Mergi la conţinutul principal

China e în pragul unei crize demografice. Natalitatea a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 60 de ani

* rata natalității din China a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele șase decenii, depășind cu greu numărul deceselor în 2021, în ciuda eforturilor guvernamentale de a preveni o criză demografică, relatează The Guardian

 

10,62 milioane de copii s-au născut în 2021 în China, o rată de 7,52 la mie de locuitori, a anunțat luni Biroul Național de Statistică. În aceeași perioadă au fost înregistrate 10,14 milioane de decese, o rată a mortalității de 7,18 la mie, producând o rată de creștere a populației de doar 0,34 la mie de cap de populație.

Rata de creștere este cea mai scăzută din 1960 și se adaugă la rezultatele recensământului din mai anul trecut, care a constatat o creștere medie anuală de 0,53%, în scădere de la 0,57% raportată din 2000 până în 2010.

China, la fel ca o mare parte din Asia de Est, se află pragul unei crize a populației, cu o scădere a natalității și previziuni de îmbătrânire a populației. Cifrele de luni au arătat că proporția persoanelor de peste 60 de ani din China a crescut de la 18,7% în 2020 la 18,9%.

Pentru a preveni agravarea crizei, Beijingul a anunțat anul trecut că fiecare cuplu poate avea acum 3 copii, relaxând și mai mult politicile de planificare familială care au limitat gospodăriile la un singur copil timp de decenii.

Noile nașteri în China continentală au scăzut cu 13% în 2021, la 10,62 milioane de copii, potrivit datelor oficiale. Procentul este în scădere de la un declin de 22% în 2020 față de anul precedent, au arătat datele.

Întrebat despre cifrele privind populația, comisarul Biroului Național de Statistică, Ning Jizhe, a atribuit o parte din încetinirea creșterii demografice scăderii numărului de femei aflate la vârsta fertilă, relatează Mediafax. Numărul femeilor cu vârste cuprinse între 21 și 35 de ani a scăzut cu 3 milioane în 2021, a declarat Ning reporterilor. El a spus că se așteaptă ca numărul anual de nașteri din China să rămână peste 10 milioane pe an, iar populația totală va rămâne probabil peste 1,4 miliarde de persoane în viitorul apropiat.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro