* așa cum se știe, pe 27 octombrie, senatorii au respins proiectul de lege privind obligativitatea certificatului verde la locul de muncă * un rol important în ecuație l-au jucat senatorii PNL Alexandru Nazare (fost deputat de Brăila) și George Scarlat, care s-au abținut * cu voturile celor doi, proiectul ar fi fost adoptat * Nazare și-a justificat alegerea făcută prin intermediul unei postări pe rețelele de socializare
Fostul deputat de Brăila, Alexandru Nazare, actual senator PNL, a jucat un rol important în respingerea proiectului de lege privind introducerea obligativității pentru certificatul verde la locul de muncă. Așa cum se știe, acest proiect controversat a fost dezbătut pe 27 octombrie și doar două voturi au lipsit pentru ca acesta să fie adoptat de Senat. Este vorba despre voturile senatorilor PNL Alexandru Nazare și George Scarlat. Pe scurt, au fost 67 de voturi „pentru”, în condițiile în care, fiind lege organică, erau necesare 69 de voturi favorabile. Potrivit datelor disponibile pe site-ul Senatului, toți senatorii prezenți ai PSD, AUR, precum și Diana Șoșoacă au votat ”împotrivă”, în total, fiind 60 de voturi ”contra”. Senatorii USR și UDMR au votat ”pentru”, la fel și cei ai PNL, cu excepția lui Nazare și Scarlat.
De altfel, Nazare și-a explicat alegerea de a se abține la acest proiect prin intermediul unei postări pe pagina sa de Facebook. Fostul ministru al Finanțelor a explicat că nu a fost de acord cu acest proiect, la fel cum nu s-a numărat printre susținătorii demersului de achiziționare a unui număr de doze de vaccin în exces. Nazare a mai apreciat că acest proiect ar fi afectat într-un mod negativ antreprenorii, în contextul în care România se confruntă deja cu o criză a forței de muncă.
”Vaccinarea este necesară, așa cum și dozele aferente sunt necesare, dar proporțional cu populația României. Susțin campania de vaccinare, dar cred că aceasta trebuie să fie dusă cu argumente și nu cu forța. Cred că PNL este obligat să genereze credibilitate, mesaje publice coerente care să convingă fără utilizarea în pripă a unor măsuri excesive, care nu ne caracterizează ca partid și pe care să le regretăm mai târziu. Spre exemplu, nu cred că tot antreprenorii, cei care au susținut surplusul de venituri din acest an, trebuie să fie cei obligați să suspende pe termen nedeterminat raporturile de muncă cu angajații nevaccinați, în contextul în care ne confruntăm cu o criză a forței de muncă”, a declarat Nazare.
Senatorul liberal a mai punctat că este adeptul soluțiilor care să nu implice falimente și închideri de companii.
”Campania de vaccinare are nevoie de resurse, care provin din taxe și impozite. Cred că există soluții prin care măsurile adoptate să nu implice falimente și închideri de companii. În execuția lunii septembrie, veniturile totale și fondurile europene încep să scadă. Veniturile per total au decelerat la 9 luni față de 8 luni cumulat cu 0.9 pp pe dinamică (de la 19,6% în august la 18,7% în septembrie), în principal datorită încetinirii dinamicii veniturilor fiscale cu 0,4 pp și sumelor din fonduri europene cu 15,7pp. De asemenea, pe cheltuieli, investițiile scad cu 11,6pp (de la 25% în august la 13,4% an/an în septembrie) și cheltuielile de capital cu 6.8%, respectiv 1.2 miliarde. Sunt semnale de îngrijorare care nu ar trebui ignorate”, a mai explicat Nazare la vremea respectivă.
Alexandru Nazare și George Scarlat fac parte din grupul parlamentarilor PNL care au cerut, printr-o scrisoare deschisă, ca partidul să îl susțină pe Ludovic Orban pentru funcția de premier, după căderea Guvernului Cîțu prin moțiune de cenzură, după cum precizează G4Media.
Nazare a fost deputat de Brăila în mandatul 2012-2016. În ultimul an al respectivului mandat de parlamentar a intrat în cursa pentru Primăria Sectorului 1, însă s-a clasat pe locul al treilea. A revenit pe scena politică în 2019, iar la finalul anului 2020 a devenit ministru al Finanțelor în Guvernul Florin Cîțu, până când a fost demis pe 8 iulie 2021. Nazare a mai fost ministru al Transporturilor în Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu. De asemenea, a ocupat și fotoliul de președinte al PDL Brăila, precum și de co-președinte al organizației județene a PNL în momentul în care cele două partide au fuzionat prin absorbție.