CET-ul riscă falimentul | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

CET-ul riscă falimentul

Cum aceasta este echivalentul blocării serviciului de termoficare, municipalitatea, ca acţionar majoritar al "CET", încearcă aplanarea conflictului şi a chemat la discuţii conducerea unităţii şi pe cea a sindicatului. În cursul zilei de ieri, viceprimarul Stănel Necula, cel care are în atribuţii SC "CET", a avut o întâlnire cu sindicatul pentru a face apel la raţiune. "Organizaţia sindicală are o dispoziţie a Judecătoriei Brăila prin care obligă societatea să plătească nişte diferenţe în plus la capitolul salarizare. Compania de termoficare a făcut recurs, însă sindicatul a încercat să pună în aplicare decizia respectivă cu ajutorul unui executor judecătoresc ceea ce ar fi presupus blocarea conturilor societăţii. Este vorba despre aproximativ 36 de miliarde de lei vechi, ceea ce ar reprezenta o creştere salarială de 67%, iar pe timp de criză nu cred că este momentul. Am explicat sindicatului care ar fi efectele dacă se continuă pe linia executării silite adică, practic, închiderea societăţii. Municipalitatea a făcut eforturi în ultimele luni pentru a asigura, totuşi, o stabilitate financiară CET-ului şi toată această muncă ar fi în zadar dacă se continuă pe această linie. În acest context, am propus o eşalonare pe o perioadă de 3 ani a acestor drepturi salariale. Urmează să am o discuţie şi cu reprezentanţii conducerii CET, după care voi întocmi un raport pe care o să-l prezint domnului primar, cel mai probabil, în cursul săptămânii viitoare. Până atunci, aştept şi punctul de vedere al sindicatului cu privire la propunerea noastră de eşaloare pe 3 ani", a explicat viceprimarul Necula. La rândul său, liderul SL "CET", Gheorghiţă Pîrlog, a punctat că urmează ca în forul decizional al organizaţiei să se analizeze această propunere urmând a fi luată o decizie. "Singura condiţie pe care sindicatul o are este demiterea directorului general şi a directorului economic, singurii răspunzători de situaţia în care s-a ajuns. Lucrurile se puteau rezolva amiabil încă din 2007 sau 2008, dar cei doi nu au vrut pur şi simplu să pună în aplicare hotărârea instanţei", a spus Pîrlog. Acesta a explicat că suma de 36 miliarde de lei vechi reprezintă diferenţe în plus cuvenite salariaţilor membri ai SL CET prin aplicarea pragului minim de salarizare la nivel de ramură cu respectarea indicilor de ierarhizare.
Contactat telefonic, directorul general al "CET", Ionel Pătraşcu s-a arătat dezamăgit de nivelul l-a care s-a ajuns: "Dacă a ajuns ca un lider de sindicat să impună directorii unei societăţi şi de voinţa acestuia să depindă intrarea sau nu în insolvenţă a CET este foarte grav. Vreau să se înţeleagă că nu ţin cu dinţii de acest scaun. Am spus acest lucru şi primarului, iar dacă dumnealui va decide să las liber locul, nu este nicio problemă", a comentat Pătraşcu.
Conflictul din "CET" este mai vechi şi are la bază solicitarea sindicatului de se respecta pragul minim de salarizare la nivel de ramură, superior valoric celui pe societate. Litigiul a fost tranşat în 2008 în instanţă, care a dat câştig de cauză sindicatului: obliga societatea la plata unor diferenţe de venituri în plus, generate prin alinierea la nivelul de salarizare minim la ramură, adică 620 lei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro