Mergi la conţinutul principal

Cheltuielile mondiale pe armament au depășit pragul de 2.000 de miliarde de dolari

* cheltuielile mondiale cu apărarea au depășit pentru prima oară în istorie pragul de 2.000 de miliarde de dolari și urmează să continue să crească pe măsură ce statele europene își extind forțele armate ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia, informează Bloomberg

 

Un raport publicat luni de Institutul internațional de cercetare pentru pace de la Stockholm (SIPRI) arată că în 2021, țările din întreaga lume au cheltuit o sumă totală de 2.113 miliarde de dolari pentru apărare, cu 0,7% mai mult decât în 2020. Cu toate acestea, cheltuielile cu apărarea au reprezentat 2,2% din Produsul Intern Brut mondial, cu 0,1 puncte procentuale mai puțin decât în 2020, grație revenirii rapide a economiei mondiale din pandemie.

După o scurtă perioadă de scădere între 2011 și 2014, cheltuielile mondiale cu apărarea au crescut timp de șapte ani la rând, potrivit datelor SIPRI. În plus, după invadarea Ucrainei, mai multe guverne europene au promis că vor majora cheltuieile pentru a-și consolida capacitățile forțelor armate, informează Agerpres.

„Europa era deja pe un trend crescător, iar acest trend se va accelera și intensifica. De obicei schimbările se întâmplă lent, până când ești într-o criză și atunci au loc schimbări semnificativ. Cred că asta este situația în care ne aflăm acum”, a spus directorul pentru cheltuieli militare de la SIPRI, Lucie Beraud-Sudreau.

În 2021, SUA și-au păstrat poziția de lider incontestabil în ceea ce privește cheltuielile cu apărarea, cu 38% din cheltuielile mondiale sau 801 miliarde de dolari, cu 1,4% mai puțin decât în 2020 din cauza avansului inflației. Cheltuielile Europei cu apărarea au fost responsabile în 2021 pentru 20% din totalul mondial, în timp ce bugetul pentru apărare al Chinei, al doilea cel mai mare din lume, este estimat să fie responsabil pentru 14% din cheltuielile mondiale cu apărarea.

Pe măsură ce statele europene, din Suedia și până în Spania, au promis că își vor majorare bugetele pentru apărare, primele semnale arată că modernizarea și îmbunătățirea sistemelor de armament va fi principala prioritate, susține Lucie Beraud-Sudreau. În aceste condiții, statele europene vor avea de ales între achiziții rapide de echipamente militare de la producătorii de armament din alte părți ale lumii sau o abordarea pe termen mai lung prin creșterea finanțării pentru industriile locale de apărare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro