Cercetarea aplicată, o prioritate pentru Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cercetarea aplicată, o prioritate pentru Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi

Universitatea “Dunărea de Jos” din Galaţi dispune de o infrastructură modernă pentru activitatea de cercetare fundamentală şi aplicativă (echipamente, software şi resurse bibliografice), cu dotări la standarde internaţionale, unde studenţii au posibilitatea de a acumula competenţe avansate în ştiinţă şi tehnologie, în domeniile: ştiinţe inginereşti, matematică şi ştiinţele naturii, ştiinţe biologice şi biomedicale, ştiinţe sociale, ştiinţe umaniste şi arte sau ştiinţa sportului şi educaţiei fizice.

 

Încă din primii ani de studii, studenţii sunt angrenaţi în activităţi de cercetare, dezvoltare şi inovare prin implicarea lor, alături de cadrele didactice şi cercetători, în proiecte de cercetare sau pentru realizarea lucrărilor de finalizare a studiilor. în acest fel le este stimulată creativitatea şi totodată este încurajată participarea acestora la numeroase concursuri şi manifestări ştiinţifice pentru studenţi, desfăşurate la nivel naţional şi internaţional. Pot fi menţionate în acest sens rezultatele obţinute de studenţi în domeniile: inginerie, ştiinţa alimentelor, biotehnologie, economie sau ştiinţe umaniste, care se bucură de recunoaştere la nivel regional, naţional şi internaţional, unele dintre acestea având un impact deosebit asupra mediului economic şi social din regiune şi din ţară.

Anul trecut, de exemplu, o echipă a Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din cadrul Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi a participat la cel mai mare şi important eveniment agricol din România, Târgul INDAGRA, fiind singura facultate de industrie alimentară din România care a participat la acest târg. Studenţii şi profesorii au prezentat o gamă variată de produse alimentare inventate de studenţii gălăţeni prin studii realizate în cele trei staţii-pilot ale facultăţii (de bere, carne şi lapte), staţii modernizate construite cu trei milioane de euro, din fonduri europene, unităţi ce reproduc la scară redusă linii de fabricaţie ale întreprinderilor de produse alimentare.

Rămânând în zona industriei alimentare, trebuie să vorbim despre rezultatele deosebite obţinute de doctoranzi la celebrul concurs internaţional Ecotrophelia. Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor a participat la acest concurs încă din anul 2012, an în care a câştigat locul I pe ţară cu produsul Salam danubian dietetic, obţinut din muşchi de vită şi de porc, proteină miofibrilară din peşte, ulei de porumb nerafinat şi microcapsule cu uleiuri esenţiale de condimente obţinute în condiţii naturale de extracţie. Dintre produsele inovative realizate de studenţi mai putem aminti biscuiţii aperitiv “Yam-Yam” cu sos de rubarbă, prăjitura “Magic Bite” cu merişor şi Psyllium şi preparatele din carne în care apa din compoziţie a fost înlocuită cu zer dulce.

De asemenea, studenţii Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor sunt implicaţi şi în proiectul “Debut în carieră”, derulat în parteneriat cu compania Supremia. în cadrul acestui proiect, tinerii talentaţi şi motivaţi pentru performanţă sunt familiarizaţi cu climatul şi cultura organizaţională în perspectiva angajării. Studenţii gălăţeni s-au întors acasă cu Marele Premiu pentru o cremă vegetală din lapte de soia. Câştigătoarea va beneficia de o bursă pe durata anului IV de studiu, care se va finaliza cu un angajament ferm de încadrare în companie.

În cadrul unui alt eveniment realizat anual sub patronajul Universităţii gălăţene, UGAL INVENT, care adună la Galaţi cercetători din toate colţurile lumii, a fost premiată o idee la care au participat profesorii şi studenţii de la Facultatea de Ştiinţe şi Mediu. Au fost valorificate beneficiile nămolului din Lacu Sărat în produse cosmetice. Pornind de la această idee s-au realizat creme antireumatice, un strugurel şi chiar o pastă de dinţi pe bază de nămol, dar şi alte produse naturale bioactive, fără adaos de ingrediente chimice.

Tot la UGAL INVENT a fost premiată şi o invenţie realizată de un asistent universitar în colaborare cu opt studenţi. Este vorba despre un autovehicul construit din materiale compozite care are greutatea de doar 75 de kilograme. Maşina are două locuri, dar poate transporta o greutate de aproape două tone. în plus, ea a fost dotată cu un sistem inteligent prin care poate deveni autonomă.

Inventivitatea studenţilor este stimulată şi prin participarea la concursul Brad Engineering, organizat de Facultatea de Inginerie în perioada sărbătorilor de iarnă, lucrările având ca scop reciclarea materialelor reziduale.

Nu putem să nu amintim şi despre dronele realizate de doctoranzii de la Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică şi Electronică, dispozitive de care sunt interesate instituţii din zona militară sau administrativă, dar şi despre un scaun cu rotile controlat de utilizator doar din priviri!

Pe lângă UGAL INVENT, Universitatea “Dunărea de Jos” din Galaţi este partener anual şi în organizarea celebrului eveniment mondial “Noaptea Cercetătorilor”, care are rolul de a atrage noile generaţii către cercetare şi inovare în acest domeniu, în Uniunea Europeană, dar şi de a creşte respectul publicului larg faţă de munca nevăzută a cercetătorilor.

În Universitatea “Dunărea de Jos” din Galaţi cadrele didactice sunt într-un parteneriat ce se construieşte pe termen scurt, mediu şi lung, mulţi dintre absolvenţi reprezentând cu cinste universitatea în care s-au format în companii de renume, institute sau universităţi din întreaga lume. Şcoala gălăţeană are meritul de a forma deopotrivă specialişti şi caractere, aceasta fiind emblematică pentru oraşul Galaţi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro