Deşi CET-ul din Brăila mai poate funcţiona în actualele condiţii până în 2013, administraţia locală încearcă din răsputeri să găsească soluţii pentru a produce pe viitor, într-o formă sau alta, agent termic mai ieftin şi cu pierderi cât mai puţine.
Primarul Aurel Simionescu a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că şi-a propus ca în 2-3 luni Primăria Brăila să aibă o viziune asupra modalităţii de rezolvare a problemei CET-ului, în contextul în care şi de la nivel central există deschidere în acest sens: "CET Brăila are până în 2013 autorizaţiile necesare de funcţionare, inclusiv certificatele verzi pentru poluare. Ideea e că trebuie să modernizăm, să facem ceva pentru această sursă. Am discutat şi marţi, la Bucureşti, pe tema asta, în 12- 13 decembrie vom avea o prezentare în capitală. Eu am cerut ca în decembrie să avem pregătită o hotărâre CLM care să permită concesionarea acestui serviciu, dacă va fi cazul. În 2- 3 luni ar trebui să ne hotărâm asupra modalităţii în care vom face un anumit tip de parteneriat, ca în 2012 să începem să lucrăm la o nouă sursă de energie electrică şi termică", a comentat primarul Aurel Simonescu. Acesta a mai adăugat că important pentru Brăila este să se realizeze o sursă care să producă energie electrică în primul rând şi apoi energie termică, cu costuri şi pierderi cât mai puţine: "Noua sursă ar trebui să facă energie electrică şi, în subsidiar, termică. De la posibilii investitori noi am cerut trei lucruri mari: să fie cel mai mic preţ posibil la energia termică deoarece asta îl interesează pe cetăţean, să aibă surse alternative de combustibil pentru a nu mai depinde doar de gaz metan şi să angajeze un număr cât mai mare dintre actualii salariaţi ai CET".
În altă ordine de idei, primarul a anunţat că, având în vedere că anul acesta s-au depus mult mai puţine cereri pentru primirea ajutoarelor de încălzire decât în anii trecuţi, mai precis cu aproape jumătate mai puţine decât anul trecut, atunci va propune CLM ca banii pe care Primăria îi avea alocaţi pentru acest lucru să fie folosiţi pentru majorarea subvenţiei la căldură cu încă 20%. "Anul acesta s-au depus 4.728 de cereri de ajutor de încălzire pentru agentul termic, mai puţin de jumătate faţă de anual trecut. Din ce ştiu eu, asta nu înseamnă că cifra celor care au nevoie e asta, ci din diferite motive nu au depus cererile, iar când va veni momentul or să spună că nu au din ce plăti căldura şi începe şi cercul vicios cu datorii la CET şi, mai departe, la furnizorii de gaze. Nu ştiu ce s-a întâmplat de nu au depus, e un fenomen interesant", a mai adăugat edilul-şef.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.