Mergi la conţinutul principal

Certificatul verde se schimbă radical

* certificatul verde va fi eliberat de acum după un simplu test rapid antigen * legea a intrat deja în vigoare la nivel european încă de săptămâna trecută și va fi aplicabilă și în România

 

Cetățenii europeni, deci inclusiv cei din România pot beneficia de un certificat verde emis doar în baza unui test antigen rapid. O reglementare în acest sens vine din partea Comisiei Europene (CE), care a adoptat marți, 22 februarie, un act referitor la certificatul digital al UE privind COVID. Ce înseamnă asta mai exact? Ei bine, noile reguli vor permite statelor membre UE să elibereze certificate verzi pe baza rezultatului unui test antigenic rapid, de îndată ce acestea sunt pregătite să facă acest lucru. Până acum, un certificat verde putea fi eliberat numai în baza unui test de RT-PCR.

Totuși, pentru a asigura în continuare acuratețea și fiabilitatea certificatului, testul antigenic rapid utilizat va trebui să fie inclus în lista comună la nivelul UE a testelor antigenice rapide pentru COVID-19. Astfel, statele membre pot elibera acest tip de certificate retroactiv, pe baza testelor efectuate începând cu 1 octombrie 2021. „Certificatul digital al UE Covid evoluează în funcție de situație. Pentru a facilita libera circulație, în special a cetățenilor infectați în timpul valului Omicron, statele membre sunt acum în măsură să elibereze certificate de recuperare, de asemenea, bazate pe teste antigene rapide de înaltă calitate”, a transmis Didier Reynders, comisarul pentru Justiție. Încă nu se știe clar când se va întâmpla asta și în România, cert este că vor urma și la noi o serie de relaxări începând din această lună, ținând cont că majoritatea județelor au intrat pe o pantă descendentă în ceea ce privește numărul infectărilor. Până atunci însă, trebuie să ținem cont de ultima reglementare de la nivel național, aprobată luna trecută, prin care Guvernul a decis ca valabilitatea certificatelor verzi să fie prelungită, în plan intern, până la 31 decembrie a.c. Din această hotărâre făceau parte și noi reguli de acces pentru mall-uri, care au intrat în vigoare pe 7 februarie. Reguli care se aplică  și la ora actuală, conform cărora au acces în marile centre comerciale și persoanele nevaccinate, fără certificat verde. Singura condiție a fost ca acestea să respecte un culoar special, cu acces strict la hypermarket-urile situate în interiorul centrelor comerciale, ceea ce am văzut și la Brăila Mall, de exemplu, unde nimeni nu mai verifică certificatul verde la intrare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro