Mergi la conţinutul principal

China pune America în gardă. Avertismentul lui Soros

China a cerut SUA să dea dovadă de prudenţă şi să evite provocările în Marea Chinei de Sud, apel ce intervine pe fondul creşterii tensiunilor dintre cele două ţări în ultimele zile, relatează Agerpres. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Hong Lei, a îndemnat SUA „să manifeste prudenţă în orice acţiune şi să nu întreprindă niciun fel de acţiuni provocatoare în arhipelagul" Spratly.
Avertismentul Chinei survine după ce un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat joi că SUA intenţionează să continue misiunile de supraveghere aeriene şi navale în zonele din Marea Chinei de Est pretinse de Beijing ca fiind teritoriul său, dar pe care Washingtonul le consideră ca fiind internaţionale.
Marina chineză a trimis miercuri opt avertizări unui avion de supraveghere american de tipul Boeing P-8A Poseidon ca să părăsească spaţiul aerian din jurul unor insule artificiale ridicate de Beijing într-o zonă disputată în Marea Chinei de Sud. La sfârşitul anului 2013, China a demarat lucrări pentru crearea de noi insule şi pentru extinderea celor deja existente, care fac obiectul unui litigiu în Marea Chinei de Est, planul său prevăzând şi crearea unei reţele de fortificaţii în arhipelagul Spratly.
Arhipelagul Spratly este revendicat de mai multe ţări din Asia de Sud-Est, incluzând Filipine, Brunei, Vietnam, Taiwan şi Malaezia.

Soros întrevede riscul unui nou război mondial

Miliardarul american George Soros a avertizat asupra riscului izbucnirii unui nou război mondial, afirmând că multe depind aici de sănătatea economiei chineze. Un astfel de scenariu este posibil, în opinia lui Soros, dacă Beijingul îşi va orienta economia spre cererea internă şi nu pe export. „Atunci există «probabilitatea» ca liderii chinezi să favorizeze un conflict extern pentru a ţine ţara unită şi pentru a-şi păstra puterea", a spus el.
„În cazul unui conflict între China şi un aliat militar al SUA, cum ar fi Japonia, atunci nu este o exagerare să spunem că suntem în pragul unui al treilea război mondial", a spus Soros. Cheltuielile militare sunt în creştere în Rusia şi China, a adăugat el.
Pentru a evita un astfel de scenariu, Soros a cerut SUA să facă o „concesie majoră" şi să permită monedei chineze, yuanul, să se alăture coşului de valute al Fondului Monetar Internaţional (FMI). În acest caz, yuanul chinez ar deveni un potenţial rival al dolarului american ca monedă de rezervă la nivel mondial. În schimb, China ar trebui să facă concesii majore similare pentru a-şi reforma economia şi să accepte statul de drept, a spus Soros.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro