Mergi la conţinutul principal

Cetăţenii din Slovacia îşi aleg preşedintele

Fico, un fost comunist în vârstă de 49 de ani, este unul dintre cei 14 candidaţi la primul tur al alegerilor prezidenţiale din Slovacia. Dacă la scrutinul de sâmbătă nu are loc o surpriză, cel de-al doilea tur de scrutin va avea loc la 29 martie, pentru departajarea celor doi candidaţi care vor primi cele mai multe voturi.
Creditat în sondaje cu aproximativ 35 la sută din intenţiile de vot, actualul şef al Guvernului, Robert Fico, ar urma să se confrunte în cel de-al doilea tur cu milionarul filantrop Andrej Kiska, un centrist care nu este membru al vreunui partid.
În vârstă de 51 de ani, Kiska este o figură nouă pe scena politică de la Bratislava. Considerat un politician lipsit de carismă, el este creditat cu aproximativ 24 la sută din intenţiile de vot.
Actorul Milan Knazko, figură importantă a "revoluţiei de catifea" din 1989, tânărul şi ambiţiosul avocat Radoslav Prochazka, dar şi fostul preşedinte al Parlamentului, creştin-democratul Pavol Hrusovsky, se află, de asemenea, printre candidaţii la preşedinţia Slovaciei.
şef al Guvernului în perioada 2006-2010 şi reconfirmat în această funcţie din 2012, Roberto Fico şi-a asigurat un capital politic solid, graţie politicilor antiausteritate, temperate de disciplina bugetară.
Partidul său, Smer-SD, deţine 83 dintre cele 150 de mandate ale Parlamentului monocameral de la Bratislava.
Alegerile prezidenţiale reprezintă, astfel, un "referendum privind Guvernul lui Robert Fico şi concentrarea puterii", consideră analistul Grigorij Meseznikov de la Institutul pentru afaceri publice din Bratislava.
În cazul unei victorii a premierului Fico la alegerile prezidenţiale, partidul său va controla Preşedinţia, Parlamentul şi Guvernul, o situaţie inedită de la independenţa Slovaciei, în 1993.
Nu sunt însă excluse şi alte schimbări pe scena politică a acestei ţări cu 5,4 milioane de locuitori, membră UE şi a zonei euro, susţine analistul Marian Lesko, de la publicaţia economică Trend.
"Robert Fico ar putea încerca să transforme actualul sistem parlamentar într-un sistem prezidenţial, modificând legea şi Constituţia, pentru a consolida prerogativele şefului statului", a declarat Lesko.
şeful Parlamentului, Pavol Paska, ministrul de Interne Robert Kalinak şi ministrul Culturii, Marek Madaric, toţi aliaţi ai premierului Fico în cadrul Smer-SD, sunt menţionaţi printre posibilii succesori la conducerea Guvernului slovac.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro