Sindicatul Liber "CET" a trecut la executarea silită a societăţii în contul unor pretenţii de ordin salarial de circa 36 miliarde de lei vechi, certificate de instanţa locală. Este vorba despre diferenţe în plus datorate salariaţilor societăţii ca urmare a alinierii pragului minim de salarizare în societate la cel la nivel de ramură. "La acest moment, conturile societăţii sunt blocate în urma declanşării executării silite, deşi unitatea a început de mai multe luni să achite eşalonat pretenţiile salariaţilor", a explicat directorul SC "CET", Ionel Pătraşcu, punctând că acţiunea sindicatului pune societatea într-o situaţie extrem de vulnerabilă. Acelaşi aspect l-a subliniat şi viceprimarul Stănel Necula, cel care are în competenţe activitatea SC "CET". În plus, Necula a precizat că avut deja întâlniri şi discuţii cu ambele organizaţii sindicale ale operatorului local de termoficare, precum şi cu reprezentanţii conducerii societăţii, ocazie cu care a adunat toate datele necesare întocmirii unui raport pe care să-l înainteze edilului-şef, Aurel Simionescu. Dat fiind faptul că municipalitatea, prin Consiliul Local Municipal, este acţionarul majoritar al SC "CET" este de aşteptat ca subiectul extrem de fierbinte să fie înaintat spre analiză şi decizie consilierilor municipali.
Conflictul din "CET" este mai vechi şi are la bază solicitarea sindicatului de se respecta pragul minim de salarizare la nivel de ramură, superior valoric celui pe societate. Litigiul a fost tranşat în 2008 în instanţă, care a dat câştig de cauză sindicatului: obliga societatea la plata unor diferenţe de venituri în plus generate prin alinierea la nivelul de salarizare minim la ramură, adică 620 lei.
Reamintim că joi, 21 mai, viceprimarul Necula a avut o întâlnire cu sindicatul în cadrul căreia a făcut apel la raţiune, arătând că este posibil ca toţi salariaţii să-şi piardă locul de muncă prin intrarea firmei în faliment.