În cadrul Cercului profesorilor de chimie de liceu din judeţul Brăila, desfăşurat pe 5 mai, în amfiteatrul mic al Colegiului Naţional „Gh. M. Murgoci", a fost lansată lucrarea „Chimie Organică: Derivaţi funcţionali". Cartea este scrisă de doi dascăli brăileni, profesor doctor Silvia Petrescu de la Colegiul Naţional „Nicolae Bălcescu" şi profesor Valentin Petrescu de la Colegiul Naţional „Gh. M. Murgoci". Lucrarea a apărut la Editura "Lucas" din Brăila.
După cum apreciază profesorul Valentin Petrescu, această carte a apărut ca o necesitate, având în vedere faptul că pentru pregătirea lecţiilor de chimie la clasa a XI-a un profesor trebuia să consulte toate manualele alternative, precum şi alte lucrări, aspect ce consuma foarte mult timp. Lucrarea, care cuprinde principalele clase de compuşi cu funcţiune simplă şi câteva clase de compuşi cu funcţiune mixtă, a fost elaborată conform programei de chimie a clasei a XI-a.
Prin această lucrare, autorii au decis să elimine câteva din greşelile ce se perpetuau de ani de zile la modelarea structurii zaharidelor, în care legăturile eterice prezentau unul sau două colţuri, unde chimiştii ştiau că nu sunt atomi de carbon. Prezentate ca atare în manuale, sunt folosite greşit şi la clasă.
Totodată, profesor doctor Silvia Petrescu a precizat că lucrul la această carte a durat aproape trei ani deoarece informaţiile trebuia verificate şi că majoritatea manualelor necesită o actualizare.
În discursul său, Rodica Mihaela Dinică, profesor universitar doctor în chimie organică de la Facultatea de Ştiinţe şi Mediu a Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi, invitatul special al cercului de chimie, referent al cărţii, a precizat că lucrarea este foarte bine realizată, că au fost clarificate anumite probleme din manualele alternative. De asemenea, a apreciat modul în care a fost structurată lucrarea şi partea teoretică, unde sunt foarte multe explicaţii în comparaţie cu noile manuale. Cartea poate fi folosită atât pentru lucrul la clasă, cât şi pentru participarea elevilor la bacalaureat şi diverse concursuri.
Prof. de chimie Liliana Marin, director al Liceului Teoretic „Nicolae Iorga", a subliniat că lucrarea prezentată este foarte bine structurată, poate fi cu uşurinţă folosită la rezolvarea testelor ce se dau la admitere la medicină şi farmacie, că este foarte utilă la clasă şi are probleme foarte bine realizate.
Autorii acestei cărţi au mai semnat lucrările: "Experimente de chimie organică", apărută în 2012 la Editura MTM PRODesign, Brăila şi "Culegere de exerciţii şi probleme de chimie organică pentru clasa a X-a", apărută în 2013 la Editura Danubius, Brăila.