Chipul celui mai mare matematician din România rămâne necunoscut | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Chipul celui mai mare matematician din România rămâne necunoscut

Angajaţii Bibliotecii Teleki din Târgu Mureş, în cadrul căreia funcţionează şi Muzeul Bolyai, au declarat pentru Agerpres că nu s-a descoperit nicăieri până acum un portret original al mureşeanului Bolyai Janos, cel care a reuşit, în paralel cu savantul rus Nikolai Lobacevski şi cu mai cunoscutul Carl Friedrich Gauss, să răstoarne Geometria lui Euclid, teoria referitoare la datele observaţiei practice despre spaţiu.
Bibliotecara Klara Petelei a spus că în Muzeul Bolyai se păstrează tabloul original cu chipul tatălui savantului, Bolyai Farkas, care a fost profesor de fizică la Târgu Mureş, însă nu a fost descoperit niciun tablou care să îl înfăţişeze pe Bolyai Janos. „Putem să vedem singurul portret original al lui Bolyai Farkas, însă trebuie să menţionez că nu mai există niciun portret original al lui Bolyai Janos, nici aici, nici în altă parte. Există trei variante de portrete, dar despre ele nu se poate şti exact dacă-l reprezintă într-adevăr pe matematician. Se spune că acesta şi-ar fi ars toate tablourile", a spus Klara Petelei.
Aceasta a susţinut că nici rămăşiţele pământeşti ale lui Bolyai Janos nu îi ajută pe cercetători să reconstituie măcar pe calculator chipul acestuia, deoarece în urma exhumării - după ce a fost îngropat la marginea Cimitirului Reformat din Târgu Mureş, fiind recunoscut doar după butonii ţinutei militare - s-a recuperat doar calota craniană, restul degradându-se din cauza umezelii accentuate.
„Cei doi au fost înmormântaţi în Târgu Mureş, în anul 1856 tatăl, şi în 1860 fiul. La data la care a murit Bolyai Janos, el era o persoană nu prea agreată în Târgu Mureş, deci nu era acea personalitate la care ne referim astăzi. Doar după nişte ani buni lumea ştiinţifică l-a descoperit practic pe Bolyai Janos", a arătat Klara Petelei. Aceasta a precizat că pictura din muzeu care îi reprezintă pe cei doi Bolyai este de dată recentă, iar în aceasta este una dintre cele trei variante ale chipului lui Bolyai Janos.
Muzeul Bolyai din Târgu Mureş există din anul 1937, când a fost deschis într-una din încăperile bibliotecii fostului Colegiu Reformat, după care a fost mutată la Biblioteca Teleki în anii 1950.
Cei doi oameni de ştiinţă şi-au petrecut cea mai mare parte a vieţii în Târgu Mureş, tatăl, Bolyai Farkas, a fost profesor la Colegiul Reformat timp de 47 de ani, fiind o personalitate importantă a oraşului, iar fiul său, Bolyai Janos, un matematician renumit, şi-a petrecut o bună parte din viaţă în oraş după retragerea sa din armata austriacă, până la moartea sa, în 1860.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro