Deputatul PSD de Braila Mihai Tudose admite ca, personal, a votat in Parlament impotriva aprobarii cererii de perchezitie la casele sefului sau politic, Adrian Nastase. Tudose sustine ca a votat astfel nu din solidaritate politica, ci din simplul motiv ca acea cerere nu era intocmita corect si legal si ca semana mai degraba a cerere de linsaj politic, decit a una vizind perchezitia: "Eu recunosc ca am votat impotriva perchezitiei, si va spun si de ce: fiindca argumentatia cu care a venit in fata Parlamentului ministrul Justitiei a fost cel putin slaba, ca sa nu spun altfel. Cind vii si sustii ca vrei o perchezitie nu sa cauti ceva, asa cum scrie in Codul Penal, ci ca "sa vedem noi ce vom gasi pe acolo", iertati-ma, in conditiile astea, a fi de acord cu perchezitia, pe ideea ca "ce, domnule, ai ceva de ascuns?" inseamna sa sustinem cu totii ca nu avem nimic de ascuns, si sa fim de acord sa ni se intercepteze telefoanele, sa ni se intercepteze corespondenta, sa ne viziteze eventual sectoristul, sa ne vina prin casa, sa ne faca perchezitie. Atita timp cit in lege se spune foarte clar ce trebuie sa stea la baza unui mandat de perchezitie, ba, mai mult, echipele care au facut perchezitie la celelalte locuinte din blocul respectiv nu au avut un expert tehnic, lucrurile nu sint deloc in ordine. Fiindca procurorul este un expert in justitie, nu in evaluarea anumitor caracteristici ale operelor de arta. Spre exemplu, din punctul de vedere al unui nonspecialist, un tablou este o bucata de carton pictata cu vopsea in ulei, incadrata de o bucata de lemn de 2x2. Pentru un specialist in domeniu, respectivul este un pictor flamand, care a murit demult, si care are o anumita valoare. Deci, practic, votul din Parlament nu a fost pentru o cerere de aprobare a unei perchezitii, ci pentru o cerere de linsaj, cu care noi nu am fost de acord, si nu numai grupul PSD, ci si altii, persoane din partide care sustin Guvernul. Asa a sunat ca o cerere de linsaj. Daca se respectau toate prevederile legale, era in regula, nimeni nu este mai presus de lege".
"El va fi perceput tot ca omul PSD, indiferent ce va face"
Presedintele PSD Braila, Gheorghe Bunea Stancu, este de parere ca este suficient faptul ca Nastase s-a autosuspendat din functia de presedinte executiv al PSD. El merge pe prezumtia de nevinovatie: "Poate sa fie orice acest pas inapoi, dar atit timp cit este autosuspendat, nu stiu daca deranjeaza pe cineva ca el nu-si exercita functia acum. Pasul inapoi l-a facut, trebuie sa il si mentina, poate ar trebui sa asteptam cu totii sa vedem ce va zice justitia, si atunci vom lua o hotarire, pentru a pune capat acestei discutii. Vad ca mass-media alta treaba n-are acum, decit ancheta in cazul Nastase. Eu merg pe ideea ca atit timp cit este nevinovat, este suficienta suspendarea, pentru ca s-ar putea chiar sa fie nevinovat. Daca va fi gasit vinovat, se va merge mult mai departe decit suspendarea sa".
In ceea ce-l priveste, senatorul Aurel Simionescu este de parere ca demisia lui Nastase din functia din partid, solicitata de unii dintre colegii din tara, nu ar rezolva problema de imagine a PSD, dat fiind ca toate referirile la acesta se vor face in continuare tot ca exponent al partidului: "El va fi perceput tot ca omul PSD, indiferent ce va face. Chiar daca dumnealui nu mai este presedinte executiv de circa doua luni, toate referirile se fac la "domnul Nastase, presedinte executiv PSD", "domnul Nastase, fost premier PSD", deci in continuare va fi legat de PSD. Si daca isi va de demisia, va fi prezentat ca "fost membru PSD". Solutia pe care conducerea centrala va trebui sa o gaseasca este una de impact, dupa parerea mea, una drastica. Eticheta respectiva, ce se transfera de pe persoana domniei sale, pe partid, va putea fi dezlipita numai printr-o masura deosebita".