"Chira Chiralina", numărul unu între festivalurile folk din România | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

"Chira Chiralina", numărul unu între festivalurile folk din România

Trei seri minunate, în care muzica şi poezia au fost puse la loc de cinste şi în care brăilenii şi-au putut aminti, preţ de câteva ceasuri, vremurile de demult, atât de preţioase într-o eră a vitezei şi tehnologiei. Cam aşa poate fi însumată, în câteva cuvinte, atmosfera celei de-a VI-a ediţii a Concursului Naţional de Folk "Chira Chiralina", ce a avut loc în acest final de săptămână la Casa Tineretului. "Concursul de Folk «Chira Chiralina» a fost o mare reuşită, iar pentru mine, personal, a fost o surpriză plăcută, că brăilenii au gustat din plin muzica folk. Cred că am reuşit după mai mulţi ani să vă readucem în sălile de spectacol şi printr-o îmbinare a calităţii muzicale şi a unei mai bune realizări am reuşit să încărcăm sala în cele trei zile de concurs. Este o mare realizare pentru noi. De la Brăila, astăzi, se dă semnalul muzicii folk în România. Încercăm ca la anul să aducem concurenţi şi din ţările vecine, acolo unde sunt comunităţi de români. Ar fi un lucru deosebit, având în vedere că atât la «Darclée», la «George Grigoriu» cât şi la «Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării», avem participare internaţională. Asta ne-a adus un plus de imagine şi a readus Brăila pe harta lumii din punct de vedere cultural", a spus preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, în ultima seară a festivalului.

08CHIRA2Opt premii "grele" pentru artiştii folk

Ziua care a tras cortina evenimentului a fost şi cea în care s-au aflat câştigătorii. Rând pe rând, concurenţii au fost invitaţi pe scenă şi premiaţi atât de organizatorii evenimentului, cât şi de membrii juriului. Premiul pentru virtuozitate instrumentală (1.000 de lei), a fost obţinut atât de trupa "Chapeau Bas", din Ploieşti, formată din Gabriel Ciolan şi Iustin Gâlea, cât şi de Schek Norbert din Baia Mare. Premiul pentru cea mai bună creaţie (1.000 de lei), a revenit grupului "Icarus" din Botoşani, ce îi are în componenţă pe Andrei Cicioc şi Bogdan Pinghireac, pentru piesa "În tren". Iar premiul special al juriului (1.000 de lei), a ajuns la Alexandra Sidor din Cluj Napoca. În ceea ce priveşte premiile mai mari, situaţia stă în felul următor: locul III (1.500 de lei) i-a revenit lui George Covaci din Constanţa, locul II (2.000 de lei) a fost obţinut de trupa "Dac'Art" din Bucureşti, formată din Valentina Stafie, Elena Ana Albu şi Ştefan Ciucă, iar pe locul I (2.500 de lei), s-a clasat Adrian Cosmin Vaman din Bacău. Marele premiu de 5.000 de lei a fost câştigat de concurentul Schek Norbert în vârstă de 32 de ani, din Baia Mare, care a cucerit atât juriul, cât şi publicul prin prezenţa sa scenică de senzaţie, precum şi prin calităţile artistice remarcabile. Folk-istul este absolvent al Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj Napoca şi în perioada 2004-2007 a activat în formaţia de rock celtic "Blackbeers". El este profesor de chitară la "Liceul de Artă", Oradea. În ceea ce-i priveşte pe concurenţii brăileni, niciunul din păcate nu a reuşit să obţină vreun premiu. Aceştia, împreună cu ceilalţi participanţi la concurs, au primit diplome de participare din partea organizatorilor, dar şi aprecierile publicului. În urma înmânării premiilor, fiecare dintre câştigători a mai interpretat, la alegere, una dintre piesele înscrise în concurs.

Brăila - "oraşul cu floare de tei"

După premierea concurenţilor a urmat recitalul binecunoscutului artist folk Vasile Şeicaru, care a cucerit publicul brăilean încă de la primele acorduri. Acesta a venit însoţit de muzicianul Victor Hoajă, care l-a acompaniat la clape pe durata întregului spectacol. Artistul s-a simţit foarte bine în compania publicului din oraşul nostru şi a interpretat multe dintre cântecele care l-au consacrat. Amintim: "Antiprimăvara", "Viaţa-i viaţă, banu-i ban", "Nici n-am ştiut, nici n-am aflat", "Aruncarea în valuri", "Ia de-aici, pune-aici", "Biletul de tren" şi "În oraşul cu floare de tei". La finalul spectacolului, Vasile Şeicaru a reuşit să obţină două bisuri din partea celor prezenţi în sală. "A fost o ediţie foarte reuşită, s-a văzut din reacţia dumneavoastră lucrul acesta. S-a văzut şi când au cântat concurenţii şi când au venit vedetele în faţa voastră. Succesul acestei ediţii se datorează fără discuţie organizării impecabile a Consiliului Judeţean, prin Centrul de Creaţie dar în aceeaşi măsură publicului, fără discuţie în aceeaşi măsură, pentru primirea formidabilă şi pentru felul călduros în care i-aţi tratat pe concurenţi. Dacă de anul viitor cele spuse de domnul Gheorghe Bunea Stancu se vor pune în practică, «Chira Chiralina» va fi numărul unu. Şi aşa cred că este numărul unu între festivalurile folk din România, fără discuţie. Şi meritaţi acest lucru. Ne-aţi impresionat profund pe toţi", a spus preşedintele juriului, Titus Andrei, realizator muzical Radio România Actualităţi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro