Termoficarea centralizată în Brăila a ajuns la capătul drumului! O spune clar şi răspicat chiar organizaţia sindicală din SC "CET SA Brăila. Sindicatul Liber "CET" este de părere că societatea va fi închisă până în primăvară, după care se va trece la valorificarea la fier vechi a instalaţiilor de pe platforma de la Kilometrul 10. De vină pentru falimentul afacerii ar fi, după cum spun liderii de sindicat, un management defectuos, precum şi faptul că acţionarul majoritar al SC "CET" - Consiliul Local Municipal - şi-a luat mâna complet de pe această societate, care a constituit o pălărie mult prea mare pentru capul aleşilor din mini-parlamentul local. O dovadă clară a iminentei închideri este, în primul rând, problema cu gazul metan şi imposibilitatea tehnică de a asigura agent termic la temperatură optimă puţinilor abonaţi care au mai rămas. Apoi mai este şi anunţul conducerii SC "CET" cu privire la necesitatea reducerii timpului de lucru în perioada următoare la doar 4 zile pe săptămână. "Dacă acum, când toţi salariaţii ar trebui să aibă de lucru - pentru că noi iarna suntem profitabili când producem şi energie electrică -, se pune problema reducerii timpului de lucru, concluzia pentru noi este clară: la primăvară se pune cruce termoficării centralizate!", spune liderul Sindicatului Liber CET, Gheorghiţă Pârlog. Iar bomboana pe colivă este avalanşa de executări silite iniţiate de foşti sau actuali salariaţi ai companiei, care au câştigat în instanţă drepturi salariale restante de prin 2007 - 2008. În total, ar fi vorba despre circa 100 miliarde de lei vechi, bani pe care firma ar trebui să-i achite oamenilor.
Sindicatul Liber CET spune că se află într-o mare dilemă: nu poate înţelege de ce s-au făcut atât de multe investiţii în reabilitarea şi modernizarea reţelei de termoficare, dacă nu s-a dorit altceva decât valorificarea la fier vechi a afacerii. Dar un lucru îi este foarte clar: acela că unitatea va fi închisă până în primăvară, sufocată de datoriile mult prea mari către furnizorul de gaz. "Ca să înţelegeţi cum stă treaba, trebuie spus de la început că noi suntem profitabili ca afacere acum, iarna, când se porneşte centrala mare de pe platformă ca să facem energie electrică şi energie termică. Pentru funcţionarea centralei de la Kilometrul 10 trebuie, însă, un anumit debit de gaz metan, condiţie care nu există la acest moment. După închiderea gazului la 1 decembrie şi negocierile care au urmat s-a ajuns la o înţelegere pentru reluarea furnizării gazului, însă la un debit de circa 7 ori mai mic decât necesarul pentru centrala mare. De aceea s-a pornit CAF-ul de la marginea oraşului, cu o capacitate de 15 Gigacalorii pe oră, care însă este prea mic pentru a satisface necesarul de consum al puţinilor abonaţi pe care-i mai avem. De aceea durează atât de mult cu reluarea furnizării căldurii, pentru că acest CAF nu poate face faţă. Singur, chiar şi cu ajutorul centralelor de cvartal nu poate face faţă. De aceea nu se dă apă caldă, pentru că s-ar reduce şi mai mult temperatura agentului termic", a explicat Gheorghiţă Pîrlog, liderul sindical. El a avertizat că în cazul în care nu se rezolvă rapid problema debitului de gaz pentru repornirea centralei mari există riscul de îngheţ al întregii instalaţii de pe platformă. "Iar îngheţul este echivalentul decesului din punct de vedere tehnic al instalaţiei. Dacă îngheaţă instalaţia, centrala nu va mai fi niciodată repornită", a spus Pârlog. În plus, a adăugat că debranşările încă nu s-au oprit, oamenii căutând cu disperare alte soluţii de a se încălzi. "Se discută despre un număr de 12.000 de apartamente rămase branşate, dar eu vă spun că nu sunt mai mult de 10.000 la acest moment şi încă se mai debranşează lumea. Au aşteptat în primăvara trecută să vadă cum stă treaba, dacă va mai funcţiona CET-ul şi au văzut că sunt semnale încurajatoare şi de aceea mulţi au decis să mai rămână încă un an la termoficare. Acum, cu siguranţă, le pare rău pentru această decizie", a comentat Pîrlog.
Inevitabilul este aproape
De altfel, liderul de sindicat a punctat că are convingerea că oricum nu se mai doreşte salvarea CET-ului întrucât există, pe de o parte, dezinteres din partea Consiliului Local Municipal ca acţionar majoritar şi, de cealaltă parte, interes pentru potenţialul de valorificare ca fier vechi a instalaţiilor de pe platformă. "Societatea a avut un manager bun, pe Vasile Munteniţă, dar actuala conducere nu a făcut altceva decât să ducă din rău în mai rău compania. Primăria chiar înţelege gravitatea problemei, dar acţionarul majoritar şi-a luat de mult mâna de pe noi. CET a constituit o problemă mult prea mare pentru ei şi de aceea au lăsat lucrurile să meargă oricum, fără să intervină pentru a redresa situaţia. Societatea putea fi salvată, dar îmi este clar că nu s-a vrut. După mulţi ani în care unitatea încheia pe profit primul semestru, în 2011 suntem pe pierdere mare la finele lunii iunie. Vă daţi seama ce pierdere o să avem la final de an, în condiţiile în care în sezon de vârf noi avem centrala de cogenerare închisă? Acum cred că este mult prea târziu, iar proiecte fanteziste gen «facem noi acum sursă nouă de cogenerare» nu au sorţi de izbândă. Scadenţa investiţiilor de mediu se apropie, iar legea parteneriatului public-privat bate pasul pe loc. De fapt, aici stă soluţia salvatoare, dar, repet, e cam târziu", a spus Pârlog. De precizat că la finele săptămânii trecute, conducerea CET a fost din nou plecată la Bucureşti, atât la sediul furnizorului de gaz, "Alpha Metal", cât şi la Guvern şi ministere, în speranţa că va fi găsită înţelegere şi soluţii pentru repornirea centralei de pe platformă.
Reducerea săptămânii de lucru la CET
Lovitura de graţie pentru societatea CET SA Brăila se pare că vine tot din interior, în sensul că sute de foşti sau actuali angajaţi execută silit acum compania pentru drepturi salariale câştigate în instanţă. "Au fost câştigate toate procesele cu societatea legate de diferenţele provenite din povestea cu salariul minim pe economie. A trebuit să ajungem la CEDO cu acest caz şi abia apoi s-a soluţionat rapid în instanţele din Brăila şi Galaţi. Acum, compania este obligată prin hotărâri definitive şi irevocabile să plătească pentru circa 580 de persoane suma de aproximativ 100 miliarde de lei vechi. Ca sindicat am încercat să ajungem la o înţelegere cu conducerea companiei, să eşalonăm plata, dar nu s-a ţinut de cuvânt, iar acum oamenii merg cu executor judecătoresc să execute silit compania şi avem deja multe astfel de cazuri, iar lucrurile continuă", ne-a declarat Pîrlog.
Problemele pe parte de personal nu se opresc aici pentru că, după ce au rămas în urmă cu salariul pe luna noiembrie plus tichetele de masă pentru două luni, oamenii au aflat că unitatea ar urma să-şi reducă timpul de lucru. "A venit o adresă de la conducere, prin care ne anunţă să venim să discutăm cu privire la necesitatea reducerii programului de lucru pe perioada de vârf a sezonului rece, de la 5 la 4 zile pe săptămână. Aceasta este dovada clară că, de fapt, urmează închiderea societăţii. Repet: noi suntem profitabili dacă producem concomitent energie electrică şi termică. Asta se întâmplă în perioada sezonului rece, când porneşte centrala mare de pe platformă. Acum aceasta este oprită şi se anunţă şi reducerea timpului săptămânal de lucru! Cum să nu te gândeşti la ce este mai rău?", a încheiat liderul sindical, vădit îngrijorat de ce se întâmplă în companie.
Directorul general al "CET" nu a fost de găsit pentru a clarifica acuzaţiile grave aduse de sindicat sau pentru a infirma zvonul unei iminente închideri a companiei. Momentul dezvăluirilor celor de la sindicat vine într-o perioadă deosebit de delicată pentru companie, care acum are probleme cu furnizarea energiei termice către puţinii abonaţi pe care-i mai are, dar mai ales pentru brăilenii care sunt încă racordaţi la "CET" şi riscă să rămână în frig, în plină iarnă.
Trebuie precizat că în ultimii ani societatea a înregistrat în mod constant pierderi, exerciţiul financiar 2010 fiind încheiat cu 14 milioane de lei în roşu, după un 2009 cu o pierdere de 4 milioane de lei. Societatea are ca acţionar majoritar Consiliul Local Municipal.