Faza naţională a olimpiadei de chimie a avut loc la Timişoara. Echipa Brăilei a fost formată din şase copii: Andreea Dumitru, clasa a VIII-a, Şcoala Mihu Dragomir" - prof. Viorica Enea, Adriana Stanciu, clasa a VIII-a, Şcoala "Ion Creangă" - prof. Livica Băcanu, Theodor Toma - prof. Nicoleta Mînecă, Otilia Bîcîilă - prof. Valentin Petrescu, clasa a IX-a şi Dana Ilie - prof. Nicoleta Mînecă şi Teodora Ilie, George Cioroiu - prof. Silvia Petrescu, clasa a X-a, toţi patru de la Colegiul "Bălcescu".
Andreea Dumitru a participat la olimpiadă şi anul trecut, când a obţinut tot o menţiune. Anul acesta a participat din nou. Şi, deşi sâmbătă trebuia să fie la Timişoara pentru naţionala de chimie, joi şi vineri a participat la alte două olimpiade, faza locală, însă. "Îmi place să învăţ, vreau să ştiu cât mai multe şi de aceea particip la cât mai multe concursuri. Chimia mi se pare pasionantă, mă tentează să învăţ din ce în ce mai mult. A fost frumos anul acesta la concurs şi cred că şi în situaţa în care nu reuşeşti să iei un premiu tot eşti câştigat, pentru că îţi faci prieteni în toată ţara. Din aceste concursuri am învăţat că nu este bine să te grăbeşti, trebuie să tratezi cu atenţie problemele", a spus Andreea Dumitru. Ea lucrează destul de mult, în special după fişele oferite de profesoara sa de la clasă, Viorica Enea. Îndrumătoarea sa a mărturisit că, într-adevăr, îi dădea materiale, fişe, după care să lucreze, dar dacă ea nu ar fi lucrat nu se obţinea nimic. "Eu lucrez aşa de 24 de ani, dar dacă nu există copilul dispus la sacrificii pentru a lucra nu se ajunge la performanţă. Eu am lucrat cu ea în timpul meu liber, ea în timpul ei liber. Abia după calificare la etapa naţională am intensificat pregătirea. Potenţialul ei nu l-am descoperit de prima dată. Abia la sfârşitul primului semestru am văzut cât este de bună, că are o metodă deosebită de a rezolva problemele. Este un copil extraordinar. Rar întâlneşti aşa ceva. Sunt foarte mândră că o am elevă", spune profesoara Viorica Enea.
"Este din ce în ce mai greu să găseşti elevi pe care să-i pregăteşti pentru olimpiadă"
Profesoara Nicoleta Mînecă a început prin a preciza exact acelaşi lucru. Un rezultat bun apare doar prin efortul conjugat al elevului, profesorului şi părinţilor. "Este din ce în ce mai greu să găseşti elevii pe care să-i pregăteşti pentru olimpiadă pentru că efortul este constant. Eu cu Dana Ilie am început pregătirea după ce s-a încheiat olimpiada de anul trecut. Timpul este scurt şi altfel nu se poate performa. Anul acesta, între faza judeţeană şi naţională nu au fost decât două săptămâni, iar gradul de dificultate al problemelor creşte an de an. Însă doar aşa se selectează cei mai buni", a explicat prof. Nicoleta Mînecă. Pentru ca elevii brăileni să urce mai mult în clasament lipsesc unele lucruri pe care le-a sintetizat profesoara Mînecă: interesul pentru olimpiadă a scăzut, pentru că la orice facultate aproape se intră cu dosar, Brăila nu este centru universitar şi profesorii nu pot fi la curent cu informaţia de ultim moment, iar contextul social marchează pe toată lumea - elevi, profesori, părinţi.