare. În primele două seri au susţinut recitaluri Ţapinarii, Maria Gheorghiu, Emeric Imre şi Mircea Baniciu. Organizatorii festivalului au fost Centrul de Creaţie şi Consiliul Judeţean.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro