Cercetarea pentru descărcarea arheologică a terenului pentru Pod, în plină desfăşurare | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cercetarea pentru descărcarea arheologică a terenului pentru Pod, în plină desfăşurare

• specialiştii brăileni sunt prezenţi de mai multe zile în zona afectată de construirea obiectivului de infrastructură rutieră • sunt ajutaţi şi de utilaje pentru îndepărtarea, strat cu strat, a solului

 

Echipa de specialişti a Muzeului Brăilei Carol I este în plină activitate de cercetare arheologică pentru descărcarea de sarcină, pe această linie, a terenului afectat de construirea obiectivului de infrastructură rutieră “Pod suspendat peste Dunăre în zona Brăila - Tulcea”, partea pentru capul de pod de pe raza judeţului nostru, după cum au anunţat pe pagina de socializare dedicată, reprezentanţii instituţiei brăilene. Postarea în care se anunţă debutul lucrărilor efective, în cadrul contractului semnat de Muzeu cu CNAIR Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere în calitate de autoritate contractantă a serviciilor de cercetare arheologică, este însoţită şi de câteva imagini în care se văd şi utilaje cu ajutorul cărora, pe amplasamentul podului, solul este înlăturat strat cu strat.

Reamintim că Muzeul Brăilei “Carol I” a fost desemnat de către CNAIR câştigătorul procedurii de atribuire a unui contract privind serviciile de cercetare arheologică a terenului afectat de construirea obiectivului de investiţii “Pod suspendat peste Dunăre în zona Brăila - Tulcea”, partea pentru capul de pod de pe raza judeţului nostru. Potrivit comunicării din partea CNAIR, metoda utilizată a fost negocierea fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare, criteriul de selecţie aplicat fiind “preţul cel mai scăzut”. Valoarea finală a contractului pentru descărcarea de sarcină arheologică este de 381.686 lei, fără TVA.

În altă ordine de idei, proiectantul, respectiv constructorul podului, asocierea italo-japoneză Astaldi - IHI Infrastructure Systems, au anunţat că au în plan să înceapă organizarea de şantier încă din toamna acestui an. Întreg contractul semnat de cei doi cu CNAIR a fost de 1.995.932.260 lei, fără TVA, adică echivalentul a circa 433 milioane euro. În linii mari, din aceşti bani ar urma să fie proiectat şi construit acest pod suspendat, care, de altfel, reprezintă principala structură a proiectului, plus două viaducte a câte 110 metri lungime, un drum principal cu o lungime de aproape 19,1 km şi un drum de legătură cu DN22 (Smârdan-Măcin), în lungime de 4,328 km.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro