Cetăţenii din R. Moldova sunt împotriva aderării la NATO | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cetăţenii din R. Moldova sunt împotriva aderării la NATO


Potrivit sondajului, în cazul unui referendum pe tema aderării la NATO, 22% dintre cei intervivaţi ar vota pentru aderarea Republicii Moldova la NATO, în timp ce 35% s-ar pronunţa împotrivă. 31% dintre persoanele chestionate au spus că nu s-au decis, iar 4% au menţionat că nu ar participa la un astfel de referendum. De asemenea, 8% nu au răspuns la această întrebare.

În schimb, dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană, 64% dintre cei intervivaţi au spus că ar vota pentru, iar 12% împotrivă. 17% dintre persoanele chestionate au menţionat că nu s-au decis, iar 4% că nu ar participa la un referendum privind aderarea ţării la UE.

Sondajul a fost realizat de IMAS Chişinău în perioada 26 iulie - 12 august 2010, pe un eşantion de 2.012 persoane reprezentativ pentru populaţia adultă (de peste 18 ani) a R. Moldova (exclusiv Transnistria), având o marjă de eroare de plus/minus 2,2%. Sondajul a fost realizat de operatori, la domiciliile persoanelor intervievate, iar întrebările au fost puse în limba română sau rusă, precizează IMAS.

Un sondaj dat publicităţii de IMAS în luna mai anul acesta arăta că 62% dintre cetăţenii R. Moldova sunt gata să voteze "pentru" în cadrul unui referendum pe tema aderării la UE şi doar 14% ar vota împotrivă.

În acelaşi timp, 36% dintre persoanele intervivate se declarau împotriva aderării la NATO, iar 19% - pentru. 28% dintre participanţii la sondajul din mai se declarau indecişi în ceea ce priveşte participarea la un referendum vizând aderarea R. Moldova la NATO.

Constituţia R. Moldova prevede statutul de neutralitate permanentă a ţării, iar în conformitate cu această prevedere Chişinăul nu este parte şi nici nu va intra în blocuri militare. După sosirea la putere a noii coaliţii de la Chişinău, neutralitatea a reprezentat un motiv de dezbateri, iar unii lideri ai Alianţei pentru Integrare Europeană au sugerat că R. Moldova ar putea renunţa la acest statut. R. Moldova are relaţii cu NATO în cadrul Parteneriatului pentru Pace.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro