Racolarea parlamentarilor din partidul lui Dan Diaconescu a reprezentat cheia menţinerii premierului Victor Ponta la guvernare, după ce liberalii au rupt USL şi au plecat de la Palatul Victoria. Dacă în 2012, partidul lui Diaconescu avea 68 de parlamentari, în prezent, grupul de la Senat s-a desfiinţat, iar în Camera Deputaţilor, grupul mai este reprezentat de 18 membri.
Cheia menţinerii premierului Victor Ponta la Palatul Victoria, după ruperea USL, a constituit-o strategia pregătită din timp de PSD, prin care oamenii lui Dan Diaconescu au fost atraşi la guvernare încă din timpul alianţei cu liberalii.
În cazul în care, în perioada decembrie 2012 - februarie 2014, nu ar fi existat din partea partidelor aflate la putere (PSD, UNPR, PC) o puternică politică de racolare a parlamentarilor PPDD, guvernul Ponta 3 ar fi avut mai multe probleme în a obţine votul de învestitură, chiar dacă UDMR a fost cooptat la guvernare. Săptămâna trecută, s-a vorbit de o intrare a PPDD la guvernare, dar, oficial, UDMR s-a opus unei astfel de mişcări. Cu toate acestea, oamenii lui Dan Diaconescu sunt cei care au asigurat stabilitatea guvernamentală, ei fiind deja la putere, chiar dacă PPDD încă negociază această trecere în majoritate. În teritoriu, lucrurile merg mai greu, deoarece consilierii care trec de la un partid la altul îşi pierd mandatul.
PPDD negociază intrarea la guvernare, dar oamenii lui Dan Diaconescu sunt cei care l-au menţinut pe Victor Ponta în funcţia de premier după ruperea USL. O dovedeşte aritmetica parlamentară, prin care se poate constata că dacă se păstra configuraţia rezultată în urma alegerilor din 9 decembrie 2012, guvernul Ponta 3 ar fi avut dificultăţi majore în a primi votul de învestitură în Parlament, fără să primească o mână de ajutor din partea unor traseişti politici.
În timpul campaniei electorale, premierul Ponta înfiera traseismul politic şi afirma că toţi cei care trec de la un partid la altul ar trebui să-şi piardă mandatul. El critica astfel modul în care guvernele Boc s-au menţinut la putere cu ajutorul traseiştilor politici.
După venirea USL la guvernare, Victor Ponta s-a folosit de traseiştii politici pentru a asigura stabilitatea guvernamentală şi pentru a-şi menţine funcţia de la Palatul Victoria.