Guvernul chinez a anunțat că furnizorii de servicii de telecomunicații că vor trebui să blocheze accesul persoanelor fizice la rețelele virtuale private până pe 1 februarie 2018, limitând astfel accesul la internetul global, anunță Bloomberg.
O rețea privată virtuală (VPN, virtual private network, n.red.) extinde o rețea privată peste o rețea publică, precum internetul. VPN-ul permite astfel unui calculator sau unui dispozitiv ce poate fi conectat la rețea să trimită și să primească date peste rețele publice sau comune ca și cum ar fi conectat la rețeaua privată, beneficiind în același timp de funcționalitatea, securitatea și politicile rețelei publice.
Potrivit Bloomberg, Beijing-ul a ordonat firmelor de telecomunicații de stat să împiedice utilizatorii să utilizeze VPN-uri, rețele folosite de numeroși chinezi în prezent pentru a evita cenzura autorităților prin rutarea traficului web în străinătate. Măsura de siguranță va închide una dintre principalele căi prin care oamenii, atât localnici, cât și străini, reușesc să acceseze zilnic site-uri globale, „nefiltrate”.
China are unul dintre cele mai restrictive regimuri de internet din lume, strict supravegheat de o serie de autorități guvernamentale care intenționează să înlăture opiniile diferite pentru a menține stabilitatea socială. În conformitate cu campania „suveranității cibernetice” a președintelui Xi Jinping, guvernul pare să creeze acum niște găuri în jurul Marelui Firewall, un sistem care blochează informații venite prin intermediu Twitter, Facebook sau site-uri de știri precum New York Times și altele.