CET SA va putea să asigure fără probleme agentul termic pentru consumatorii din Brăila, a anunţat, ieri, la Colegiul Prefectural, Petrişor Motoc, directorul comercial al societăţii. Acesta a precizat că reviziile sunt aproape gata şi că necesarul de materii prime pentru întreg sezonul rece este acoperit de contracte încheiate cu furnizorii. "Lucrările de revizie şi reparaţii sunt în curs de finalizare, iar de la 1 noiembrie vom fi în măsură să pornim instalaţia de la kilometrul 10", a spus directorul Motoc, precizând că CET Brăila a investit suma de 872.874 lei, fără TVA, în reviziile şi reparaţiile premergătoare sezonului friguros.
După scurta sa prezentare făcută în faţa membrilor Colegilor Prefectural - prefect, primar, directori de instituţii, primarii din judeţ - directorul Motoc a fost interpelat de Marian Covache, preşedintele Uniunii Asociaţiilor de Proprietari Brăila. Prezent şi el în Sala Mare a Prefecturii, Covache l-a întrebat pe directorul comercial al CET de ce societatea pe care o reprezintă pune presiune, tocmai acum, în pragul iernii, pe asociaţiile de proprietari, pentru recuperarea datoriilor restante. "A apărut recent Legea 175, prin care asociaţiile de proprietari şi membrii acestora primesc scutire de penalităţi la plata utilităţilor dacă, până la 20 iunie 2011, îşi achită toate debitele. Din moment ce există această facilitate, nu înţeleg de ce CET se grăbeşte să acţioneze sute de asociaţii de proprietari în instanţă, cerând ca acestea să fie obligate să plătească atât datoriile de bază cât şi penalităţile. De ce nu au făcut-o toată vara, ci tocmai acum, când vine iarna?", a întrebat Marian Covache.
"Deocamdată nu există norme de aplicare a Legii 175 şi, oricum, din câte cunosc, legea aceasta se referă strict la restanţele pe care le au de recuperat asociaţiile de la propriii membri. Noi, ca furnizori de utilităţi, nu facem obiectul Legii 175", a răspuns directorul comercial al CET, adăugând că, dacă beneficiarii de căldură nu îşi vor achita datoriile, există riscul apariţiei unui blocaj financiar din cauză că furnizorii de materii prime nu vor mai putea fi plătiţi.
Prezent şi el în sală, primarul Aurel Simionescu a pledat pentru o înţelegere amiabilă între cele două părţi. "Vreau să înţelegem că nu putem avea căldură dacă nu plătim. Trebuie găsită o formulă rezonabilă, prin care asociaţiile să poată colecta banii de la proprietari, astfel încât să poată plăti, la rândul lor, către CET", a spus Simionescu.