Mergi la conţinutul principal

Ceremonii mai scurte dar la fel de vibrante, de Ziua Națională

* sute de brăileni s-au adunat, ieri, în fața Palatului Administrativ, să vadă parada militară * alte sute au luat cu asalt căsuțele tradiționalului târg de iarnă * au bătut pasul de defilare militarii Garnizoanei Brăila, jandarmii, pompierii și subofițerii de la penitenciar, precum și membrii a două ONG ce promovează istoria, cu portdrapel din Primul Război Mondial * "Astăzi, este ziua noastră, ziua tuturor românilor. Să ne fie bine și să ne facem bine!", le-a spus prefectul Brăilei celor prezenți în fața Primăriei Brăila 

 

Soare, cânt și voie bună în prima zi a lunii decembrie - când brăilenii mari și mici au venit în Piața Independenței, să sărbătorească Ziua Națională a României. Parcă și Dumnezeu a fost de partea concetățenilor noștri, pentru că, de cum s-au aliniat plutoanele de militari pentru defilare, s-au și risipit norii care, de dimineață, acopereau cerul urbei dunărene. În contrast flagrant cu străzile cufundate în tăcere, unde, ici și colo, dacă vedeai câte un drapel atârnat la fereastra casei, în fața Palatului Administrativ se strânseseră, ieri, sute de brăileni, veniți să asiste la defilarea trupelor, sub drapelele care fluturau în vânt. Au fost de față toate oficialitățile locale, în frunte cu primarul Brăilei, Marian Dragomir, președintele Consiliului Județean, Francisk Chiriac și prefectul Florin Sergiu Dobrescu. Au fost, de asemenea, prezenți, comandanți de mari unități și un sobor de preoți brăileni care s-au rugat pentru binele românilor. Au fost, de asemenea, înălțate rugăciuni pentru militarii de aici și pentru cei aflați pe teatrele de operațiuni din toată lumea.

La ora 11.00 fix, s-a dat semnalul începerii manifestărilor prilejuite de Ziua Națională a Românei, de către mr. Aurelian Stegaru, comandantul Comenduirii Garnizoanei Brăila, iar contraamiralul Cornel Rogozan, comandantul Garnizoanei Brăila, și prefectul Dobrescu au trecut în revistă trupele. Toți cei prezenți au ascultat Imnul de Stat al României, intonat de talentatul bariton plt. mj Laurențiu Mocănescu, acompaniat de Muzicile Militare ale Ganizoanei Brăila (conduse de lt. Raul Ionuț).

"Astăzi, este ziua noastră, ziua tuturor românilor", le-a spus prefectul brăilenilor prezenți, ieri, în Piața Independenței, veniți să-și aducă obolul lor de recunoștință eroilor care au înfăptuit Unirea de la 1918. Prefectul a evocat Marea Unire și pe cei care s-au jertfit pentru unitatea și propsperitatea Patriei, îmbărăbătându-i, totodată, pe cei prezenți cu urarea: "Să ne fie bine și să ne facem bine!", cu care și-a încheiat discursul de Ziua Națională.

A urmat parada militară, cel mai apreciat moment al zilei, de către brăilenii de toate vârstele. Defilarea trupelor a fost deschisă de garda de onoare cu drapelul de luptă al Comandamentului Flotilei de Dunăre "Mihail Kogălniceanu", urmat de plutonul Batalionului 285 Artilerie "Vlaicu Vodă", plutonul de pompieir de la ISU "Dunărea" Brăila, plutonul de la Penitenciarul Brăila și al Jarndarmeriei Brăila. Parada militară au încheiat-o copiii și membrii asociațiilor care promovează istoria Patriei (Romilitaria și Centrul de Studii Proilavia - Istoria Militară Junior, cu drapelul de luptă din Primul Război Mondial în frunte.

După parada militară, baritonul Laurențiu Mocănescu a interpretat melodii patriotice, iar mai apoi Ansamblul "Pandelașul" al Casei de Cultură a Municipiului Brăila a prezentat un scurt program artistic. Cât ai clipi din ochi, Piața Independenței a fost invadată de familii dornice să viziteze Târgul de iarnă și de pensionari cu stegulețe tricolore în mâini. Privindu-i, realizezi că, în ciuda greutăților și a nenorocirilor care ne dau târcoale, dragostea de țară nu s-a stins și că nu degeaba au murit tinerii noștri la Revoluție, înroșind cu sângele lor platoul Pieței Independenței. Și nu degeaba au murit bunicii și străbunicii noștri, luptând în Răsărit sau pe crestele Munților Tatra, în al Doilea Război Mondial.

Fie că s-au așezat la coadă, la colaci ungurești, la meșterul popular Constantin Ciubotărița, de la Joldești, Botoșani - bucovineanul nelipsit de la târgurile deschise la Brăila - ori la minunățiile lucrate manual care-ți făceau cu ochiul de pe tarabe, brăilenii au trăit din plin Ziua Națională a României. Au cumpărat decorațiuni și bijuterii meșteșugite de Marinela Dafina, de Daniela Constsantinescu și Ioana Gheorghiu, din Galați - ca să amintim, aici, numai căteva nume de artizani. Asta după ce, două zile la rând, ploaia și vremea mohorâtă îi ținuseră pe toți în case.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro